Beleef het Kröller-Müller museum in de wintermaanden

Tijdens tekenles op school moest contributor Royan van Velse op 13-jarige leeftijd een schilderij naschilderen. Hij koos toen voor een bekend werk van Vincent Van Gogh. Jaren later was het moment daar om de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld te bekijken in het Kröller-Müller museum te Otterlo.

Ingang met Meneer Jacques

 

Koude maanden

De koude maanden zijn bij uitstek geschikt voor een bezoek aan een verwarmd museum. Nederland telt meer dan 600 musea, dus er is genoeg keuze. Echt bijzonder en veelzijdig is het Kröller-Müller museum, dat in het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt. Het is een kunstmuseum dat aan het begin van de vorige eeuw werd gecreëerd door Helene Kröller-Müller en haar echtgenoot Anton. De uitgebreide collectie die zij wisten te verwerven is breed en divers. Er is veel moderne kunst te zien, in de vorm van beelden, bouwwerken en schilderijen. Daarnaast zijn ook grote meesters vertegenwoordigd die niet per se het predicaat ‘modern’ hebben. Onder hen vallen Renoir en Monet en, als pronkstuk, Vincent van Gogh. Het museum bezit bijna 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen van deze post-impressionistische kunstenaar, die geldt als één van de grootste kunstschilders van de 19e eeuw.

Le Clown van Renoir

 

Beeldentuin

Een deel van de kunst staat buiten, in een beeldentuin die 25 hectare beslaat. In het mooi aangelegde park kun je genieten van de combinatie van natuur en bijna 200 kunstwerken. Dat kan uiteraard ook in de wintermaanden, zelfs wanneer het koud is. Sommige beelden worden dan wel enigszins beschermd tegen de weersinvloeden. Na het verblijf in de kou kun je je binnen weer opwarmen.

Soms is de kunst duidelijk herkenbaar als dusdanig, zoals bijvoorbeeld een beeld van Rodin of dat van Meneer Jacques bij de ingang van het museum. In andere gevallen is het af en toe niet zoals je zou verwachten. Ook een lange trap, een amfitheater, een boomstronk of grote voorwerpen waarvan je niet eens snapt wat ze voorstellen, kunnen kunstwerken zijn. Smaken verschillen en dat is het mooie aan dit museum. Er is echt voor elk wat wils. Dat is maar goed ook want wanneer iedereen dezelfde smaak zou hebben, zou er geen kunst meer zijn.

Beeldentuin

 

Ook natuur wordt tot kunst verheven, hetgeen wordt bewezen door de Fransman Pierre Huyghe. Zijn werk ‘La saison des fêtes’ laat planten zien die in relatie staan tot feestdagen uit de hele wereld.

Paviljoens

In de beeldentuin staan twee open paviljoens. Het Rietveldpaviljoen herbergt werk van de befaamde Britse beeldhouwster Barbara Hepworth. Wat verder in de tuin staat het Aldo van Eyck-paviljoen, waarvan de half geopende gangen de bezoekers uitnodigen om sculpturen te komen bewonderen. De architectuur van beide paviljoens op zich is al moderne kunst, waardoor je als bezoeker letterlijk opgeslokt wordt door kunst.

Het Rietveldhuis

 

Aldo van Eyckpaviljoen

De Jardin d’Émail van Jean Dubuffet is weliswaar geen paviljoen, maar dit object uit 1974 kun je evengoed betreden. Je wordt dan onderdeel van een 30 meter lange, witte kunstmatige tuin binnen de beeldentuin. In de wintermaanden is deze jardin helaas gesloten voor het publiek omdat het oppervlak dan te glad kan zijn. Vanaf een verhoging heb je echter wel mooi uitzicht op dit kunstwerk.

Jardin d’Émail

 

Toegankelijkheid

Het park is over het algemeen goed toegankelijk voor mindervaliden. Dat geldt niet voor enkele werken die langs trappen of smalle paden staan. Voor sommige kunstwerken moet je zelfs wat klimmen, zoals voor ‘View’ en voor het met verbrande stoelen en portofoons uitgeruste ‘Resonance’.

Het prachtig aangelegde park

 

View

 

Binnen

Je zou een hele middag in de tuin door willen brengen. In het voorjaar is dat helemaal het geval, wanneer de vele rododendrons in bloei staan. Binnen in het museum is er echter ook volop te zien. Verschillende soorten kunst worden er geëxposeerd en het hoogtepunt wordt gevormd door de galerijen met de werken van Vincent van Gogh. De schilder laat hier diverse stijlen zien uit verschillende periodes van zijn korte leven. Het ene moment kijk je naar ietwat sombere portretten of donkere stillevens (zijn Hollandse tijd). Daarna zie je mooie, kleurige landschappen of prachtige dorpsgezichten (zijn Franse tijd). De veelzijdigheid en diversiteit doen je soms afvragen of de werken door dezelfde kunstenaar zijn geschilderd. Het antwoord is ja.

Van Gogh galerij

De Van Gogh galerij is weliswaar het kroonjuweel van het museum, maar andere al dan niet tijdelijke exposities verdienen ook de aandacht. De ruime beeldenzaal vormt een mooie overgang tussen buiten en binnen. De Picasso’s, de Mondriaans en de Seurats die vervolgens worden tentoongesteld zijn adembenemend. Ook binnen kun je heel wat leerzame tijd doorbrengen.

De beeldenzaal

 

Hoge Veluwe

Om bij het Kröller-Müller museum te komen dien je toegang te betalen tot het Nationale Park de Hoge Veluwe. Dat is helemaal niet vervelend, want je krijgt hierdoor de gelegenheid om er een hele dag uit van te maken. Het natuurgebied is 5.400 hectare groot met zowel bos, hei als stuifzand. Wilde zwijnen, edelherten, moeflons en reeën gedijen hier. Je kunt er doorheen rijden of wandelen, maar je kunt ook gebruik maken van de witte fietsen die ter beschikking worden gesteld van de bezoekers om het park te ontdekken.

Verrassend in het park is het honderd jaar oude jachthuis Sint-Hubertus, dat door Berlage werd ontworpen als buitenhuis voor de familie Kröller-Müller. Het heeft meer weg van een kasteel dan van een jachthuis. De grote vijver die ervoor ligt is in een bijna idyllische plek om te schaatsen wanneer er ijs ligt.

Jachtslot Sint-Hubertus

 

Auvers-sur-Oise

Om terug te komen op het Van Gogh schilderij dat ik als 13-jarige jongen naschilderde: het was van de kerk in Auvers-sur-Oise (1890). Het hangt in het Musée d’Orsay in Parijs. Ik kreeg toen als cijfer een 8,5 van de tekenleraar. Dat is misschien de reden dat ik het altijd met enige trots bewaard heb.

Voor de echte uitgebreide Van Gogh collecties zijn er twee plaatsen in Nederland: van Gogh Amsterdam en Otterlo.

Auvers-sur-Oise

 

 

 

 

Comments are closed.