Oros Athos

Oros Athos is het schiereiland van Chalkidiki met historische dorpen en kloosters uit de 19e eeuw. Je bezoekt hier de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles. Op dit schiereiland doen zich vele mythes de ronde. Zoals de Griekse god Zeus die vanaf Mount Athos ruzie maakte met vele andere goden. Mount Athos mag alleen worden bezocht wanneer je aan bepaalde eisen voldoet.

Een boottocht rondom Mount Athos

Vanaf de haven kun je een cruise boeken rondom Mount Athos. Zo heb je een geweldig uitzicht op de kloosters in de bergen.

Visum aanvragen voor reizen naar Mount Athos

Voor reizen naar Mount Athos is een visum verplicht. Het visum is echter alleen door mannen aan te vragen. Vrouwen wordt niet toegelaten op Mount Athos. De Mount Athos cruise blijft ook minimaal 300 meter uit de kust van het schiereiland om deze reden.

Kunst & Cultuur

Stagira

De historische stad Stageira (Στάγειρα) is de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles. Wat veel mensen niet weten is dat er hier een 17 km lang pad door de bergen loopt dat je kunt bezoeken. Op dit pad vind je onder andere resten van de markt Agora die in 650 voor Christus werd gebruikt om te vechten, praten en filosoferen. Er waren verschillende huizen om deze markt gebouwd die vooral bedoeld waren voor het rijkere deel van de bevolking. Deze huizen bestonden uit verschillende kamers met allemaal een eigen betekenis. Zo waren sommige kamer alleen voor mannen betreedbaar en werd hier gedronken en gepokerd. In de allerrijkste huizen was er zelfs een extra kamer die gebruikt voor orgies, om te roken en roddelen over familie. Het verhaal gaat dat er zelfgemaakte voorlopers van kunstpenissen zijn gevonden. Het tegenwoordige Stagira (gemeente Aristotelis) ligt een paar kilometer verderop.

Natuur

Gemeente van Aristoteles

In de gemeente van Aristoteles bevindt zich een oud en verwoest stenen Athoniet klooster dat net buiten de grenzen van Athos ligt. Dit klooster ligt midden in de natuur tussen het onkruid en de verwoeste bomen die sinds de 10e eeuw hier groeien. Het klooster is vernoemd naar de god Zygou en werd gebruikt als katholieke kerk en kook plaats. Vanaf de 19e eeuw werd de entree gratis.

 

 

Overnachten op Oros Athos

Door het unieke karakter van dit stukje Griekenland vind je hier veel kleinschalige hotels en B&B’s. In het familiehotel Liotopi word je welkom geheten door Loulou. Samen met haar broer Dimitris die tevens gids is, zorgen ze voor een onvergetelijk verblijf. Elke review die je leest over het hotel is positief.

Vers fruit uit eigen tuin

Vers fruit uit eigen tuin

Loulou bereidt vers citroensap

Loulou bereidt vers citroensap

Een warm welkom

Een warm welkom

Uitzicht op de zee vanaf je eigen balkon