Jena

Zie hoe tradities en moderne invloeden samenkomen in Jena. Tegen de achtergrond van het historische stadhuis steekt de enorme en industriële Teleshop toren af. Een mooi symbool van de ontwikkeling van de rijke handelsstand, ten tijde van Goethe en Luther, tot de hervormde industriële stad en basis van de wetenschap midden 19e eeuw. De stad is gegroeid tot aan de 104.000 mensen die vandaag de dag in Jena leven. Met maar liefst een kwart aan academici die onderzoek doen aan meer dan 30 instellingen schiet de term studenten stad tekort aan deze multidisciplinaire cultuurrijke onderzoeksgemeenschap.

Bezienswaardigheden in Jena

Wandel door de binnenstad en leer de rijke cultuur en historie van Jena kennen. De highlights die je daarbij niet kan missen zijn het Ernst-Abbe plein en het gelijknamige monument. Ook Goethe en Schiller zijn in Jena veelvuldig terug te vinden en hebben hier een monument en tuinhuis. Loop niet onder de Johannes-Poort door, als je nog een toets of examen moet maken tenminste, uit bijgeloof lopen de studenten liever om de poort heen. ‘s Avonds is deze mooi verlicht en omringd door het bruisende uitgaansleven.

Wandeltocht over Saale Horizontale

Ga op ontdekkingstocht door de indrukwekkende natuur in de omgeving van Jena. Maak een wandeltocht over de panoramaweg Saale Horizontale, een pad van 70km aan puur wandelgenot wat om heel Jena loopt en voor uren wandelplezier en natuurschoon biedt. Hike tot maar liefst 400m hoogte brengt voor spectaculaire vergezichten over de bossen en de stad.

De natuur in Jena

De natuur in Jena

Kastelen

Hoog boven de Saale vind je 3 kastelen, de Dornburger Schlössern naast elkaar. Het oude slot werd rond 1600 gebouwd als onderdeel van een Middeleeuwse burcht tegenwoordig is het een geliefde evenementen locatie.

Het slot in Jena

Het slot in Jena

In 1740 liet Ernst Agust I. von Sachsen-Weimar het Rokokschloss bouwen. Met een bewonderenswaardige danszaal en een even, zo niet indrukwekkendere, rozentuin en zoete kleuren valt te begrijpen dat zelfs de Hollandse prinses Sofie hier met veel plezier gewoond heeft.

De gids geeft rondleiding door het kasteel

De gids geeft rondleiding door het kasteel

In het derde slot, het zogenaamde Renaissanceschloss van groot Hertog Carl August, heeft Goethe in de zomer van 1828 gewoond. Flaneer door de prachtige tuinen en geniet van het adembenemende uitzicht boven de wijngaarden en het Saaledal.

Het Renaissance Schloss kasteel

Het Renaissance Schloss kasteel

Eten in Jena

Na een lange wandeling door de Saale Horizontale eet je s’middags een stevige lunch in het bergrestaurant Fuchsturm waar je overigens ook kunt overnachten, als je besluit hier ‘s nachts af te zakken of de weg terug niet meer kunt vinden.
Drink voor of na je bezoek aan de kastelen van Dornburg een kopje koffie met kuchen (taart) bij het Schlossbergrestaurant in Dornburg.

Geniet van Kuchen met koffie

Geniet van Kuchen met koffie

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Brouwerij Papiermolen

Voor dineren in een gezellige ambiance eet je bij de brouwerij en papiermolen van Jena. Hier zit je typisch Duits compleet met bediening in traditionele kledij. Vooraf laat je je rondleiden, wederom door een bierbrouwer in traditionele klederdracht, door de unieke bierbrouwerij. Het Thüringense bier is het oudste van Duitsland. Hier krijg je het proces van begin tot eind uitgelegd en proef je zelf het heerlijke huisgebrouwen bier.

De bierbrouwerij in Jena

De bierbrouwerij in Jena

Met een rondleiding door de brouwerij leer je veel over het bier

Met een rondleiding door de brouwerij leer je veel over het bier

Hotels in Jena

Slaap in Jena in het prachtige en moderne Steigenberger Esplanade hotel. Met luxe kamers een hippe bar waar je ‘s avonds nog een afzakertje neemt voor het slapen gaan en een sfeervolle ontbijtzaal voor een heerlijk uitgebreid ontbijt. Ook kun je gebruik maken van de welness faciliteiten die je van te voren kunt boeken. Uniek is de grote glazen lift die je brengt naar bovenste verdieping voor een panoramisch uitzicht door het glazen dak.

De ruime bar van het Steigenberger hotel

De ruime bar van het Steigenberger hotel

5 Tips van het verkeersbureau van Jena

Om je verblijf in Jena goed te laten verlopen geeft het verkeersburea jou de volgende 5 tips

  • Op Booking.com vind je voordelige en goede hotels in Jena
  • Sluit je reisverzekering vandaag nog af en loop geen risico op reis in Jena
  • Natuur is er volop. Maak een wandeltocht of bezoek een kasteel.
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Jena.

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Jena om in de vakantiestemming te komen!

Verkeersbureau van Jena

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV in Jena

Reizen naar Jena

Met de trein

Met de ICE international reis je vanuit alle grote treinstations in Nederland gemakkelijk naar het treinstation (Hauptbahnhof) van Jena.

Met de auto

Naar Jena reis je ook gemakkelijk met de auto. De Duitse snelwegen zijn er optimaal. De afstand Utrecht-Jena is ongeveer 550 km en rijd je in 5,5 uur.

Vliegtickets naar Jena

Zowel KLM als Lufthansa vliegen naar de luchthaven Erfurt (ERF) bij Erfurt. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Jena. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Kaart van Jena

[google-maps width=574 height=400]