Take it easy in Jamaica zegt Fred!

De meest voorkomende vraag vóór en ook na zijn roadtrip door Jamaica was: “Is het daar wel veilig?” Fred kan je vertellen dat hij inmiddels heelhuids thuis en niet beroofd is. Niks armer, maar vele indrukken, ervaringen en avonturen rijker. Dus boek die reis!

Ik verruilde mijn Louis Vuitton reistas voor een eenvoudige rugtas en mijn horloge liet ik thuis. Kleine voorzorgsmaatregelen. Blijf dus niet achter de hekken van een all inclusive, maar trek eropuit. Nog beter: huur een 4WD auto en ontdek dit veelzijdige Caraïbisch eiland, logeer op de mooiste plekjes en ontmoet de locals.

Cultuur

Prachtige stranden, tropische natuur, bergen, watervallen, betoverende rivieren en bruisende plaatsen. De bevolking is vriendelijk, relaxed en trots op hun gemeenschap en op de regio waar ze wonen. Met elkaar bewaken en vieren ze hun cultuur en maken het voor bezoekers heel tastbaar en ook hoorbaar. Overal is muziek, zelfs bij het benzinestation. Mijn eerste ontmoeting was tijdens het tanken. De vriendelijke medewerker was benieuwd waar ik vandaan kwam en gaf mij het nuttige advies “take it easy on our roads, man”. Het rustig aan doen werd dan ook het motto van de vakantie. Volop genieten en je nergens druk om maken. Dat is ook Jamaica.

 

 

Een goede plek om te starten is S-Hotel in Montego Bay, op slechts 10 minuten van de luchthaven, aan het strand gelegen en geheel gerenoveerd. De eigenaar laat in het interieur en de styling zijn passie voor de muziekwereld in Jamaica goed terugkomen. De hotelgasten hebben gratis toegang tot het strand en ook een mooi zwembad en rooftop bar zijn binnen handbereik. Wil je het nachtleven ontdekken? Je vindt het op steenworp afstand. De meest bekende bar is Margaritaville. Blijf niet beneden hangen, maar loop naar boven voor de beste sfeer. 

 

 

Van Montego Bay is het ongeveer 5 uur rijden naar Port Antonio. Onderweg is er van alles te doen en te zien. Van kolibries tot een heuse bobsleebaan, het Golden Eye Hotel (ja, die van James Bond) en verschillende leuke plaatsen. Falmouth bijvoorbeeld, waar op zaterdag een leuke markt is. En Ocho Rios, waar een lunch stop bij Miss T aan te raden is. 

Port Antonio is mijn favoriet. Blijf hier dus vooral een aantal nachten. Voor mij was een villa van Goblin Hill mijn thuis. De service van Wendy de housekeeper, die ook nog eens zalig kwam koken, maakte mijn ervaring compleet.

Wendy de housekeeper

Wendy de housekeeper

In de omgeving van Port Antonio kom je tijd te kort. Op Winnifred Beach genoot ik van een net gevangen kreeft en op het Blue Lagoon strand (ja, van die film) droomde ik helemaal weg. Ook Frenchmans Cove is een paradijsje. 

Houd je van idyllische strandjes? Je komt hier aan je trekken. Sla ook de watervallen niet over en maak absoluut een rustgevende kanotocht over rivier de Rio Grande, met een biertje of rumpunch in de hand. Voor een onvergetelijke avond in het lokale leven ga je naar Vinyl Sunday in de Drapers bar in Portland.

Drapers Bar

Drapers Bar

Vanuit Port Antonio loopt de adembenemende route door de Blue Mountains richting de hoofdstad Kingston. Neem hier vooral de tijd voor. Niet alleen om zoveel mogelijk van de natuur en de uitzichten te genieten, maar ook om de scherpe bochten en de tegenliggers in de gaten te houden. Onderweg kun je de wereldberoemde Blue Mountain koffie proeven op een koffieplantage en rijd je opgeladen weer door. Lunchen doe je bij Eits Café. Op deze plek kun ook overnachten in het Mount Edge Guest House. Simpel, maar heel bijzonder en de mooie vergezichten zijn inbegrepen. Een goed alternatief als je niet de hoofdprijs wilt betalen is het beroemde Strawberry Hill Hotel even verderop. Een icoon van een hotel met en fijn zwembad, sfeervolle kamers en in een schitterende omgeving. 

Na een nacht in de bergen doorgebracht te hebben, is het tijd voor een bezoek aan het Bob Marley museum in Kingston. Vanuit daar is het nog een paar uur doorrijden naar Treasure Beach. Jakes Hotel is dé plek om te logeren. Accommodaties in diverse prijsklassen, waar iedereen even vriendelijk en gastvrij wordt verwelkomd. Elke gast kan genieten in het lekkere restaurant en de naast Jakes gelegen hotspot Jack Sprat. Ideaal om een drankje te drinken, te chillen en om één van de beroemde pizza’s te eten, zoals die met verse kreeft. In de omgeving zijn diverse strandjes, kun je de YS watervallen bezoeken, door de mangroven een rivier af dobberen op een vlot én een rum distilleerderij bezoeken.

Jamaica staat bekend om zijn rijke ontbijt. Op loopafstand van Jakes kun je dit het beste nuttigen bij Smurf Café. Neem er een vers sapje bij! Een typisch Jamaicaans ontbijt bestaat uit ackee’n saltfish. Het gele vruchtvlees lijkt op roerei en wordt gekookt en geserveerd met kabeljauw, paprika, uien en pittige kruiden.

Wil je even helemaal niets doen? Dat kan uitstekend bij Jakes. En heb je zin om te gaan borrelen, ga dan naar de Pelican Bar, een bar getimmerd van drijfhout op palen in zee. Er wordt ook wel naar verwezen als de “coolest bar in the world”. En dat op nog geen half uur varen. Vraag Jakes Hotel om een boottransfer te boeken. 

Pelican Bar

Pelican Bar

Jamaica is een land om te ontdekken. Dompel jezelf onder in de sferen, de natuur en de veelzijdigheid. Ga op pad en bezoek zowel de noord- als de zuidkust en de tussenliggende Blue Mountains. Laat je omarmen door de muziek en de mensen. Het ritme van het eiland zal nog lang nagonzen, net als “take it easy!”. 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

S Hotel

S Hotel

 

 

Comments are closed.