Fiji – Waar een vallende kokosnoot je enige zorg is

Ineens wist ik weer wanneer en hoe mijn droom om de paradijselijke eilanden in de Stille Zuidzee te bezoeken is ontstaan. Bij het kijken naar de indrukwekkende tv-serie van Jeroen Krabbé over de kunstenaar Gaugain, realiseerde ik me waar mijn fascinatie met de kleuren, de vruchtbaarheid, de mensen en de sferen van deze verre plekjes op aarde vandaan komt. Fred was op Fiji.

Gaugain

Als student in Parijs vergaapte ik mij regelmatig bij Gaugain’s imposante schilderijen en deelde ik zijn drang om dit te ontdekken. Tientallen jaren later werd de droom werkelijkheid en onlangs bezocht ik een aantal eilandjes in Fiji. De warme kleuren, mooie mensen met verse bloemen achter hun oren – rechts als je een partner hebt en links als je vrijgezel bent – de witte stranden met een adembenemend decor van regenwouden en een prachtige onderwaterwereld.

 

Lees ook dit artikel: Life is a beach in Australië

 

Fiji’s Nadi luchthaven is minder dan 3 uur vliegen van Nieuw-Zeeland en een paar uur langer vanuit Australië. Ook vanuit de westkust van Los Angeles zijn er prima verbindingen en zelfs vanuit Seoul en Hongkong zijn er rechtstreekse vluchten, wat een goede combinatie is wanneer je diverse culturen wilt ontdekken.

 

 

Fiji bestaat uit meer dan 332 eilanden, waarvan er 106 bewoond zijn. Tussen de eilanden zijn er regelmatige vliegverbindingen en varen er ferry’s en watertaxi’s. Laat je reis dus goed van tevoren samenstellen. De belangrijkste haven is Port Denarau en deze is ongeveer 20 minuten rijden van Nadi.

Tropicana Island Resort

Mijn beleving begon bij Tropicana Island Resort, 40 minuten varen van het hoofdeiland waar de luchthaven zich bevindt. Ik viel meteen met mijn neus in de kokosboter. Wat een zalig hotel. Kleinschalig met slechts 25 strandvilla’s en suites, de meest vriendelijke service die ik ooit heb ervaren. 70 stralende personeelsleden, waarvan er minimaal 40 op een dag aan het werk zijn. Een resort waar je niet geïdentificeerd wordt naar je kamernummer, maar iedereen jouw naam kent. Zelfs de loodgieter kwam zich persoonlijk voorstellen. Eerst schrok ik even en dacht dat ik een probleem in mijn kamer had, maar de vriendelijke man kwam mij alleen maar even welkom heten. Het is adult only, wat wel zo prettig is. Veel jonge gezinnen uit Australië en Nieuw-Zeeland vieren vakantie in Fiji. Om tot rust te komen en volop te genieten, kun je daar beter niet constant tussen zitten. Er zijn genoeg andere fijne plekjes met faciliteiten voor jonge kinderen. Tropicana Island is intiem, casual chique, het eten is verrukkelijk en de sfeer had ik in een potje willen stoppen om mee naar huis te nemen.

First Landing

Een zeer geschikt resort voor families en grotere gezelschappen. Het ligt op het hoofdeiland en biedt een korte transfer vanaf de luchthaven. Kids club, entertainment, accommodaties voor diverse budgetten, genoeg te doen en voldoende plekjes om te luieren. Ik verbleef in een nieuwe beach villa: 2 slaapkamers, een goede keuken en een zwembadje op mijn terras met uitzicht over het strand. Het enige wat ik miste was mijn familie.

Mantaray Resort

Dit unieke resort ligt op het Nanuya Balavau eilandje, onderdeel van de schitterende Yasawa eilanden en een droomplek voor duikers, snorkelaars, natuurliefhebbers en dromers van tropische ervaringen. Vanuit Port Denarau vertrekt iedere ochtend de fast ferry en deze brengt je in 3 uur tijd via allerlei bountyplekjes naar Mantaray Resort. Een zeevliegtuigje kan natuurlijk ook en biedt je een duurdere, maar – met een vlucht van een half uurtje – veel sneller transfer. Beide opties zijn een bijzondere ervaring. Ik koos ervoor om heen de ferry te nemen en terug een vliegtuigje. Voor een kleinschalig resort is het aanbod van accommodaties veelzijdig. Een slaapplek in de Paradise Dorm, de jeugdherberg of je eigen beach villa? Of je nou low budget kiest, of luxe, iedereen geniet zowel met elkaar als op zichzelf. Je komt elkaar tegen bij zonsondergang in de bar en in het restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Het eten is onderdeel van het arrangement, evenals als een duik in de oceaan. Dit resort is genoemd naar de Manta Ray, de reuzenmanta, de grootste bekende rog behorend tot de kraakbeenvissen. Van mei tot oktober zwemmen deze immens grote vissen, langs het resort op weg naar warmer water en kun je deze gracieuze onderwaterwereldwonderen als snorkelaar of duiker bewonderen. Zo werd ik vroeg in de ochtend wakker van trommelgeluiden, het teken dat ze voorbijzwemmen. Een aantal roggen was wel 4 meter breed. Mijn verblijf was al onvergetelijk, maar dit maakte het uniek.

Sofitel

Denarau Island is klein, maar is het meest ontwikkelde en gecultiveerde eiland van Fiji. Het is met een brug verbonden met het hoofdeiland, waardoor je met een kort taxiritje bij luchthaven Nadi bent en gemakkelijk bij de plek komt waar de ferry’s vertrekken. Mijn voorkeur gaat uit naar de meer authentieke en kleinschalige resorts. Juist Fiji moet het hebben van zijn prachtige authenticiteit, maar mocht je verwend willen worden door grote internationale luxe hotelketens, uitgaansleven wensen, een balletje willen slaan op een tropische golfbaan en meer keuze hebben qua restaurants en bars, dan is Denarau jouw plekje onder de zon. Hilton, Sheraton, The Westin, kies zelf maar.

Ik koos voor een nachtje in het Sofitel Fiji Resort & Spa. 5-sterren luxe aan een wit zandstrand met een groot zwembad en vergeet niet mijn persoonlijke tip: sommige kamers en suites geven je toegang tot de exclusieve, adults only Waitui Beach Club. Aan het eind van je relaxte dag serveren ze allerlei lekkere hapjes en drankjes in overvloed. Dineer echter niet daar op het strand, ik heb nog nooit zo veel voor een gerecht betaald. Kies voor een van de vele restaurants op het eiland.

Fiji draag ik de rest van mijn leven met mij mee. De mensen, de sferen, de natuur, zowel boven als onderwater. Het is de ultieme tropische ervaring. Voor velen zeer ver weg van huis en prijzig, en daarom voor mij een extra besef, hoe gelukkig ik mijzelf mag prijzen. Ik hoop dat jij dit ook mag beleven. Het is de moeite meer dan waard. Eenmaal aangekomen vallen alle zorgen van je af. De wuivende palmbomen en altijd lachende mensen omarmen je. Je enige zorg is een vallende kokosnoot, maar dat is dan ook echt het enige.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.