Vervoer naar Groot-Brittannië

Groot-Brittannië mag dan wel een eiland zijn, maar het is een van de best bereikbare bestemmingen ter wereld, zowel per vliegtuig en per boot als over land (Kanaaltunnel).vervoer-icoon-verkeersbureaus

Vliegtuig

Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol en Rotterdam Airport naar veel bestemmingen in Groot-Brittannië. Met de reisplanner van VisitBritain kun je de beste vluchten vinden en boeken. Klik op de link Journey Planner tool.

Trein

Vanaf ieder station in Nederland kun je ook per trein naar Groot-Brittannië reizen. De Eurostar, die alleen bestemd is voor passagiers te voet, is een hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Parijs, Lille en Londen (St Pancras International) en Ashford. Met de Eurostar reis je vanaf Brussel in nog minder dan 2 uur naar Londen, en vanaf Parijs in ruim 2 uur.

Eurostar naar Groot-Brittannië

Eurostar naar Groot-Brittannië

Eurotunnel biedt 24 uur per dag een regelmatige treinverbinding via de Kanaaltunnel tussen Calais (Frankrijk) en Folkestone (Engeland) voor voertuigen – waaronder personenwagens, caravans en motorfietsen – en hun passagiers.

Veerboot

Ook per boot is Groot-Brittannië zeer goed bereikbaar. Met Stena Line reis je van Hoek van Holland naar Harwich, met P&O vaar je van Rotterdam naar Hull en DFDS Seaways verbindt IJmuiden met Newcastle. Vanuit Duinkerken en Calais vertrekt de DFDS Seaways boot naar Dover.

king-seaways

Met DFDS Seaways reis je snel naar Groot-Brittannië. Stap aan boord van de cruise-ferry en geniet van vakantie vanaf de eerste minuut. DFDS Seaways vaart naar verschillende bestemmingen in Groot-Brittanië, bijvoorbeeld het groene Schotland. Na de overtocht van IJmuiden naar Newcastle ben je er na slechts een uurtje rijden. Een stedentrip naar Newcastle behoort ook tot de mogelijkheden, deze stad is dé shopping capital van Engeland. Ook kun je na de overtocht vanuit Nederland het zuiden van Engeland gaan ontdekken. Er zijn snelle overtochten naar Dover (22 afvaarten per dag) die ideaal zijn voor een vakantie naar Kent, Cornwall of Wales.

DFDS

Trein

Groot-Brittannië heeft uitstekende treinverbindingen. Met de trein kun je vrijwel overal in het hele land komen. De bus is ook een goede mogelijkheid en een voordelige manier om je te verplaatsen. Het spoornet is modern, snel en efficiënt. Alle belangrijke steden evenals kleinere regionale steden zijn bereikbaar. Er zijn een paar grote spoorwegmaatschappijen, die vanaf de grootste Londense treinstations (Paddington, Victoria, Waterloo, en King’s Cross) naar stations in het hele land rijden. Ga voor informatie over alle kaartjes en passen naar VisitBritain Online Shop. BritRail heeft veel verschillende soorten passen; ga voor meer informatie naar de webwinkel van VisitBritain.

Bus

Als tijd niet zo’n punt is, is de bus een voordelige manier om in Groot-Brittannië te reizen. National Express is het grootste busbedrijf, met trajecten waarin meer dan 1000 bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk worden aangedaan; de bussen maken dagelijks ruim 600 ritten, waaronder van en naar zeven luchthavens en speciale diensten voor evenementen zoals het Glastonbury Festival. Je kunt kaartjes voor National Express via VisitBritain Online Shop kopen.

Drukke avond in het centrum van Londen.

Drukke avond in het centrum van Londen.

Eilandhopping

Er zijn diverse binnenlandse veerdiensten rond de kust van Groot-Brittannië die kleinere eilanden met het vasteland verbinden – met name het eiland Wight, de Hebriden, de Orkneys en de Shetlands, waarop de volgende veerdiensten varen: CalMac Ferries Ltd, The Isle of Man Steam Package Co Ltd, Wightlink, RedFunnel.

Auto

Er is in Groot-Brittannië veel te zien buiten de gebaande paden, en dat kun je het beste zelf met de auto doen, en dat is lang niet zo’n opgave als sommige mensen misschien denken. De meeste Britse autorijders zijn beleefd en houden zich aan de verkeersregels. De wegen zijn doorgaans goed onderhouden. In Groot-Brittannië wordt links gereden.

Vervoer in Londen

Het openbaar vervoer in Londen wordt verzorgd door Transport for London (TFL) tfl.gov.uk. TFL heeft een netwerk van metro’s, bussen, een paar bootdiensten op de Theems, enkele treindiensten (DLR) en trams in de zuidelijke buitenwijken. De Londense ondergrondse bestaat uit 12 lijnen, elk met hun eigen kleur. De meeste lijnen rijden door het centrum van Londen en ook naar veel andere wijken. Bij de stations vind je aan de wanden kaarten met een overzicht van de lijnen, terwijl er ook vaak informatiemedewerkers zijn. De treinen rijden doorgaans vanaf rond 06.00 uur tot ongeveer 23.30 uur in het centrum van Londen.

Uitzicht op Londen

Uitzicht op Londen

De bus is een snelle, prettige en leuke manier om je in Londen te verplaatsen. Onderweg kun je heel wat zien. De Oyster Card en de London Travelcard zijn allebei zowel op de ondergrondse als op de bussen geldig. De Oyster Card is herbruikbaar, heel gemakkelijk in het gebruik en berekent de laagst mogelijke tarieven. Oyster Cards zijn verkrijgbaar bij alle ondergrondsestations of via de webwinkel van VisitBritain.