‘s Rijks meesterkunsten

“Rijks, Masters of the Golden Age” verscheen vorig jaar. Het is een boek dat je niet leest. Nee, dit gewichtige lederen kunstwerk bedekt met goudblad open je eerst heel voorzichtig, waarna je bedachtzaam naar binnen gaat. Het is de toegangspoort naar de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Masters of the Golden Age

Masters of the Golden Age

Gouden Eeuw

Eenmaal opengeklapt ligt er een eeuwenoude wereld aan ontdekkingen in het verschiet. Wanneer je de met goud afgezette bladzijdes langzaam omslaat, één voor één, komen de meesterwerken uit de grootse galerij in al hun details tot leven. Nooit, nee nooit heb je zo dicht bij de schilderkunst gestaan. Nog nooit heb je de doeken uit de Gouden Eeuw zo weergaloos kunnen aanschouwen. Het is alsof je na een reis door de tijd door de meesters zelf wordt rondgeleid door het Rijksmuseum.

De Eregalerij

De Eregalerij

Zo echt is die beleving ook wanneer je zelf de trappen van dit monumentale pand uit de 19e eeuw oploopt en na het ontsluiten van de glazen deuren die beroemde Eregalerij betreedt. Links en rechts hangt het meest befaamde cultureel erfgoed. Hier bevinden zich de hoogtepunten van de kunst uit de 17e eeuw, zo dichtbij dat je ze bijna aan kunt raken, net als in het boek. Maar het zou schennis zijn om de werken met de vingertoppen te beroeren.

Gezinsleven gezien door Jan Steen

Gezinsleven gezien door Jan Steen

Rembrandt van Rijn

Topstukken met daaronder namen als Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en Rembrandt van Rijn voeren je mee naar de glorietijd van het vroegere Nederland. Een straatje, een joods bruidje, een kwade zwaan, een vrolijke drinker, gezinnen, schuttersgildes, episodes uit de Bijbel… in deze galerij blijf je kijken, ontdekken en leren. Je hoeft er geen kunstkenner voor te zijn. Een liefhebber word je vanzelf.

De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

De Eregalerij leidt de trage stroom bezoekers naar het stuk dat je al van verre ziet hangen: de Nachtwacht van Rembrandt, uit 1642. Niet veel schilderijen op de wereld zijn beroemder dan dit grote doek. De schutterij wordt erop afgebeeld, terwijl de kapitein en de luitenant zich opstellen met de leden van hun militie. Het meesterwerk is een kijkplaat. Er zijn zoveel details te zien, er zit zoveel dynamiek in, dit in tegenstelling tot de meestal statische afbeeldingen van de schutterij. Wanneer je langer en langer kijkt, ontwaar je de kleding, de uitrusting, de gezichten, de wapens, en voel je de beweging terwijl je de bijbehorende muziek zou willen horen. Het schilderij zuigt je op en nodigt je uit om het moment van opstellen van de wacht mee te beleven.

De Nachtwacht, het pronkstuk

De Nachtwacht, het pronkstuk

Kunstreis

Na deze onuitwisbare indrukken te hebben opgedaan gaat de kunstreis door het Rijksmuseum verder. De afwisseling is een prachtige troef in deze uitnodigende oase. Allerlei vormen van kunst, cultuur en geschiedenis komen aan bod wanneer je de moeite neemt om je door de zalen te bewegen. Hier wordt eer bewezen aan admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter en hier hangt het portret van Willem van Oranje. Hier wordt werk van Vincent van Gogh en Karel Appel tentoongesteld. Naast een groot schilderij van Pienaman dat de slag bij Waterloo voorstelt, hangt het portret van de eerste koning van Nederland, Lodewijk-Napoleon.

 

 

Admiraal de Ruyter

Admiraal de Ruyter

Ons koloniaal verleden, onze heerschappij over de wereldzeeën en onze scheepsbouw worden uitgebreid en met enige trots belicht. Oude wapens en serviezen van Delfts blauw hangen en staan uitdagend mooi in geheel glazen vitrines. Poppenhuizen van toen zien er kostbaarder uit dan woningen van nu terwijl decors en meubelstukken uit de paleizen van onze voorvaderen zo opgesteld staan dat ze voor iedereen te zien zijn, ook al zullen ze nooit meer worden gebruikt.

Portret van Willem van Oranje

Portret van Willem van Oranje

Half 5

Wanneer om half 5 aangekondigd wordt dat het Rijksmuseum een half uur later dichtgaat, kun je je slechts met moeite lostrekken van al deze collecties van onschatbare waarde. In dat halve uur kun je nog een keer naar de Eregalerij toe, waar het inmiddels rustiger is geworden, om nog eens bewonderend al die schilderschatten te aanschouwen terwijl je onweerstaanbaar wordt aangetrokken door de Nachtwacht. Rijks, het boek dat al even grandioos is als het museum zelf, is dan klaar om dichtgeslagen te worden, wachtend op weer een reis door kunst en tijd.

Informatie tijdens het museumbezoek

Informatie tijdens het museumbezoek

De ingang van het Rijksmuseum

De ingang van het Rijksmuseum

Rijks

Maar een boek als dit sluit je niet zomaar. Een bezoek als dit breek je niet af zonder de tijd nog wat te rekken, zonder het afscheid uit te stellen. Om in sfeer en in stijl de sensaties voort te laten duren en de kans te nemen om geleidelijk weer terug te keren in het heden, biedt het naast het museum gelegen Rijks de meest prachtige gastvrijheid. Aan dit restaurant werd eind 2016 een Michelinster toegekend. Hier kun je na afloop van je bezoek op een voortreffelijke wijze nagenieten terwijl je wordt vertroeteld met de meest succulente gerechten van chef Joris Bijdendijk. Je kunt je keuze maken uit de chefs d’œuvre van de kaart, of ervoor kiezen om je uitdagend en prikkelend te laten verrassen door de meesterkok.

De keuken van Rijks

De keuken van Rijks

De ervaring van al die gangen met bijpassende wijnen in combinatie met de meest perfecte service die je maar kunt bedenken, is al even overweldigend als de ontmoetingen met de oude meesters. Hier wordt er wederom kunst gepresenteerd, culinair en gastvrij dit keer, maar geheel in een chique maar ontspannen stijl die past bij een Rijkmuseum. Boek, museum en restaurant: Rijks is van begin tot eind een vele indrukken nalatende beleving. Koop je kaarten voor het Rijksmuseum met prioriteit hier.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.