Paleis Het Loo en de Oranjes

Binnenkort wordt onder het voorplein van Paleis Het Loo een nieuwe ruimte geopend. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. Dat betekent in geen geval dat een bezoek aan het paleis nu niet interessant is. Integendeel. Contributor Royan was er onlangs en kan het beamen.

De royale tuin

Door de eeuwen heen

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft door de tijd heen verschillende bestemmingen gekend. Het werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd door stadhouder Willem III en zijn echtgenote prinses Mary, de latere koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Het oorspronkelijke jachtverblijf dat ook dienst deed als zomerresidentie, werd vervolgens steeds verder uitgebreid tot een mooi paleis. Ook na de dood van de grondleggers bleven de Oranjes het verblijf in hun bezit houden, totdat aan het eind van de 18e eeuw Frankrijk ons land binnenviel. De eerste koning van Holland, de Franse Louis-Napoléon, nam zijn intrek in het paleis en liet zowel het gebouw als de tuinen aanpassen aan zijn smaak.

Na de val van Napoleon bleef Nederland een koninkrijk en werd het paleis tot in 1977 de zomerresidentie van de Nederlandse monarchen. De laatsten die er woonden waren prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Het paleis werd na hun vertrek grondig verbouwd en in de originele stijl van voor de Franse overheersing teruggebracht. In 1984 werd het een museum.

Hulphond Plouf was ook welkom in het paleis

Het Loo

Wanneer je het landgoed betreedt, kom je eerst langs de stallen. De meeste bezoekers lopen dan meteen door omdat ze naar het paleis willen. Op de terugweg is het beslist de moeite waard om die stallen alsnog te bezoeken. De voorkant van het paleis is op dit moment omgeven door hekwerken en bouwmateriaal. Onder het voorplein wordt gewerkt aan een ruimte van maar liefst 5.000 vierkante meter met daarboven een glazen dak. Hier komt in de nabije toekomst de ingang van het paleis en hier is ook voldoende ruimte voor tentoonstellingen. De verwachting is dat de officiële opening nog in dit voorjaar plaats zal vinden.

Verbouwingen onder het voorplein

De tijdelijke ingang van het paleis is aan de achterkant, naast de trappen, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de tuinen. Eenmaal binnen heb je de keuze uit twee verschillende tours, die je zelfstandig kunt volgen. Je luistert dan naar de op prettige wijze overgebrachte informatie uit de app op je telefoon of de audiotour. ‘Willem en Mary’ en ‘Huis van Wilhelmina’ zijn de routes door het paleis. Je kunt op ontdekking.

Willem en Mary

De eerste tour leidt je van de oude eetzaal naar de ‘nieuwe’ eetkamer uit 1689. Een oude, indrukwekkende bibliotheek en een majestueuze schilderijengalerij zijn mooie tussenruimtes voordat je de slaapvertrekken van Mary en Willem ontdekt. Bijzonder genoeg waren sommige bedkamers bedoeld om officiële gasten te ontvangen en niet zozeer om te slapen.

De nieuwe eetkamer

 

De bedkamer van toen nog prinses Mary

Tussen de kamers in bevindt zich de Grote zaal, traditiegetrouw de mooiste ruimte van een paleis. De inrichting is zonder meer koninklijk te noemen en komt qua stijl overeen met wat je aantreft in andere paleizen van Europese vorstenhuizen.

De schilderijengalerij

 

De Grote zaal

Wilhelmina

Koningin Wilhelmina heeft lange tijd op Paleis Het Loo gewoond en is er zelfs overleden. De rondgang langs haar leven begint met haar werkkamer, de zitkamers van koningin Emma en prins Hendrik, en de ontvangkamer van prins Bernhard. Deze laatste ruimte geniet sinds kort weer extra aandacht na het verschijnen van de spraakmakende Videoland-serie ‘Prins Bernhard’.

Ontvangkamer prins Bernhard

Slaapkamer koning Willem III

Je wordt meegenomen in het intieme deel van het leven van onze vorsten. Op een muur zijn de groeistreepjes te zien van prinses Juliana. De wat sombere en druk gemeubileerde slaapkamer van koning Willem III, de badkamer van Wilhelmina evenals haar zitkamer, zijn open voor het publiek.

Badkamer koningin Wilhelmina

Zitkamer koningin Wilhelmina

Buiten het paleis

De tuin achter het paleis is statig, met helemaal achterin de colonnades en daarachter nog een park waar je uitgebreid kunt wandelen. Dat gebied is onderdeel van Kroondomein Het Loo.

Blik op de achterkant van het paleis

Helemaal aan het begin bevinden zich de stallen. Binnen staan nu rijtuigen opgesteld, zowel koetsen, sleeën als auto’s. De witte galalijkkoets waarmee Wilhelmina werd begraven staat er ook. In die tijd (1962) was wit een controversiële kleur voor uitvaarten. Tevens staan hier drie auto’s in een hoekje geparkeerd die vroeger vaak op televisie te zien waren: de Ford Convertible van Juliana en Bernhard, de Ford Scorpio en de Ford Granada van koningin Beatrix. Ze staan er, gepoetst en wel, alsof ze aan het wachten zijn tot ze weer uit kunnen rijden met de koningin.

De witte galalijkkoets

Vorstelijke auto’s

Wandelen, ontdekken, verwonderen, een hapje eten of iets drinken, het kan hier allemaal. Een bezoek aan Paleis Het Loo staat garant voor een dagje koninklijke pracht.

De stallen

 

 

 

 

Comments are closed.