Dubrovnik of King’s Landing?

Er is een stad in Kroatië waar fictie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Het is een stad die aan de Adriatische zee ligt en omgeven is door eeuwenoude, hoge en stevige stadsmuren. Het is een stad die onneembaar was totdat Napoleon er 200 jaar geleden bezit van nam. De stad overleefde zelfs de slag van Blackwater waarbij een vijandelijke armada werd uitgeschakeld dankzij wildvuur. De Iron Throne leek voor even weer veilig. Royan bezocht Dubrovnik.

Een vestingstad in Kroatië

Een vestingstad in Kroatië

Dubrovnik

Dubrovnik werd in de 7e eeuw gesticht op een eilandje vlak voor de kust. Toen het water aan de oostzijde opdroogde, veranderde het in een vestingstad aan zee. Eeuwenlang trotseerde het allerlei vijanden, deels dankzij de hoge muren, deels dankzij diplomatie. De moderne oorlogsvoering van de Serviërs richtte in 1991 echter grote schade aan in de historische binnenstad. Vandaag zijn de belangrijkste monumenten gerestaureerd en trekt de stad meer bezoekers dan ooit.

Game of Thrones

De Amerikaanse schrijver George R.R. Martin, auteur van de reeks “Het lied van ijs en vuur” bezocht Dubrovnik ook en was van mening dat het voldeed aan zijn beschrijving van King’s Landing, de hoofdstad van The Seven Kingdoms. En zo geschiedde het dat in de populaire TV-serie “Game of Thrones” Dubrovnik veranderde in deze nog veel beroemdere stad. Het werd de stad van de Lannisters, van King Joffrey en van zijn moeder koningin Cersei.

De Jezuïetentrappen

De Jezuïetentrappen

In de zeven seizoenen die tot nu toe zijn verschenen zie je de acteurs op de muren van de oude stad lopen. Je ziet Cersei tijdens haar “walk of shame” (een boetedoening) de Jezuïetentrappen afgaan terwijl ze met zwepen wordt geslagen. In het echt bootsen figuranten tijdens de opnames zweepbewegingen na met behulp van hun mobiele telefoons die zijn uitgerust met een speciale app. Hierdoor kunnen de zwepen later in het beeld worden gemonteerd. Naast Fort Lovrijenac komen mensen via Blackwater bay en de oude haven King’s Landing binnen. Op de stadsmuren prijkt een toren, Fort Minceta. In de serie staat Daenerys Targaryen tegenover het ronde bouwwerk en de blinde muren, het hoofd geheven, turend naar een ingang die er niet is, op zoek neer haar gestolen draken.

Fort Lovrijenac en Blackwater bay

Fort Lovrijenac en Blackwater bay

Fort Minceta

Fort Minceta

Alles tussen de vestingmuren doet denken aan deze serie waar miljoenen mensen over de hele wereld aan verslaafd zijn geraakt. De Pile stadspoort in het westen is in haar geschiedenis slechts twee keer afgesloten geweest: toen Napoleon de stad innam en tijdens opnames voor “Game of Thrones”. De bewoners worden betaald om tijdens het filmen hun ramen en deuren dicht te houden. De stad oogt dan nog authentieker. Daarnaast wordt er veel CGI toegepast (digitale animatie) om het beeld aan te passen. Zo verschijnen er extra torens op forten of worden er gebouwen verplaatst. Toch blijft Dubrovnik heel herkenbaar op de beelden.

Pile poort

Pile poort

Het arboretum

Het arboretum van Trsteno, net buiten Dubrovnik, is ook een filmlocatie voor de serie. Het is een idyllische bomentuin die ontstaan is rond een villa uit de renaissance. Je kunt heerlijk wandelen door deze Gardens of King’s Landing. In de serie houden de acteurs zich op aan zee, pratend op een terras. Tussen de bomen staat een tafel waar Sansa Stark een kralenketting krijgt met daarin het gif waarmee later de jonge en gemene King Joffrey vermoord zal worden. Langs de oude woning staan bloemen in bloei en even heb je het idee dat de intelligente en machtige dwerg Tyrion Lannister op ieder moment weer op kan doemen.

De villa in het arboretum

De villa in het arboretum

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Sansa's tafel

Sansa’s tafel

Qarth

Op 15 minuten varen van de haven van Dubrovnik ligt het eiland Lokrum, oftewel de stad Qarth in de serie. Het is een rustige plek waar je kunt ronddwalen, eten en zwemmen. De vaste bewoners van dit stukje grond zijn pauwen en konijnen. Er ligt een oud klooster, dat ook als filmlocatie werd gebruikt, en binnen de muren daarvan staat de Iron Throne. Dit exemplaar is bestemd voor de opnames in King’s Landing. Het is het symbool van macht over de koninkrijken en hier heb je de kans om er zelf even plaats op te nemen. Cersei is nu dan wel de sluwe en valse koningin, maar seizoen acht zal uitwijzen wie de definitieve heerser over de Seven Kingdoms en Westeros zal worden.

Lokrum gezien vanuit Dubrovnik

Lokrum gezien vanuit Dubrovnik

Iron Throne

Iron Throne

Veel toeristen

De burgemeester van Dubrovnik heeft voorlopig een beetje genoeg van de aandacht voor zijn kleine stad. Bijna iedere dag komen er cruiseschepen aan die al gauw tot 2.000 passagiers per schip aan land zetten. Hotels en pensions zijn lang tevoren volgeboekt. Het beste seizoen om Dubrovnik te bezoeken is daarom aan het eind van het voorjaar of het begin van de herfst. En dan nog is het druk. Voorlopig heeft al deze aandacht de stad geen windeieren gelegd. De miljoenen euro’s stromen binnen en de prijzen zijn onderhand ook al gestegen naar westers niveau. Inmiddels is bekend dat ook de nieuwe James Bond film hier voor een deel zal worden opgenomen.

Alsof de armada weer in aantocht is

Alsof de armada weer in aantocht is

Seizoen acht van “Game of Thrones” wordt de ontknoping van dit prachtige verhaal. Zonder enige vorm van twijfel zal King’s Landing hier ook weer in voorkomen. Als je de kans hebt om voor eind 2018 de stad te bezoeken en het verhaal in te duiken, zul je je in de nieuwe afleveringen dan ook nog meer thuis voelen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.