Kunst & Cultuur Groot-Brittannië

cultuur-icoon-verkeersbureaus
Groot-Brittannië is bij vele bezoekers geliefd vanwege het enorme aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Van bekende sculpturen midden in het glooiende landschap van Yorkshire tot de street-art van Banksy in de achteraf straatjes van Londen. Van musicals, opera en ballet tot musea; het Britse culturele aanbod is overweldigend en in heel het land sterk vertegenwoordigd.

Opera en ballet

Ooit alleen weggelegd voor de rijken, maar vandaag de dag heeft iedereen toegang tot deze kunstvormen. Van het Royal Opera House in Londen tot het Wales Millennium Centre in Cardiff. En van het populaire Glyndebourne festival in East-Sussex tot ballet voorstellingen van gezelschappen in het hele land. De bezoekers van Groot-Brittannië kunnen zich onderdompelen in high-end klassieke cultuur tegen een betaalbare prijzen.

The Tower of London

The Tower of London

Musea

Londen is een belangrijk cultureel centrum, met maar liefst 17 nationale musea, waarvan de meeste gratis toegang hebben, bijvoorbeeld hetBritish Museum, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum en Science Museum. Er zijn ook veel kunstmusea. De grootste zijn de National Gallery, National Portrait Gallery, Tate Modern en Tate Britain. En dan zijn er ook alternatieve musea en gallerieën met moderne kunst, zoals de White Cube en Saatchi Gallery. ok buiten de hoofdstad zijn volop musea met zowel modern als historische kunst te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het National Museum of Scotland in Edinburgh en de Kelvin Grove Art GallerY & Museum in Glasgow.

Festivals

Ook op het gebied van festivals is Groot-Brittannië sterk vertegenwoordigd. Met name in de zomermaanden vinden er honderden plaats in heel het land. Van kunst tot dans, muziek en theather. Eén van de grootste culturele festivals van het land strijkt iedere augustus in Edinburgh neer. The Edinburgh festivals bestaan uit diverse evenmenten: Arts festival, Edinburgh Military Tattoo, Edinburgh Festival Fringe, International Festival and Book Festival. De hele stad staat ruim een maand bol van de cultuur, een unieke sfeer die je een keer meegemaakt moet hebben.

Druk avondverkeer op Shaftesbury Avenue in London.

Druk avondverkeer op Shaftesbury Avenue in London.

Theater

Groot-Brittannie heeft een rijke theater geschiedenis die ruim 5 eeuwen teruggaat. De UK is onlosmakelijk verbonden met Shakespeare. In 2014 vieren we zijn 450e geboortedag. Bezoek zijn geboortestad Stratford-Upon-Avon en woon één van de vele voorstellingen bij.

The Tower Bridge

The Tower Bridge

Musicals

De musicals van West End zijn wereldberoemd en iedereen moet in Londen minstens één keer in z’n leven een keer een productie hebben gezien. Klassiekers als Les Misérables en Phantom of the Opera worden nog altijd opgevoerd, maar ook tientallen nieuwe musicals beleven hier hun wereldpremière. Enkele nieuwe must-sees dit jaar zijn bijvoorbeeld The Bodyguard (film Whitney Houston), Viva Forever! (Spice Girls), Let it be (The Beatles) en Charlie and the Chocolate Factory (boek Roald Dahl). In West End vind je tientallen theaters, en restaurants in deze wijk bieden veelal goedkope, lekkere en snelle theatermenu’s.