Wales, De Dysynni vallei

Sierd Jan is gefascineerd door geschiedenis, monumenten en landschap. En de bestemming van de tocht door de Dysynni Vallei levert een geweldige combinatie van alle drie deze elementen. Laat je meenemen naar Wales in zijn 1e artikel.

Binnenplaats van Castell Y Bere met op de achtergrond de voetheuvels van de Cadair Idris.

Castell Y Bere

In de Vallei bevindt zich Castell Y Bere, een geruïneerd kasteel, schitterend  gelegen op een rots midden in de vallei. Van hieruit heeft men uitzicht op een van de bekendste bergen van Wales,  de Cadair Idris. Vrij vertaald, de zetel van Idris, een mythische reus. Het kasteel is vrij toegankelijk, en hoewel het behoorlijk geruïneerd is, zijn het algehele plan en indeling goed te herleiden, zeker met behulp van de gids of domweg het lezen van de bordjes die in het kasteel zijn geplaatst.

In het kort de geschiedenis van Castell Y Bere

Het kasteel is rond 1221 door de Welshe prins Llywelyn the Great gebouwd langs een belangrijke route vanaf de kust het binnenland in. Zoals de meeste inheems Welshe kastelen heeft het een onregelmatig grondplan, gedicteerd door de vorm van de rots waarop het gebouwd werd. Het is niet een massieve fortificatie met zware muren; zijn kracht ontleende het kasteel meer aan zijn positie dan aan zijn muren. De meeste torens van dit soort kastelen zijn waarschijnlijk niet meer dan 2 verdiepingen hoog geweest.

Castel y bere, Dysynni vallei, uitvalspoort.

De kleine uitvalspoort van het kasteel de vallei in.

Lang heeft het kasteel niet bestaan. In de laatste Welshe strijd van Llywelyn the Last (kleinzoon van de bouwer) tegen de Engelse koning Edward I is het kasteel in april 1283 belegerd en na 9 dagen ingenomen. De Engelsen hebben het kasteel nog enige tijd in gebruik gehad en verbeterd. Tijdens de Welshe opstand van 1294 is het kasteel belegerd en waarschijnlijk door de Welsh ingenomen en in brand gestoken. De kasteelvoogd Robert Fitz Walter was net even voor andere zaken in zuid Engeland!  En hoewel hij door Edward gesommeerd werd om als de bliksem het kasteel te ontzetten heeft dit niet meer mogen baten. Hierna wordt het kasteel niet weer in gebruik genomen. Gedurende meer dan 600 jaar is het langzamerhand vervallen en als steengroeve gebruikt.

De Dysynni vallei

Op het hoogste punt van het kasteel bovenop de restanten van de originele hoofdtoren in het midden van het kasteel heb je een prachtig onbelemmerd uitzicht over de Dysynni vallei. Vanaf hier is goed de strategische ligging van het kasteel te herkennen. Iedereen die door de vallei het binnenland in reisde, was vanuit hier te zien en te onderscheppen.

Dysynni vallei, Bird’s rock,Craig yr Aderyn, vanaf Castel- y-Bere.

Het kasteel, uitzicht vanaf het hoogste punt de vallei in, richting zee, met Bird’s rock prominent in het midden.

Direct zichtbaar vanaf het kasteel is een ander opvallend element in de vallei, de Craig yr Aderyn, oftewel Bird’s rock. Op deze rots broeden aalscholvers, die normaal alleen direct aan zee nestelen. Dat de rots nu al enkele eeuwen niet meer aan de zee grenst schijnen de aalscholvers echter niet gemerkt te hebben.

De vallei is een prachtige plek voor een wandeling. Er loopt een route vanuit het kasteel door de vallei, langs de uitlopers van de heuvels en door het gehucht Llanfihangel-y-pennant terug naar de parkeerplaats bij het kasteel. Onderweg kom je een beekje tegen en bij warm weer, zoals op deze tocht, is dit een uitstekende plek om even lekker te spetteren en af te koelen.

De Dysynni vallei, weiland

Wandelen in de vallei. Een dreigende lucht maar de weergoden bleven ons gunstig gezind.

Mary Jones

Nog iets verder op de route  stuit je weer op een ander deel van de geschiedenis van deze vallei, namelijk het geboortehuis van Mary Jones. Zij was de dochter van een arme maar gelovige weversfamilie. Zelf hadden haar familieleden geen bijbel, maar ze vertelden Mary veel verhalen uit het hoofd. Nadat Mary had leren lezen,wilde ze graag een eigen Welshe bijbel hebben. Daar heeft ze zes jaar voor gespaard. Toen ze genoeg geld had ging ze in het jaar 1800 op weg naar Bala, de dichtstbijzijnde plek waar bijbels te koop waren. Maar wel 40 km verderop, door de bergen. Ze ging blootsvoets, om haar schoenen te sparen.

 

ZIE OOK: De top 10 gratis activiteiten in Wales

 

Bij de Predikant Thomas Charles vroeg ze om een bijbel, maar deze waren uitverkocht! Thomas Charles was echter zo onder de indruk van haar doorzettingsvermogen dat hij haar één van zijn eigen bijbels gaf. Dit voorval leidde ertoe dat mede door toedoen van Thomas Charles in 1804 de “British and foreign bible society”werd opgericht met als doel mensen in Groot Brittannië en zelfs de hele wereld van Bijbelvertalingen te voorzien.

St Michael’s Church

Over Mary Jones is een kleine tentoonstelling in het kerkje van Llanfihangel-y-Pennant te zien. De wandelroute loopt er langs en de kerk zelf is zeker ook de moeite van het bekijken waard. Oorspronkelijk gesticht in de Middeleeuwen, is het in de Victoriaanse tijd behoorlijk “opgeknapt”. Maar het heeft een groot gedeelte van zijn middeleeuwse uitstraling weten te behouden.

Llanfihangel-y-Pennant , St Michael's Church

Llanfihangel-y-Pennant , St Michael’s Church.

Binnen in de kerk bevindt zich naast de al genoemde tentoonstelling ook een middeleeuws doopvont, waarschijnlijk afkomstig uit de kapel van het kasteel. Een verdere bijzonderheid is een maquette van de vallei,  door de lokale bewoners gemaakt van allerlei lapjes stof. En dit levert een kleurrijk maar toch duidelijk beeld van de omgeving.

 

 

Daarna terug naar de parkeerplaats bij het kasteel, en het einde van een mooie  en zeker ook leerzame tocht. Voor wie nog eens naar Wales wil, is een bezoek aan deze vallei zeker aan te raden.

Postscript

Ik ben niet alleen op deze tochten, het zijn onderdelen van onze familie vakanties. Maar ook mijn kinderen hebben oog voor architectuur. Op de foto hieronder het fraaiste stuk architectuur van de vakantie volgens de kinderen.

Speelgoedwinkel, Great Oak street, llandiloes

Nummer één op de architectuurlijst, de speelgoedwinkel in  Llandiloes, het stadje vlakbij ons verblijf.

En voor de inwendige mens, een paar panden verderop bevind zich de The Great Oak Cafe, een prima plek om thee te drinken of te lunchen.

Meer informatie over de middeleeuwen en kastelen in Wales

  • www.castlewales.com  Een door een liefhebber opgerichte site met gegevens over bijna alle kastelen in Wales en een sectie over middeleeuwse kerken.
  • cadw.wales.gov.uk  De site van de Cadw, de (archeologische) monumentenzorg van Wales. De Cadw geeft vele, prachtig geïllustreerde, gidsen uit van allerlei monumenten in Wales.

En om er nog wat dieper op in te gaan adviseer ik deze boeken:

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.