Eiland in Frankrijk: Ile de Noirmoutier

De zomervakanties zijn begonnen. Waar ga jij naartoe? Grote kans dat je antwoord met ‘Frankrijk’, want dit land staat op de tweede plek in de lijst ‘populaire vakantielanden van Nederlanders’. Omdat je niet wilt dat je straks, nippend aan een Bordeaux, je overbuurvrouw tegenkomt op de camping, heeft Chantal een bestemming voor je die nog lekker onbekend is bij Nederlanders: Ile de Noirmoutier.

Een soort Terschelling

Een soort Terschelling, maar dan met mooier weer en in Frankrijk, compleet met Franse dorpjes, Franse supermarkten, petanque-banen en stokbroden. Zo zou je het eiland Noirmoutier kunnen omschrijven. Maar dan laat ik het belangrijkste weg. En dat is dat de huisjes op Noirmoutier zo lieflijk zijn (wit, laag en met blauwe luiken), dat overal bloemen bloeien (de bijnaam is Mimosa-eiland) en dat het bekend staat om de oesters en de mosselen. Noirmoutier ligt in de regio Vendée, net onder Bretagne. Het eiland is met het vasteland verbonden door een brug en een soort waterweg. Deze weg is alleen begaanbaar als het eb is. Met vloed stroomt hij weer over. Heel bijzonder. Niet wadlopen, maar wadrijden dus.

IMG_3883

Noirmoutier heeft dus wel iets weg van onze waddeneilanden. Duinen, lange zandstranden, fietspaden, rust en ruimte. Maar Noirmoutier is uniek in twee dingen: de zoutmoerassen en het strand Plage des Dames. De zoutmoerassen vind je midden op het eiland. Mooi om te zien en leuk om hier vers zout te kopen.

 

ZIE OOK: Kidscampinggids heet nu Kids-Campings!

 

Grappig detail: naast zout produceren ze hier veel aardappels. Dat levert uiteraard een eigen chipsmerk op! Plage des Dames is wat mij betreft een van de mooiste stranden van Frankrijk. Het ligt in een baai, omringd door bos, met aan de ene kant een enorme vissteiger en aan de andere kant wit met blauwe strandhuisjes die je doen denken aan een jaren ’50 film. Echt prachtig. Op de kade zijn enkele restaurantjes, waar je verse vis of een crêpe kunt eten.

2016-07-08 19.00.33

Maar wat ik zelf nog wel het meest unieke vond aan dit Franse eiland, was dat er vrijwel geen Nederlanders waren. Eigenlijk heb ik alleen maar Franse en Belgische toeristen gezien. En dat is best weleens fijn. Want begrijp me goed, ik ben dol op Nederlanders, maar als ik op vakantie ben, vind ik het prettig om andere talen om me heen te horen. Om eens geen gesprekken letterlijk te hoeven horen (en te verstaan). En dat kan hier. Dus lieve Shine-lezers: bezoek vooral Noirmoutier, maar vertel het niet verder, want anders is het straks net zo populair als de Cote d’Azur. En zoek je nog een leuke accommodatie op dit fijne eiland? Wij mochten van Vacanceselect een glamping testen. We sliepen op camping Domaine le Midi in een luxe tent met toilet, keuken en douche (zo fijn), pal aan zee. Echt een aanrader!

 

 

IMG_3746

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.