Tel Aviv herontdekt

Ondanks het feit dat hij regelmatig in Tel Aviv probeert te verblijven, was Fred er enige tijd niet geweest. Hoogste tijd dus voor een update want de stad is een soort metamorfose aan het ondergaan. Oude en vaak vergane jaren 20 en 30 Bauhaus architectuur gebouwen en andere bijzondere panden worden omgetoverd in prachtige plekken met frisse pasteltinten of in wit.

Vaak worden ze overgenomen door een boetiekhotel met inspirerend interieur. Sommigen van mijn oude vertrouwde hotspots zijn niet meer, maar een aantal is er zeker nog en beter dan ooit. En er is nog veel meer bijgekomen. Hier mijn nieuwe lijstje.

Herzl 16

Het beroemde Rotschild 12 Café heeft plaats moeten maken voor wat over een aantal jaren, na een grondige renovatie, het Ritz Carlton hotel moet worden. Niet getreurd want ze zitten nu op Herzl 16 onder die nieuwe naam, met dezelfde vibe en de crème de la crème van hip en happening Tel Avivers. Tevens op dezelfde locatie trof ik Disco Tokyo aan. De naam vermoedt wellicht fabrieksmatige sushi, maar niets is minder waar. Het is een verrukkelijke Japanse keuken. Ook op Herzl 16 Nununu Dirty Dining, de meest spraakmakende streetfood plek op dit moment. De chef heeft eigenhandig een broodje ontworpen. Het lijkt op een brioche, maar dan lichter, met botersaus verrijkt en er wordt van alles opgedaan en ingestopt. De meest populaire is de Mac & Cheese, maar mijn oog viel natuurlijk op de Amsterdam Roll met haring, rode uien en sour cream. In de late uurtjes was ik weer terug op Herzl 16 voor een concert van een swingende, lokale band. De bar was barstend vol en dat op een maandagavond. Tel Aviv leeft iedere dag.

Straight friendly

Tel Aviv is er terecht trots op een welkome bestemming te zijn voor de lgbtq+ gemeenschap. Gelukkig is mijn favoriete bar Shpagat er nog. Inmiddels verbouwd om nog meer gezellige mensen te herbergen en met een nieuwe pui met neonlichtbalken in uiteraard regenboogkleuren.

shpagat

Shpagat

 

Lees ook dit artikel: Een vrijdagavond in Jeruzalem

 

Op iedere zaterdagavond vindt in Brown Urban Hotel een straight friendly netwerk event plaats voor 30+. In de zomer op het dak en in de winter in de achtertuin. Deze wekelijkse party draagt de naam; ‘Skyline’ en is the place to be! Het voor iedereen zeer toegankelijke gay strand bevindt zich bij het Hilton Hotel, gemakkelijk te herkennen aan de regenboogkleuren.

Boetiekhotels

Hotelondernemers in Israël, zoals mijn goede vriend Leon Avigad van Brown Hotels, zetten wereldwijd de toon met het ontwikkelen van boetiekhotels. Dit zijn een aantal van zijn nieuwste aanwinsten in Tel Aviv die ik heb bezocht.

Brown Urban Hotel

Brown Urban Hotel

The Poli House

Een iconisch jaren 30 Bauhaus pand omgetoverd in een spraakmakend en prikkelend designhotel. Het geeft het moderne Tel Aviv met zijn diversiteit en excentrieke en eclectische kanten goed weer, mede dankzij architect Karim Rashid. Street art naar binnen gebracht en op het dak een spa, zwembad en bar. De andere nieuwe aanwinsten van Brown Hotels zijn The Lighthouse en The Townhouse.

Rooftop pool bij Poli House

Rooftop pool bij Poli House

Andere hotels in diverse prijsklassen, maar allemaal even uniek. The Vera, Fabric en Lily & Bloom Boutique Hotel.

The Jaffa

In augustus 2018 opende na jarenlange renovaties, opgravingen en bouwwerkzaamheden The Jaffa, a Luxury Collection Hotel, zijn deuren. Een 5-sterrenhotel in een gerestaureerd 19e-eeuws complex dat ooit het Franse ziekenhuis van Jaffa huisvestte. Onder toeziend oog van de plaatselijke bisschoppen en het Vaticaan is de kapel ‘ontkerkt’ en doet nu dienst als bar. De luxe van dit hotel verbindt de eeuwenoude historie van deze plek en het havenstadje Jaffa met moderne kunst en architectuur. In luxe willen verblijven, maar toch liever in het centrum van Tel Aviv? The Norman is een luxe boetiekhotel perfect gelegen naast de Rothschild boulevard.

the Jaffa

the Jaffa

Eten en drinken

Tel Aviv barst van de restaurants en bars. Een walhalla voor foodies. Niet goedkoop, dus als ik een avondje op een budget zit en toch lekker wil eten, ga ik naar Pasta Basta bij de bruisende Carmel markt. Ik kies mijn pasta basis, de saus en groenten. En dat voor een tientje. Gelukkig zitten ze er nog steeds, want ik kom hier al jaren.

Port Saïd

Ook een vertrouwde hotspot voor mij is Port Saïd. Nog steeds lastig om een tafel te bemachtigen, maar het wachten is de moeite waard. Hippe gasten en gerechten om je vingers bij af te likken. Een levendige sfeer buiten op het terras naast de synagoge.

Romano

Romano is het nieuwe zusje van Port Said. Gelegen op de tweede verdieping van het Romano House, een historisch gebouw in het zuiden van Tel Aviv, creëert het precies de juiste sfeer voor een andere magische plek die muziek en eten verbindt in Tel Aviv. Een dagelijks wisselend menu op basis van seizoensgebonden, verse en lokale groenten, vis en zeevruchten. De chefs, maar ook de DJ’s met hun ‘vinyl’ platencollecties maken Romano een speciale plek om te dineren en te drinken van de vroege avond tot de nacht.

En vergeet Herzl 16 niet.

Roof top Bars

Brown Urban Hotel heeft een populaire rooftop bar en inmiddels hebben zijn zusjes The Poli House en The LightHouse ook de nieuwste hoge hotspots van de stad. The Poli House Rooftop komt zelfs met een zwembad en de bar is een relaxte plek om overdag even bij te komen midden in de levendige maar ook wel hectische buurt van de Carmel markt. Op de 18e verdieping bovenop het nieuwe Lighthouse hotel dompel je je onder in de luxe omgeving van de Haiku Sky Bar en geniet je van het uitzicht. Open vanaf 8 uur in de avond en een tafeltje reserveren blijkt een gouden tip.

Light House Hotel

Light House Hotel

Haiku Sky Bar

Haiku Sky Bar

 

 

The morning after

Na de lange avonden is een goede koffie de volgende dag onontbeerlijk. Gelukkig ontdekte ik Mazeh Cafe. Vriendelijke broers die sinds 2019 als prima baristas door het leven gaan. Meer dan koffie nodig? Het meest bekende ontbijtrestaurant Benedict zit gelukkig nog steeds op Rotschild Boulevard.

Strand

Tel Aviv biedt de ultieme combinatie van stadsleven en strandleven en dat allemaal op loopafstand of huur een fiets. Hilton Bay Beach is ook geheel vernieuwd en heeft goed eten en aan het eind van je zonnige dag is het bij zonsondergang een plek om nog even te blijven voor dat laatste flesje wijn, biertje of cocktail. Banana Beach is wat dichter bij het centrum en ook een prima plek om van zon, zee en strand te genieten.

Banana Beach

Banana Beach

Tel Aviv en Jaffa vormen samen deze bruisende stad en zijn beiden volop in beweging. Ontdek het zelf!

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.