Eindhoven, the city of lights

Eindhoven. Een van de grote steden in de provincie Noord Brabant. Het staat bekend als de thuishaven van dat beroemde bedrijf die elektrische toestellen maakt. Of van het voetbalelftal dat dit jaar kampioen werd van de Eredivisie. Klinkt het niet zo boeiend? En vraag je je nog steeds af wat we kunnen doen in Eindhoven? Tegenwoordig is Eindhoven niet alleen maar industrieel maar ook hip. Yulia gaat ontdekken waarom het de moeite waard is om een dagje naar Eindhoven te gaan.

stadion1

Philipsdorp en het museum

Een dag in Eindhoven is niet compleet zonder de tijd door te brengen in het oude Philipsdorp. Het was vroeger een dorp waar alle medewerkers van Philips gehuisvest werden. Het is een algemene woonwijk geworden, maar toch is het nog leuk om heel even terug te kijken in de tijd. Een bezoek aan het PSV stadion / Philips Stadion dat naast het dorp ligt is ook de moeite waard. Check de website om een afspraak te maken voor een privé- / groepsrondleiding.

 

 

Nog steeds in het kader van de geschiedenis van Philips in Eindhoven is een paar uurtjes in Het Philips Museum een verrijking van kennis. Er zijn twee opties om vanuit het stadion naar het museum te gaan. Parkeer de auto in de parkeergarage naast het stadion, want het is voordeliger dan andere parkeerplekken in de stad. Daarna lopend naar het museum. Vanuit het stadion is het centrum 10 minuten lopen. Optie twee is in het centrum parkeren. Het museum bevindt zich vlakbij parkeergarage de Admirant, maar het tarief is uiteraard duurder dan net buiten het centrum.

hetei1    philips2

graf2

Design, design en design

Eindhoven staat bekend als de smeltkroes van creativiteit. Hier en daar zie je in de binnenstad standbeelden of tekeningen, al dan niet een graffiti van lokale kunstenaren of artiesten. Vlakbij het stadhuis is het Designhuis waar je de hipste tentoonstellingen van de fashion- en kunstwereld kan bewonderen. Tegenover dit museum, waar de rivier de Dommel stroomt, is het Van Abbe Museum, een icoon van de stad wat al 80 jaar bestaat. Samen met het Noord-Brabants Museum in Den Bosch, hebben ze op dit moment de tentoonstelling over Jheronimus Bosch. Fascinerend en de moeite waard voor de kunstliefhebber om een keertje naar dit museum te gaan.

 

Linnenfabriek

Linnenfabriek

Wandelroute

Er is een andere optie om door het centrum te wandelen. Omdat het stadsleven heel druk kan worden, kan wandelen langs de rivier de Dommel, die door de stad slingert, voor sommige reizigers rustgevend werken. Het is bovendien ook anders dan andere oude steden in Nederland. Verwacht niet dat het zoals de wandelroute langs de Oude en Nieuwe Rijn in Leiden, of langs de grachten in Amsterdam. Deze wandelroute geeft dat authentiek gevoel over Eindhoven; Eindhoven is niet alleen industrieel maar ook groen. De wandelroute duurt ongeveer 90 minuten. Check de website van het stadhuis om de plattegrond en de informatie van de route verder te bekijken.

 
dsc03812

Culinaire belevenis

Er zijn een paar bekende straten in Eindhoven waar we niet alleen maar van het eten kunnen genieten maar ook van de sfeer en de authenticiteit. Stratumseind en de Dommelstraat zijn twee belangrijke straten van de uitgangsgelegenheden. In deze straten zijn er gezellige lokale kroegen en restaurants, maar ook design- en chique zaken. Ga naar de Dommelstraat wanneer je Spaanse tapas, Italiaanse pasta, Griekse gyros, Argentijnse biefstuk wilt eten of ga naar Stratumseind voor de borrel daarna. Op de Markt zijn er ook talloze restaurants. Omdat het echt middenin het centrum is, kan het heel erg druk worden en in mijn belevenis niet authentiek genoeg. Ga eens slenteren over de Kleine Berg en Grote Berg. De Bergen-wijken staan bekend als de artistieke wijken van Eindhoven. In deze straten zijn er genoeg authentieke en eclectische winkels, restaurants, galerieën, boetieks en hippe zaken. Er zijn er talloze bekende restaurants / terrasjes en het is minder druk dan op de Markt.

usine1

Het hippe Strijp-S

Het is een begrip geworden dat Strijp-S de hipste locatie is van de stad. Het oude terrein van Philips is vanuit het stof omgetoverd tot de hippe creatieve en culturele wijk. In de middag is deze wijk een bruisende wijk waar jongeren gaan studeren en jonge hippe bedrijven aan de slag gaan. In de avond is het een bruisend en trendy plek waar je kunt eten, borrelen, feesten op het dak of bij een van de hippe tenten die daar zijn gevestigd. Check de VVV voor een speciale rondleidingen in Strijp-S.

Dat is dus Eindhoven, the City of Light van de lage landen. Een bruisende stad vol creativiteit. Vergeet niet om ook naar Eindhoven te gaan tijdens Glow Eindhoven (in november) en Dutch Design Week (in oktober), dan is de hele stad versierd in het kader van deze evenementen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.