De twee Hermitages

De Hermitage in het Russische Sint-Petersburg behoeft allang geen introductie meer. Dit reusachtige maar vooral ook prachtige museum herbergt één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Royan neemt je mee naar zowel het prachtige Sint Petersburg als naar Amsterdam.

Het Winterpaleis in Sint-Petersburg

Het Winterpaleis in Sint-Petersburg

Men vergeet tussen al die werken zelfs weleens dat dit bouwwerk uit de 18e eeuw aanvankelijk het winterpaleis van de tsaar was. 100 jaar geleden kwam er een einde aan het Russische keizerrijk en grepen de bolsjewieken de macht. 99 jaar geleden werden de laatste tsaar Nicolaas II en zijn gezin op brute wijze vermoord. De kunstcollecties die in de afgelopen eeuwen door zijn familie werden aangelegd, bleven gelukkig gespaard.

De tijd van de tsaren

In de Hermitage word je in illustere zalen rondgeleid langs kostbare verzamelingen van grote meesters, waaronder ook Hollandse en Vlaamse schilders. Rubens, Rembrandt en Frans Hals zijn hier goed vertegenwoordigd. Pracht en praal uit het keizerrijk komen naar voren in de salons en staatsiezalen, terwijl meubels en voorwerpen uit de tsarentijd je meenemen naar de tijd van toen. Het kost je dan ook heel wat uren om alle vertrekken te zien, en dan heb je het Paleisplein nog niet overgestoken om ook het gebouw van de Generale Staf te bezoeken. Ook dit enorme pand herbergt ontelbare kunstschatten. Daarom is het wijs om op voorhand (via internet) een tweedaags entreebiljet te bestellen. Je kunt dan alles bewonderen, en daar de tijd voor nemen.

Eén van de museumzalen

Eén van de museumzalen

 

ZIE OOK: Sint-Petersburg en de laatste tsaar

 

De wapenkundige zaal

De wapenkundige zaal

Opstand

Peter de Grote, de stichter van Sint-Petersburg, wordt alom geëerd in de Hermitage. Maar er wordt opvallend weinig aandacht besteed aan het roemloze einde van het keizerlijke tijdperk en de dynastie van de Romanovs. Nicolaas II moest niets hebben van inspraak en democratie, was afstandelijk, en toen het volk 100 jaar geleden in opstand kwam, was het te laat. Aftreden hielp niet meer. Om dit stuk geschiedenis te beleven en te begrijpen, is er tot 17 september 2017 een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam. Deze heeft als titel “1917- Romanovs & revolutie”.

Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam

 

ZIE OOK: 360 graden Rode Plein in Moskou

 

Spullen van de Romanovs

Spullen van de Romanovs

Amsterdam

De Amsterdamse tentoonstelling laat het gezin van Nicolaas II zien, de verliefdheid tussen hem en zijn echtgenote Alexandra, en hun kroning in 1896. Er wordt veel aandacht besteed aan de in 1904 geboren Aleksej. Na vier dochters was hij de enige zoon en derhalve de lang verwachte en rechtmatige troonopvolger. De tsarevitsj leed echter aan de ongeneeslijke ziekte hemofilie waardoor zijn jonge leven een lijdensweg was. Met beeld en voorwerpen wordt de aanloop naar de revolutie ingeleid, het aftreden van Nicolaas II, en zijn gevangenschap. De tentoonstelling eindigt met de moord op het hele gezin en hun hofhouding, waarbij één van de moordwapens in een vitrine wordt getoond: een bajonet.

Kinderen van Nicolaas II en Alexandra

Kinderen van Nicolaas II en Alexandra

Een deel van de tentoonstelling

Een deel van de tentoonstelling

 

 

Eén van de moordwapens

Eén van de moordwapens

Eerherstel voor de uitgestorven keizerlijke familie volgde in 2008, lang na de val van het communisme. Aan het eind van de vorige eeuw reeds werden hun resten bijgezet in de Petrus en Paulus kathedraal in Sint-Petersburg waar ook hun voorouders hun laatste rustplaats hebben gevonden, pal tegenover die Hermitage waar ze ooit een onbezorgd leven leidden.

Graf van Nicolaas II en zijn gezin

Graf van Nicolaas II en zijn gezin

De Gouden Eeuw

Wanneer je de Hermitage in Sint-Petersburg bezoekt zul je ongetwijfeld meer willen zien van de voormalige Russische hoofdstad en zijn keizerlijke geschiedenis. Wanneer je de Amsterdamse Hermitage met een bezoek vereert, loont het zeker de moeite om ook een andere expositie in hetzelfde grote pand te bekijken: die van de Hollanders van de Gouden Eeuw. Immens grote portretten die doen denken aan de befaamde Nachtwacht hangen hier aan de muren zodat het oog er rustig van kan genieten. Het pand verlaten zonder ook deze zalen aandacht te geven, zou een gemis zijn. De Hermitage Amsterdam heeft naast al het andere meer dan genoeg van eigen bodem te bieden aan bezoekers. Bestel hier je kaarten online en voorkom wachttijden bij de kassa.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Hollanders van de Gouden Eeuw

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *