Op de plek waar vandaag het Christiansborgslot staat, in het centrum van Kopenhagen, werden achtereenvolgens meerdere burchten en paleizen opgetrokken. Vanaf de 12e eeuw al werd op deze locatie gebouwd aan residenties voor de koningen van Denemarken. Royan neemt je mee naar Kopenhagen.

Het Christiansborgslot
Nieuw en authentiek
De eerste stenen en funderingen uit de middeleeuwen zijn vandaag nog steeds te bezichtigen in de kelders onder het huidige Christiansborgslot. In de loop van de eeuwen werden op deze plek burchten en paleizen gesloopt of verwoest door branden, en iedere keer opnieuw verrees er een ander koninklijk ingericht gebouw. Nadat het slot in 1794 in vlammen was opgegaan, verhuisde het koningshuis voorgoed naar het Amalienborgpaleis. Na de laatste verwoestende brand in 1884 werd het huidige paleis ontworpen en uiteindelijk in 1928 opgeleverd. Het is dus een nogal nieuw koninklijk paleis, maar in het gebouw vind je veel authentieke kunst en voorwerpen terug die herinneren aan een monarchie die vele honderden jaren oud is.

Binnenin het paleis

De Abildgaardzaal
In gebruik
Het Deense parlement, de kantoren van de minister-president en het Hooggerechtshof zijn nu gevestigd in het slot in Kopenhagen. De staatsievertrekken worden nog steeds bij officiële gelegenheden gebruikt door de koningin, en zijn stuk voor stuk prachtig.

De banketzaal

De moderne Grote zaal
ZIE OOK: 6 keer leuke dingen doen voor nop in Kopenhagen
Staatsievertrekken
Zo is de Alexanderzaal groots, vol met marmer en indrukwekkende, klassieke kunst. De Abildgaardzaal en de Groene zaal hebben ook deze wat klassieke uitstraling, waarmee de Grote zaal met (te) moderne wandtapijten weer een contrast vormt. Andere kamers geven een vluchtige blik op het koninkrijk, terwijl In de troonkamer twee tronen bijna uitnodigend naast elkaar staan opgesteld. Het geheel is beslist sprookjesachtig en beeldig.

De troonkamer
Eten, rijden en bidden
Je mag de nodige tijd besteden aan dit slot want voor de entreeprijs van 150 kronen heb je meerdere dagen de tijd om de verschillende ruimtes te bezoeken. De funderingen en het paleis zijn daar slechts onderdeel van. Ook de grote keuken die werd gebruikt voor galadiners is een blik waard. Hij is nog ingericht zoals hij in 1937 werd gebruikt tijdens het grote diner ter ere van het 25-jarig jubileum van koning Christian X.

De keuken uit 1937
De stallen zijn voor een groot deel behouden gebleven tijdens de laatste brand en herbergen nog steeds de vele witte paarden en de verschillende rijtuigen van het koningshuis. Open voor het publiek kun je hier dankzij de schimmels het levende heden associëren met de ooit zo glorieuze en statige koetsen van toen.

De koninklijke stallen

Koninklijke schimmels
Loop niet weg van het slot zonder ook een kijkje te hebben genomen in de kapel. Ook deze heeft te lijden gehad onder een brand, nog maar 25 jaar geleden, maar is op prachtige wijze gerestaureerd. De koninklijke kerk is relatief sober en licht en straalt daardoor iets bijzonder sereens uit.

De kapel
Op hoogte
De toren van het slot, die je van verre kunt zien, is met 106 meter maar nipt de hoogste toren van de hoofdstad. Van bovenuit overzie je de hele stad van bijna 600.000 inwoners. Bovenin is ook een restaurant gevestigd, Taarnet, dat een uitstekende rating geniet op Tripadvisor. Daar eten geeft je de gelegenheid om wat langer op hoogte en stand te blijven. Wanneer je in Kopenhagen bent ontsnap je immers niet aan Christiansborg.

Christiansborg
Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?
Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.