Bezienswaardigheden in Lyon

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus
Lyon is met het prachtige plein Place Ballecour, de mooie bruggen en met als letterlijk hoogtepunt de basiliek Notre-Dame de Fourvière een genot voor het oog. De basiliek staat op de heuvel Fourvière en biedt een prachtig vergezicht over de bruisende Franse stad!

Place Bellecour

Het plein Place Bellecour vormt het hart van de stad en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, het is het grootste plein van Lyon en het 3e grootste plein van Frankrijk. Op dit plein vind je het Bureau voor Toerisme, waar je alle informatie over Lyon vindt en op het midden van het plein staat een glimmend standbeeld van Lodewijk XIV te paard. In de zomermaanden worden hier regelmatig evenementen zoals concerten gehouden en ‘s winters wordt het plein tot een sprookjesachtige kunstijsbaan omgetoverd.

Place Bellecour in Lyon

Place Bellecour

Uitzicht op de Fourvière in Lyon

Uitzicht op de Fourvière

Bruggen in Lyon

Na Place Bellecour steek je via de brug Pont Bonaparte de rivier La Saône over naar het treinstation van de heuvel Fourvière. Vanaf deze brug heb je aan de rechterkant uitzicht op de rode brug de Passerelle du Palais de Justice. Vanaf Pont Bonaparte tot aan de Passerelle du Palais de Justice staan behalve op maandag alle dagen marktkraampjes met leuke souvenirs.

Passarelle du Palais de Justice

Passarelle du Palais de Justice

Notre Dame de Fourvière

De basiliek Notre Dame de Fourvière staat op de top van de heuvel Fourvière en werd in 1872 gebouwd, twaalf jaar later was de basiliek voltooid. De Fourvière is per kabelspoorweg te bereiken, de tickets voor dit treintje zijn bij de ticketservice onderaan de Fourvière te koop. De basiliek werd gebouwd als dankbetuiging aan Maria, zij zou de stad hebben verlost van een hevige cholera-epidemie.

De basiliek is zeer kleurrijk, de muren en de vloer zijn met prachtige mozaïeken bedekt. Net naast het terrein van de basiliek staat de ‘mini Eifeltoren’, deze kun je alleen vanaf een afstandje bezichtigen en niet van binnen zoals de ‘echte’ Eifeltoren. Vanaf het uitzichtpunt bij de basiliek kijk je over heel Lyon uit, met helder weer is het zelfs mogelijk om de Mont Blanc (de hoogste berg van de Alpen) te zien!

Openingstijden van de Basiliek: Iedere dag van 08:00 tot 19:00.

Treintje naar de Fourvière

Treintje naar de Fourvière

De basiliek Notre Dame de Fourvière in Lyon

De basiliek Notre Dame de Fourvière

Binnen in de basiliek

Binnen in de basiliek

De mini Eifeltoren in Lyon

De mini Eifeltoren

Antiek theater van Lugdunum

Nadat je de basiliek bezichtigd hebt is het aan te raden om van het terrein af door te lopen naar het Antiek theater van Lugdunum. Het theater is tegen de helling van de heuvel Fourvière gebouwd, naast dit theater is een groot park waar je geniet van het prachtige uitzicht over Lyon. In de zomermaanden wordt het theater gebruikt voor het Les Nuits de Fourvière festival dat ieder jaar in de maanden juni en juli plaatsvindt, hier komen meer dan 5000 bezoekers op af!

Antiek theater van Lugdunum in Lyon

Antiek theater van Lugdunum

Het park van het antiek theater

Het park van het antiek theater

Rondleiding

Wi je de stad graag met een gids verkennen? Op iedere dag van het jaar is het mogelijk om via het Bureau voor Toerisme van Lyon het plein Place Bellecour een gids te boeken. Het is handig om van te voren contact met hen op te nemen, vooral in het hoogseizoen heb je kans dat ze vol zitten. De gids neemt je vanaf Place Bellecour mee naar de Fourvière berg, waar je de basiliek bezoekt, het uitzicht over de stad bewondert en een wandeling maakt door de tuinen van de Basiliek.