Natuur in Groot-Brittannië

natuur-icoon-verkeersbureaus
Er zijn in Groot-Brittannië veel drukke, dichtbevolkte gebieden, maar buiten de steden ligt een enorme verscheidenheid aan de prachtigste landschappen, van bergen, bossen, valleien en waterwegen tot aan schitterende stranden, kliffen en kustpaden: allemaal puur natuur. Misschien gelooft u het niet, maar er zijn in dit land echt plekken buiten de gangbare locaties waar u een heel gebied voor uzelf alleen hebt!

Whitesands Bay Pembrokeshire in Wales

Whitesands Bay Pembrokeshire in Wales

Zowel de Britten zelf als buitenlandse bezoekers staan versteld van alle verschillende regio’s, want Groot-Brittannië heeft een gigantische diversiteit aan landschappen. Zo vindt u bijvoorbeeld glooiende heuvels en ruige bergtoppen in de Midlands, woeste open heidegronden in Devon, ongerepte landschappen met bossen, kliffen, rivieren, rotsachtige kusten en goudgele stranden in Cornwall, en schitterende, uitnodigende trajecten voor wandelaars, fietsers en ruiters in de heuvels van Surrey. In het hoge noorden zijn er de indrukwekkende bergen van de Schotse Hooglanden, terwijl de vogelpopulatie en het zeeleven in Schotland ook ronduit fascinerend zijn. En dan heeft Wales volop ongerepte landschappen, evenals fantastische stranden en baaien voor zonaanbidders en windsurfers. Aan de overkant van de Ierse Zee vindt u in Noord-Ierland de imposante Mourne Mountains, een regio die als beschermd natuurgebied (Area of Outstanding Natural Beauty, ofwel AONB) werd aangewezen, en dan is er de Giant’s Causeway – met zijn verhaal waarin mythe en een eeuwenoude vulkanische oorzaak met elkaar verweven zijn – die zeer terecht de meest geliefde attractie in Noord-Ierland is.

De landschappen bieden niet alleen een mooie achtergrond, maar er zijn ook talloze manieren waarop u volkomen in de natuur kunt opgaan, en uzelf door de schoonheid, de grandeur en het ruimtegevoel nieuwe energie laat geven. Ook avonturiers en waaghalzen komen in Groot-Brittannië helemaal aan hun trekken: van skieën in het adembenemende nationaal park de Cairngorms in Schotland tot aan surfen in Wales; van de door National Geographic tot “Tour of a Lifetime” uitgeroepen kayaking expedition van Loch Linnhe naar de Sound of Arisaif aan de schitterende westkust van Schotland tot aan wel heel vreemde activiteiten zoals bog snorkelling in Noord-Ierland en Wales.

Wie het wat rustiger aan wil doen en geïnteresseerd is in cultuur, kan bijvoorbeeld op stap gaan naar plekken die een grote bron van inspiratie hebben gevormd voor de dichtkunst, romans, kunst en films. Zo komen de heidevelden van Heathcliff bij een reis naar Bronte Country in West-Yorkshire voor uw ogen tot leven, terwijl bij een wandel tour in de Yorkshire Wolds de levendige schilderijen van David Hockney een werkelijke gestalte krijgen.

Wales is sinds kort het eerste land met een ononderbroken wandelpadlangs de gehele kustlengte: het Wales Coast Path. Het 1400 km lange kustpad loopt van Queensferry (grensgebied Noord-Wales) tot Chepstow (zuidoosten). Met de opening is de Welshe kustlijn nu veel toegankelijkervoor zowel gezinnen met kinderen als ervaren hikers. Een andere mooie route is het 300 km lange Pembrokeshire Coast Path, van St. Dogmaels (noorden) tot Amroth (zuiden).

England Windsor Castle

England Windsor Castle

Liefhebbers van Downton Abbey kunnen het landhuis en landgoed, Highclere Castle, waar deze tv-serie zich afspeelt bewonderen, terwijl filmfanaten het prachtige Dartmoor in Devon kunnen bezoeken, dat Steven Spielberg als ‘derde hoofdrolspeler’ in zijn film War Horse koos, omdat hij zo door de schoonheid van het landschap gefascineerd werd.

Veel mensen willen zich helemaal onderdompelen als ze op vakantie zijn, en hoe kunt u dat beter doen dan terug naar de natuur te gaan en daar zelf de ingrediënten voor uw avondmaal te zoeken! Er zijn in Groot-Brittannië veel plekken waar u daartoe de kans heeft, en de vruchten die dat afwerpt zelf kunt opeten, van luxury foraging op de Scilly-eilanden tot aan truffel zoektochten in Dorset. Kookscholen in een idyllische omgeving zijn ook perfect om te genieten van de rust van het Britse platteland, compleet met heerlijk eten, een goed glas wijn en prettig gezelschap. Bij de Belle Isle Cookery School, gelegen op het landgoed van het schitterende Belle Isle Castle in het graafschap Fermanagh, Noord-Ierland logeert u tussen grazende schapen, koeien en scharrelende kippen en leert u hoe u een feestmaal bereidt. De Culinary Cottage in de culinaire hoofdstad van Wales, Abergavenny, kijkt uit over de Black Mountains, een ideale plek om al dat heerlijke voedsel dat overdag wordt bereid en gegeten er weer een beetje af te lopen. Er zijn prachtige tochten in de buurt te maken en diverse andere buitenactiviteiten te ondernemen, zoals ponyrijden en golfen.

En uiteraard is er geen betere manier om terug naar de natuur te gaan dan er midden in te slapen, maar tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer zo primitief te gebeuren. ‘Glamping’ ofwel luxe kamperen ontstond in Groot-Brittannië tijdens festivals, maar is momenteel is overal populair geworden. Er is nu een yurt (Mongoolse tent), wigwam, of zelfs een treehouse naar ieders smaak.

Yourtes

Een Mongoolse tent genaamd Yurt