Waarom niet naar Indonesië

Nu dat het kouder wordt in Europa, is een vakantie naar een tropisch land als Indonesië een perfecte keuze. Ja, waarom niet Indonesië? Het land is zo divers. Het heeft diverse landschappen, etnische groepen, verschillende talen en dialecten, geloven en gewoontes. Als je vaak Aziatische landen als Indonesië bezoekt, denk je soms dat je dat land al een beetje kent. Dat is logisch. Maar Yulia deelt graag een paar “insider” tips over verschillende gewoontes of plekken die (misschien) nog niet zo veel reizigers kennen.

komodosmall

Zooo de vorige eeuw

Wat massa toerisme betreft, gaan de internationale reizigers net als de lokale reizigers naar Bali. Dit eilandje is inderdaad het eiland van de goden oftewel het stukje paradijs op aarde. En dat is het ook, maar Indonesië is meer dan Bali. Mocht je toch de verleiding van de Balinese zon, zee en het strand niet kunnen weerstaan, kies dan de rustige gebieden zoals, Lovina (helemaal in het noorden), Candidasa, Amed of helemaal naar west Bali, waar je het nationaal park kunt bezoeken en de ruige natuur en de wilde dieren kunt bewonderen.

 

ZIE OOK: Een dagje Cannes met een laag budget

 

Wat nu een trend is: ontvlucht Bali en ga op avontuur naar Flores. Daar kun je de prachtige eilanden per boot bereiken. Observeer daar het simpele leven van de lokale mensen in Labuan Bajo. Bezoek bijvoorbeeld de Komodo (de grootste varaan ter wereld) in de Pulau Komodo (Komodo eiland) of het mooie Kelimutu meer.

Betonnen jungle

Bijna alle reizigers vermijden Jakarta omdat het te druk en chaotisch is. Ik vind dat je juist naar Jakarta moet gaan omdat je een ander soort avontuur in die drukke stad kunt beleven. Voor de balans, kies wel een goede hotel. Minstens met 3 sterren, zodat je aan het eind van de dag heerlijk kunt ontspannen en stoom kunt afblazen.

monassmallGa in Jakarta op avontuur met een Go-jek (brommertaxi of autotaxi). Je moet wel de Go-jek app downloaden en online de taxi bestellen. Ze hebben niet alleen maar een taxidienst. Go-jek is sinds 2 jaar een begrip in Jakarta. Je kunt met Go-jek eten bestellen, je pakket laten bezorgen, bioscooptickets kopen, een masseur, make-up en haarstylist bestellen en zelfs een schoonmaakploeg om je huis schoon te maken! Waar is die lange file dan? Ik zie hem niet hoor, want ik blijf lekker in mijn hotelkamer of appartementje en laat alles bezorgen door Go-jek.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Als het aan mij ligt, vind ik het beter om een taxi of auto (met chauffeur) te huren in plaats van zelf een auto rijden. Het is een jungle daar. Maar zoals wat ze allemaal zeggen:

“If you can drive in Jakarta, you can drive anywhere!”

Bovendien kun je het leven van de lokale mensen leren kennen door een gesprek te voeren met de chauffeur. Wil je ergens uit eten waar de lokale mensen ook altijd naar toe gaan? Vraag het aan hem, hij zal het vast weten. Geef wel wat fooi na een ritje. Taxichauffeurs verdienen niet zo veel in Jakarta en de concurrentie is enorm hoog.

Mes en vork bestaan (bijna) niet

Ze eten in Indonesië met een lepel of gewoon met de handen. In goede restaurants geven ze je een lepel en vork. Bestel je rijst met stukjes runderstofvlees en groenten? Dan snij je het vlees met je lepel. Bestel je rijst met gebakken kip? Dan gebruik je je handen om het kippenvlees uit elkaar te halen of dan maar met je lepel, als je dat kunt. Alleen in een restaurant waar je Westerse biefstuk (steak) kan bestellen dan geven ze je wel mes en vork.

Je hoeft je drankje niet op te drinken

Je komt het misschien vaak tegen in Indonesië: ze drinken hun drankjes niet op. Dat is toch zonde? Nee hoor, dat is normaal en niet onbeleefd. Het is in Indonesië onbeleefder om nee te zeggen. Wanneer men op bezoek komt en wordt gevraagd of hij iets wil drinken, zegt hij altijd ja (hoewel hij misschien eigenlijk geen dorst heeft).

img_0189

Ook in het restaurant zie je het vaak. Wanneer ze er genoeg van hebben, drinken ze het ook niet op. Je hoeft je dus niet beledigd te voelen wanneer iemand het drankje die je besteld hebt niet opdrinkt. Je hoeft je ook geen zorgen te maken wanneer je het drankje ook niet kunt opdrinken (nou ja, behalve als je het zelf zonde vindt).

Alles is liefde (over eten)

Je zit goed in Indonesië als je van eten houdt, voornamelijk pittige en kruidige gerechten. Mocht je kennissen of vrienden hebben in Indonesië en ga je op bezoek, neem dan altijd iets lekkers mee. Bloemen of souvenirs zijn wel leuk maar ze vinden het nog leuker als je eten meeneemt. Kom je op bezoek dan weet je bijna zeker dat, als je terug gaat naar het hotel, je een volle maag hebt. De gastvrouw (of -heer) maakt altijd een maaltijd voor haar gasten klaar. Al is het dan maar rijst met groenten; je krijgt gewoon eten.

makanansmall

Word je uitgenodigd voor een feest in Indonesië? Dan ben je een bofferd! Je zal geen borrelnootjes, bitterballengarnituur, kaasplankjes of andere kleine hapjes krijgen, maar verschillende buffettafels. Denk aan rijst, gebakken rijst, daging semor, gebakken kip, roergebakken groenten, gado-gado, saté, kroepoek en nog veel meer. Alles is voorbereid met liefde. De liefde voor het eten en de liefde om de blijdschap te delen.

kutasmall

Dus wanneer je je deze winter een beetje eenzaam voelt: Waarom niet naar Indonesië? Pak je laptop, boek een ticket naar Indonesië, ontvlucht de koud en ga lekker genieten van de gastvrijheid van de lokale mensen, de prachtige natuur op de verschillende eilanden en prop je buik vol met lekker eten. Het is geen eat, pray and love in Indonesië. Het is eat, pray, love and eat again!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *