Vereerd, verloochend, verstoten, vermoord en opnieuw vereerd. Dat is in een paar woorden de trieste geschiedenis van de laatste Russische tsaar en zijn gezin. Nicolaas II, zijn vrouw en hun 5 kinderen werden in 1918 vermoord tijdens de Russische revolutie. Ook leden van hun directe hofhouding werden geëxecuteerd ontdekt Royan tijdens zijn bezoek aan Sint-Petersburg. Lees het in zijn 50e artikel op Verkeersbureaus.info

Vesting langs de bevroren Neva
Hun lichamen werden overgoten met zuur, grotendeels verbrand, en respectloos gedumpt. De revolutionairen wilden dat er niets overbleef van de dynastie van de Romanovs. Pas 80 jaar later werden hun resten herbegraven in Sint-Petersburg, dat ten tijde van de tsaar de hoofdstad van Rusland was. In 2008 volgde eerherstel voor de keizerlijke familie.
Petrus en Paulus
De Petrus en Pauluskathedraal staat in de vesting met dezelfde naam, in Sint-Petersburg, op een eilandje in de rivier Neva. De punt van de toren van de kerk is ruim 120 meter hoog, en niets in de stad met meer dan 5 miljoen inwoners mag hier bovenuit steken. Aan de overkant van het water ligt de Hermitage, het vroegere paleis van de tsaren van het machtige Rusland. Het is in deze geelgekleurde kathedraal dat de Romanovs hun laatste rustplaats hebben gevonden, en ook Nicolaas II en zijn naasten ligger hier nu. De stichter van de stad, tsaar Peter de Grote, heeft ook hier zijn graf, dat 300 jaar na zijn dood nog steeds bedekt wordt met bloemen.


De kathedraal is zoals vele in dit land rijk versierd met goud en schilderijen. Je moet weliswaar entree betalen om binnen te mogen treden, maar op geen enkel ander moment ben je zo dicht bij die tsaren waarvan je de invloed door de hele stad heen nog proeft. In de gang die de kerk verbindt met het groothertogelijk mausoleum wordt de geschiedenis van de keizerlijke familie uitgebeeld. Wanneer je een combiticket koopt, heb je voor in totaal 600 roebel ook toegang tot andere musea op dit kleine eiland. Alles brengt je terug naar de tijd van voor de Russische revolutie en naar de eerste jaren van de Sovjet-Unie, die in 1922 ontstond.


Politieke gevangenis
Eén van die musea is het Troebetskojbastion, oftewel de gevangenis, waar veel politieke gedetineerden werden vastgehouden. Een bezoek doet je ervaren hoe weinig comfort de cellen boden, wat voor kleding gevangenen droegen en waar ze gelucht en gedoucht werden. Foto’s op de muren vertellen het verhaal van sommige gedetineerden naast de cel waarin zij verbleven. Het bezoek wordt hiermee persoonlijk en indringend.

ZIE OOK: 5 Keer pasteltinten in Sint-Petersburg

Het vroegere Sint-Petersburg
Het Ingenieurshuis en het Commandantshuis in de vesting laten de stad zien in de periode voor de Russische revolutie. De stad heette toen korte tijd Petrograd, voordat het onder de communistische dictatuur werd omgedoopt tot Leningrad. Tentoonstellingen laten prenten, maquettes, kledingstukken en gebruiksvoorwerpen zien uit een verleden dat alweer heel ver weg lijkt.


Wanneer je gedachten rustig wegebben naar de glorieuze tsarentijd, en het is rond 12 uur in de middag, dan word je gegarandeerd ruw opgeschrikt uit je dromen door een harde knal. Iedere dag om 12 uur precies, en dat al sinds de 18e eeuw, wordt er vanaf de vestingmuren een kanonschot gelost. De traditie zet zich al eeuwenlang voort en weet iedere dag weer een aantal nietsvermoedende toeristen te verrassen.

In de zomermaanden komen bewoners van de stad graag naar het strand op het eilandje om te genieten van water en zon. In de wintermaanden is de brede rivier echter één grote ijsmassa waar geen schip meer doorheen komt, en dan zie je er vooral eenden die geen kou lijken te kennen. In die gure maanden zoek je in plaats van buiten te blijven liever nog één van de musea op, waaronder de Munt of een tentoonstelling over marteltuig.

Eerherstel
Alhoewel er meerdere in- en uitgangen zijn, loopt de mooiste route door deze vesting onder de barokke Petruspoort. Onder een prachtig reliëf prijkt hier het wapen van de tsaar van Rusland. Niet alleen de tsaar en zijn familie kregen eerherstel na de val van de Sovjet-Unie. Ook de vroegere vlag en het keizerlijke wapen keerden terug. De formidabele geschiedenis die 100 jaar geleden eindigde, krijgt een nieuw leven wanneer je de rivier oversteekt en onder de poorten van deze vesting door loopt. Het is op dit stuk grond dat aan het begin van de 18e eeuw Sint-Petersburg ontstond, en het is op deze bodem dat de heersers van toen nog steeds een diepe indruk op je maken.
Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?
Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.