Een hondenleven in Blankenberge

Over hoeveel honden er in Nederland worden gehouden zijn de tellingen wat verdeeld, maar het zijn er meer dan 2 miljoen! De baasjes hiervan willen ook reizen, gaan ook op vakantie. Met of zonder hond. Royan ging met zijn hond Plouf een paar dagen naar de Belgische kustplaats Blankenberge.

Badplaats Blankenberge

Badplaats Blankenberge

Noordzeestrand

Wanneer de zomermaanden voorbij zijn raken de Noordzeestranden van Blankenberge vrij van badgasten en komt er volop ruimte voor wandelaars en voor hun honden. Koude maar ook vaak zonnige dagen doen dan hun intrede en geven de gelegenheid om heerlijk uit te waaien aan de Vlaamse kust. Dat viervoeters hier meer dan welkom zijn blijkt wel uit de vele hotels en restaurants die gastvrij hun deuren voor ze openen, zolang de harige vriendjes zich maar gedragen.

Lekker op het strand

Lekker op het strand

Met eb en met vloed kunnen wandelaars en honden zich helemaal uitleven op het strand. De honden kunnen ravotten in het zand, een duik nemen in de golven of springend en spelend achter de vele zeemeeuwen aanjagen. De vogels zijn het inmiddels gewend en wanneer wederom een wat naïeve hond zich aanmeldt, vliegen ze op en scheren ze bijna uitdagend over zijn kop. Uitrusten, drinken en eten boven het water kan bij Brasserie Oosterstaketsel en bij Belgium Pier, waar honden meer dan welkom zijn en waar zelfs een drinkbak voor ze klaar staat.

Plouf op meeuwenjacht

Plouf op meeuwenjacht

Belle Époque

Van vissersdorp ontwikkelde Blankenberge zich in de 19e eeuw tot een mondaine badplaats. Het beleefde een Belle Époque, hetgeen met enige nostalgie terug te zien is in het museum dat gewijd is aan deze vervlogen tijd. In dit museum tegenover de neo-romaanse Sint-Rochuskerk wordt met voorwerpen, beeld en geluid dit “mooie tijdperk” weergegeven dat zich afspeelde vanaf het eind van de 19e eeuw tot aan de eerste wereldoorlog.

De Sint-Rochuskerk vanuit het museum

De Sint-Rochuskerk vanuit het museum

 

Belle Époque

Belle Époque

In diezelfde tijd, aan het eind van de 19e eeuw, werd er in zee een pier gebouwd. Zo konden mensen zich boven het water vermaken met uitzicht over Blankenberge. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het bouwwerk door de Duitse bezetters afgebrand. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd op dezelfde plaats de huidige pier aangelegd, een toonaangevend kunstwerk voorzien van een fijn restaurant en dito bar.

De pier

De pier

 

De Zeedijk

De Zeedijk

Veel uit die mondaine en deftige periode is jammer genoeg verloren gegaan. De statige gebouwen langs de Zeedijk, de boulevard voor het strand, werden gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog. Naderhand, tijdens de wederopbouw, werden gebouwen neergezet die beduidend minder smaakvol waren en vooral comfortabele en praktische doelen dienden. De mooie trappen die vanuit de stad de opgang naar de boulevard mogelijk maakten werden wel behouden. Ook de verwoeste vuurtoren werd in die periode herbouwd.

De vuurtoren uit 1950

De vuurtoren uit 1950

 

De jachthaven

De jachthaven

Visserij

De visserstijd van weleer is vervlogen en de oude vissershaven is tegenwoordig een jachthaven. Het 18e eeuwse vissershuisje van Majutte, vernoemd naar de laatste bewoner, staat nog wel overeind in het centrum van het stadje en kan bezocht worden. Schuin ertegenover, op huisnummer 27, staat het andere vissershuisje dat de tijd heeft doorstaan. Deze twee woningen getuigen nog van de sfeer van toen.

De vuurtoren uit 1950issershuisje van Majutte

Vissershuisje van Majutte

 

Nummer 27

Nummer 27

Trouwe viervoeters

Blankenberge is aangenaam gezellig. Het is ingericht op strandtoerisme met genoeg hotels, bars en restaurants. Ook buiten het hoofdseizoen is er nog voldoende open. Zo zijn er hotels waar honden niet alleen gedoogd maar ook gastvrij verwelkomd worden zoals het Beach Palace. En zo zijn er restaurants, waaronder het kleinschalige maar wel erg fijne en ambachtelijke Le Gourmet, waar de honden gerust met de baasjes mee mogen komen.

Het oude raadhuis uit de 17e eeuw

Het oude raadhuis uit de 17e eeuw

 

Naar het strand gaan in de winter is nog niet zo gek. Blankenberge met z’n Vlaamse accenten, zowel in de omgang als in de taal, geeft je een echt vakantiegevoel, zelfs wanneer de dagen wat korter zijn. Het is dan minder druk in het stadje en op de stranden. Met de hond heb je dan alle, alle ruimte. En je kunt in de avond zonder problemen uit eten gaan terwijl je de trouwe vriend eventueel op de kamer laat: hij zal zeker bekaf zijn.

De zee tegemoet

De zee tegemoet

 
En er is nog meer dan dat. Een serpentarium vol met reptielen en het Sea Life met dieren uit zowel zoet als zout water maken Blankenberge helemaal compleet. Met al deze mogelijkheden wordt het een vakantiebestemming bij uitstek. En de hond hoef je dus niet thuis te laten!

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.