Cairns – Tropisch natuurschoon, actie en ontspanning

Tijdens zijn 1e bezoek aan Cairns is hij meteen fan geworden. Een tropische omgeving in de noordoostelijke Australische staat Queensland. Er heerst een hele relaxte sfeer en tegelijkertijd zijn er veel activiteiten te ondernemen, vooral ook voor gezinnen. Maar lekker luieren mag natuurlijk ook vindt Fred van Eijk.

Cairns in Australië is een toeristenbestemming waar backpackers evenveel genieten als de meer luxe en comfort minnende vakantieganger. Gebroederlijk bezoeken ze de restaurantjes langs de Esplanade, shoppen ze voor souvenirs op de night markets, joggen ze over de boardwalk en ontdekken ze de wonderbaarlijke onderwaterwereld van het Great Barrier Reef; een snorkelplek waar ik al jaren van droom en waarvan ik nooit had verwacht dat het werkelijkheid zou worden.

Tropisch klimaat

Cairns is een populaire reisbestemming vanwege het tropische klimaat en het aanbod van vele attracties. Het Great Barrier Reef ligt op slechts anderhalf uur reizen per boot. Het nationale park Daintree is een indrukwekkende plek om het tropische regenwoud te ervaren. Iets verder reizen ontdek je de adembenemende watervallen van Atherton Tablelands, een park waar je ook prima kunt wandelen en kanoën.

 

 

In de omgeving van de stad kun je een aantal themaparken bezoeken en meer leren over de natuur en de cultuur van de Aboriginal bevolking. De Kuranda Skyrail kabelbaan – die 7,5 kilometer over het regenwoud scheert – en het Tjapukai Aboriginal Cultural Park zijn twee van de vele mogelijkheden.

Een tropisch klimaat is niet alle dagen even idyllisch. In het midden van het jaar kent Cairns de droge periode met warme dagen. Aan het eind van het jaar begint het regenseizoen met korte, maar heftige buien en een broeierige en hoge temperatuur. Ook is er kans op cyclonen, dus laat je goed informeren over de beste reistijd en over de nodige voorbereidingen door een ervaren reisadviseur.

In Cairns zijn er diverse goedkope hostels, maar ook redelijk betaalbare hotels en appartementen. Voor een wat luxer verblijf raad ik van harte Pullman International aan of Shangri-La, Hilton en Pullmann Reef Hotel. Voor ongeveer 10 euro eet je van de Aziatische buffetten in de night markets en bij de Salt House voor een hoger bedrag geniet je van goede drankjes, een lunch of smakelijk diner in een trendy omgeving met uitmuntende service.

 

 

De stranden ten noorden van Cairns, the Northern Beaches, zijn de ideale plekken voor rust, zon en zand. Check wel even in bij de lifeguards en lees de lokale aanwijzingen, voordat je de zee in loopt. Hoe uitnodigend het ook mag lijken, het kan levensgevaarlijk zijn. De bekendste strandplaatsen zijn Trinity Beach, Clifton Beach, Palm Cove Beach en Ellis Beach. In Trinity Beach genoten wij van een sfeervol avondje dineren op het terras van L’unico; een restaurant met Italiaanse keuken dat volop gebruik maakt van de smakelijke en verse lokale producten.

Dagelijks vertrekken diverse boten en catamarans naar het Great Barrier Reef. Een van de vele mogelijkheden is een boottocht naar Green Island waar je een aantal uren de gelegenheid hebt om te snorkelen, duiken, luieren of een helikoptervlucht te maken. Een andere mogelijkheid is je dag doorbrengen op een catamaran en vanaf de boot en minuscule eilandjes de schoonheden van het rif door je duikbril te bewonderen. Welke trip je ook maakt, het is een onvergetelijke ervaring.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.