Diergaarde Blijdorp is voor alle seizoenen

Een stadsdierentuin is per definitie bijzonder omdat stedelijke elementen moeten integreren met wilde dieren die daar eigenlijk niet thuis horen. De Rotterdamse diergaarde Blijdorp is inmiddels 160 jaar oud en slaagt daar goed in. De dierentuin is opvallend ruim van opzet en de vele dieren hebben echt voldoende bewegingsruimte. Dit maakt het voor dier en bezoeker leuk om te vertoeven.

Een ijsbeer in Rotterdam

Een ijsbeer in Rotterdam

Rotterdam

Het oude deel van de diergaarde is net een stadspark, met beeldenpartijen, vijvers en monumentale gebouwen. Dat sommige van die gebouwen worden bewoond door de dieren betekent niet dat ze zomaar verbouwd mogen worden. Daar zijn allemaal regels voor. Maar zo hebben de wasberen hun eigen huis, evenals de gazellen en de Aziatische leeuwen. Ook staan er gebouwen die je doen denken aan de avontuurlijke belevenissen van Indiana Jones.

De wasberen en hun thuis

De wasberen en hun thuis

Het oude en het nieuwe deel worden verdeeld door de spoorlijn die dwars door de dierentuin loopt. Het lawaai van voorbijkomende treinen lijkt de dieren niet te hinderen en het geeft een extra urban dimension aan dit prachtige park. De nabijheid van Rotterdam vergeet je echter wanneer je van het ene werelddeel naar het andere loopt. Het ene moment wandel je door de warme en vochtige Amazone terwijl je piranha’s, schildpadden en reusachtige arapama’s ziet zwemmen en gekleurde vlinders vrolijk om je heen fladderen. Wat later weer zet je je kraag op omdat je het koud krijgt tijdens het gadeslaan van heuse koningspinguïns. De ijsberen die daar niet heel ver vandaan verblijven liggen graag in het water en nemen genoegen met iets minder lage temperaturen.

Schildpad in het Amazonegebied

Schildpad in het Amazonegebied

 

 

Duidelijk bord bij de piranha's

Duidelijk bord bij de piranha’s

Waterpret

Fantastisch aan deze diergaarde is dat veel soorten zowel boven als onder water bekeken kunnen worden. Zeeleeuwen, schildpadden, roggen, papegaaiduikers, kaaimans: de verblijven zijn zo opgezet dat de bijzondere ontmoetingen van boven en van onderen zijn. Wanneer deze dieren onderdompelen, hoef je niets te missen van hun onderwaterballet.

Het Oceanium is fenomenaal te noemen. Een glazen tunnel leidt je door een tropische zee terwijl haaien, roggen, baarzen en barracuda’s ongestoord om je heen zwemmen. Daar ben jij te gast, en niet zij. De mooiste koralen leven hier volop en ontsluieren geheimen die gewoonlijk verborgen blijven door de diepte.

Oceanium

Oceanium

Veelzijdig

Tijgers, leeuwen, Aziatische olifanten, kamelen, flamingo’s, giraffen, neushoorns, hyena’s … ze zijn er allemaal. Prairiehondjes en wallaby’s leven in relatieve vrijheid en komen zelfs naar je toe. Borden waarschuwen je: vooral niet aaien. Ze bijten! Door het hele park heen staan bordjes die je toch even waar nodig de wacht aanzeggen.

Prairiehondje

Prairiehondje

Komodovaraan

Komodovaraan

De schattige stokstaartjes die zo graag op hun achterpoten staan kijken je uitdagend aan. In de koude maanden staan ze graag onder een lamp te genieten van de warmte. De komodovaranen waarvan de beet zo dodelijk kan zijn liggen er wat onverschillig bij in hun verblijf, maar houden je toch nauwlettend in de gaten.

Stokstaartje onder zijn kunstmatige zon

Stokstaartje onder zijn kunstmatige zon

Bokito

Apen zijn altijd leuk om te zien. Ze zijn menselijk in hun spel en in hun blik. Bokito is een beroemde zilverruggorilla die het in 2007 voor elkaar kreeg om even uit zijn verblijf te ontsnappen. Hij kijkt je indringend aan wanneer je voor hem staat en je vraagt je af of hij zich verveelt. Terugstaren moet je eigenlijk niet doen. Dat hoort niet bij de cultuur van gorilla’s. Soms kijkt Bokito op en observeert hij semi-nonchalant de andere gorilla’s, om daarna weer te opteren voor een middagdutje.

Bokito

Bokito

Het voeren van de pelikanen

Het voeren van de pelikanen

Ontdekkingstocht

Met overdekte en niet overdekte delen, met bijzondere ecosystemen onder één dak en met dieren die er zelf voor kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen verblijven, is diergaarde Blijdorp een bestemming voor alle seizoenen. Weer of geen weer, met voldoende plekken om even uit te rusten en wat tot je te nemen, duurt de ontdekkingstocht zomaar een hele dag. En zelfs na die dag is er nog voldoende te zien om eens een nieuw avontuur te wagen. www.diergaardeblijdorp.nl

Avontuurlijke gebouwen

Avontuurlijke gebouwen

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.