Cartagena; van backpack tot boutique hotels

Met de rechtstreekse vlucht van KLM vanaf Amsterdam naar het Colombiaanse Cartagena gaat er een hele nieuwe wereld open. Zowel voor de backpacker als de liefhebber van boutique hotelletjes. Maar ook voor de reizigers die wel iets van comfort wensen en toch prima in een “casa” kunnen vertoeven. Voor iedereen geldt: ga goed voorbereid op reis, poets je Spaans op, begrijp dat het toerisme in ontwikkeling is – heel Colombia eigenlijk – en ga op ontdekking. Fred van Eijk ging je vast voor en verzamelde talrijke tips.

Isla Grande

Isla Grande

Het historische ommuurde stadsdeel van Cartagena, daterend uit de 16e eeuw, is zeer fraai. De smalle straten ademen nog steeds de sfeer van toen. Van de prachtige koloniale huizen zijn er veel tot onderscheidende boutique en design hotels, designer shops, restaurants en cocktailbars omgetoverd. Het desondanks is het karakter hier zeer goed bewaard gebleven. Overdag slenter je door de kleurrijke straatjes en eet je vers fruit van een karretje. Je koopt een sigaar of een Panamese hoed en kletst wat met de lieve mensen. ‘s Avonds ga je op in het bruisende uitgaansleven. Van salsa dansen tot genieten in barretjes of nachtclubs. En als slagroom op de taart – of beter gezegd: de guacamole op de taco – zijn er ook nog eens heerlijke zandstranden, zoals Playa Blanca. Echter ga je voor de ultieme strandbeleving per speedboot naar de Rosario-eilanden. Zo boekten wij een dagtocht naar het paradijs San Pedro de Majagua, op het eilandje Isla Grande.

Coco Frio

Overdag is Cartagena gastvrij en gezellig, na zonsondergang energiek en zwoel. Wil je daar nog een beetje hitte bij, breng dan de late avond door in Café Havana. De salsa dansende bezoekers plakken sensueel aan elkaar terwijl de muzikanten ophitsende deunen spelen en de barmannen de mojito’s mixen. De volgende ochtend een goede koffie nodig? Loop Epoca binnen, een hippe koffiebar met de best gebrande Colombiaanse koffie.

Genieten van een kopje koffie in Cartagena

Genieten van een kopje koffie

Houd in ieder geval een avond vrij voor La Cocina de Pepina; een beroemd lokaal restaurant met slechts acht eenvoudige tafels, dus je moet meestal even wachten. Het door María Josefina Yances Guerra opgerichte restaurant – een grootse Colombiaanse chef met als ambitie het traditionele koken in ere houden – wordt inmiddels gerund door haar neef. Op het menu staan onder meer Caribische soepen en overheerlijke Ceviche (rauwe visschotel). De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez was hier vaste gast en zijn portret pronkt aan de muur.

Cocina de Pepina

Cocina de Pepina

Café Havana en La Cocina de Pepina liggen in de oude wijk Getsemani, op loopafstand van de ommuurde stad. Deze wijk was niet lang geleden een gebied waar je met gevaar voor eigen leven verbleef, maar is nu helemaal in opkomst en voelt minder gepolijst aan dan het ommuurde stadsdeel. Het is ook de plek voor backpackers en hipsters.

 

ZIE OOK: Ontdek Zuid-Amerika

 

Mocht Café Havana net iets te intens zijn, neem dan cocktails met lekkere hapjes in Demente, een hippe bar even verderop in Guerrero Street. In deze straat tref je tevens design hotel Casa Lola; voor mensen met passie voor interior design en bijzondere slaapplekjes dé plek om te logeren.

Casa Lola

Casa Lola

Cafe Havana in Cartagena

Cafe Havana in Cartagena

Binnen de ommuurde stad verbleef ik in Hotel Ananda. Het heeft een rustgevend ontwerp, 23 ruime kamers, een goede sfeer en prima service. Mocht je iets groter willen, dan is het Sofitel Santa Clara in een oud klooster een goede aanbeveling. Zit je op een budget, dan zijn Casa India Catalina en vooral hotel 3 Banderas goede opties.

Hotel Ananda

Hotel Ananda

Casa India Catalina

Casa India Catalina

Cartagena is een unieke en buitengewoon sfeervolle bestemming waar historie, cultuur, comfort, design, en authenticiteit zich vermengen met goed eten, uitgaan, strand en mogelijkheden om andere plekken te ontdekken. Het is een indrukwekkende stad om te vertoeven en een uitstekende uitvalsbasis om dagtripjes te maken naar tropische eilanden óf om in een aantal dagen meer van Colombia te ontdekken. Ik voel me vereerd dit te hebben mogen ervaren en zie de komende jaren zeer veel vakantiegangers mij volgen. Ga snel!

 

 

La Civicheria

La Civicheria

Genieten in Cartagena

Genieten in Cartagena

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.