Basilicata

Basilicata is misschien het meest onbekende stukje Italië, maar juist hierdoor kent het nog geen massatoerisme en is de sfeer puur en authentiek volgens het verkeersbureau. Blijf op de hoogte van Basilicata met de tips van Verkeersbureaus.info.

 

 

Reizen naar Basilicata

Gelegen in het zuiden, tussen de hak en de zool van de Italiaanse laars, grenst Basilicata aan twee zeeën, de Thyrreense zee aan de westkant en de Ionische zee aan de zuidoostkant. In de laatste jaren zijn in Basilicata veel luxe hotels en restaurants geopend en de welbekende Italiaanse gastvrijheid is overal aanwezig. Vanuit Nederland is deze regio goed bereikbaar via directe vluchten naar Napels, Brindisi of Lamezia Terme.

Matera – Werelderfoed UNESCO

Sinds 1993 staat deze buitengewone stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco: Matera, de stad van de ‘Sassi’ (rotsen), met haar wijken waarvan de huizen deels in de rotsen uitgehouwen zijn. De vroegere grotwoningen zijn tegenwoordig geheel gerenoveerd en er bevinden zich nu kunstateliers, luxe restaurants en hotels, ambachtelijke winkels en zelfs weer bewoonbare huizen.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Italië

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

Bijzonder zijn de nachttours, wanneer Matera in een sprookjesstad verandert en waarbij een bezoek aan de stad gepaard kan worden aan wijnproeverijen in de kelders van de oude grotwoningen. In de laatste jaren is deze stad een gewilde filmlocatie geworden. Mel Gibson’s film ‘The Passion of the Christ’ is hier opgenomen. “The first time I saw Matera I lost my head … it was simply perfect” Mel Gibson

Twee zeeën

De Ionische kust is perfect voor familievakanties. De heerlijke witte stranden lopen zeer geleidelijk af het water in, ideaal voor de kleintjes, bovendien behoort het water tot de schoonste van Europa. Men kan hier windsurfen, waterskiën en zeilen. Maar ook wat cultuur betreft is de Ionische kust een absolute aanrader! Op een steenworp afstand bevinden zich de indrukwekkende archeologische parken van Metaponto en Policoro.
Voor wie aan de drukte van de populaire Amalfi kust wil ontsnappen vormt Maratea, aan de Thyrrense kust, een uitstekend toevluchtsoord. De kustlijn is hier adembenemend. Kleine witte zandstrandjes die aan hoge rotsen grenzen, groene bergen op de achtergrond, azuurblauwe zee, idyllische eilandjes, het is ook niet zomaar dat Maratea ‘de parel van de Tyrrheense zee’ wordt genoemd. Het is dè plek om bij te komen tijdens een vakantie in Zuid-Italië. Het verkeersbureau van Basilicata heeft alle toeristische informatie!

 

 

Natuur

Daar in Basilicata relatief weinig mensen wonen (na Valle d’Aosta is het de dunst bevolkte regio van Italië), is het hier rijk aan ongerepte en onaangetaste natuur. Er bevinden zich veel nationale en regionale parken en ook het grootste natuurpark van Italië ligt in Basilicata: het Nationale Park van Pollino. Bossen, bergen, heuvels, meren en rivieren bieden de toerist de mogelijkheid om allerlei activiteiten te ondernemen, onder andere wandelen, fietsen, raften, kajakken en bergbeklimmen.

Volo dell’Angelo

Voor wie op zoek is naar avontuur, is de ‘Volo dell’Angelo’ (de Engelenvlucht) een absolute must! Hangend aan een stalen kabel, op 400 meter hoogte en met 120 kilometer per uur, kan men tussen de schilderachtige dorpen Castelmezzano en Pietrapertosa vliegen en genieten van een adembenemend uitzicht!

 

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV in Bascilicata