Smullen in Sri Lanka

In het centrum van Amsterdam wordt Fred omringd door keukens uit alle hoeken van de wereld, maar een keuken uit Sri Lanka heeft hij daar nog niet ontdekt. Tijdens zijn reis door dit prachtige land heeft hij zich dan ook positief laten verrassen en van de heerlijkste gerechten genoten.

Fotogeniek ontbijt

De dag begint met een fotogeniek ontbijt met coconut pancake, stringhoppers en appa’s. Stringhoppers zijn gestoomde rijstnoedels in een spiraal op het bord gelegd en geserveerd met een kokos sambal en dhal oftewel een linzencurry. Een appa is een lekker luchtig pannenkoekje met kokosmelk en palmwijn. Neem er een gebakken eitje bij. Het pannenkoekje is zacht, maar de randen zijn knapperig.

 

 

De hele dag kun je overal terecht voor streetfood; roti, samosa, verfrissende kokosnoten, vers fruit, smoothies en zalige curries. Wil je het niet te pittig? Bij restaurants kun je aangeven hoe heet je het wenst. Pittig wordt ‘devilled’ genoemd. En blijf niet weg van de in onze ogen goedkope eettentjes. Ik heb het allerlekkerst en heel veelzijdig gegeten bij Matey Hut in Ella. Een populaire plaats in de bergen.

Voor 7 euro hadden we vijf zalige gerechten voor twee personen en vriendelijke bediening. Logisch dat je wel even in de rij moet staan en de tafel wellicht deelt met andere genietende gasten. Curries met pompoen of bijvoorbeeld okra of mango en smakelijke dahl. Sambol, niet te verwarren met sambal, is een altijd terugkerend bijgerecht. Een mengsel van onder andere geraspte kokos, ui, knoflook, chili en limoen. Een heerlijk fris gerecht als afwisseling naast de pittigere curries.

 

 

Sri Lanka is een waar culinair genot en ook nog eens een walhalla voor vegetariërs Binnenkort kom ik met een uitgebreid verslag van mijn rondreis door dit prachtige land.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.