Plunderaars en ontdekkingsreizigers uit Noorwegen

Lieverdjes waren de Vikingen zeker niet. Ze zijn berucht geworden als plunderaars en moordenaars, ofschoon dat niet voor allen gold. Maar 1.200 jaar later wordt er nog steeds vol ontzag gesproken over deze zeevarende Noormannen uit Scandinavië. En hun geschiedenis blijft fascineren. Contributor Royan neemt je mee.
vikingen-geweren-geschiedenis

Vikinghelm

In de Noorse hoofdstad Oslo biedt het Historisch Museum een prachtig overzicht van het bestaan van dit volk dat bestond uit boeren, handelaren, zeelieden en krijgers. De tentoonstelling is bereikbaar gemaakt voor zowel jong als oud en biedt een blik in het leven en de dood van de Vikingen. Wapens, buitgemaakte voorwerpen en verschillende soorten ornamenten worden hier tentoongesteld. Maar het pronkstuk van de collectie is toch wel ‘s wereld enige bewaarde Vikinghelm. Je kunt slechts gissen naar de plekken waar deze helm allemaal is geweest.

De enige Vikinghelm ter wereld

De enige Vikinghelm ter wereld

 

ZIE OOK: Te groot voor even: het British Museum

 

Expedities naar de kou

Het museum kent nog meer zalen, die gewijd zijn aan de donkere middeleeuwen, het oude Egypte, de Amerika’s, de Noorse munt, Arctica en Antarctica. De Noren hebben de nodige expedities geleid naar de ijzige en onherbergzame poolvlaktes en daar zijn ze met recht trots op. Op het schiereiland Bygdøy liggen in het Fram museum twee schepen die daadwerkelijk deel hebben genomen aan poolexpedities aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw: de Fram en de Gjøa. Een inleidende film, vitrines vol uitrustingsstukken en documenten nemen je mee op ontdekkingsreis. De Fram, het oudste schip, kun je zelfs bezoeken. Ga aan boord en bezichtig alle ruimtes, ga benedendeks om de motor te bekijken en leef een klein beetje mee met het avontuur van weleer.

Leven op de poolvlakte in het Historisch Museum

Leven op de poolvlakte in het Historisch Museum

De Fram

De Fram

Drakars

Op hetzelfde schiereiland, dat je vanuit Oslo over land of, leuker nog, over het water kunt bereiken, liggen meer musea. Eén daarvan brengt je weer terug naar de tijd van de Noormannen: het Vikingschepenmuseum. Hier liggen maar liefst drie schepen waar de Vikingen mee hebben gevaren. Nadat ze de zeeën en oceanen hadden bedwongen, zijn ze uit de vaart genomen om samen met overleden, hoogwaardige Vikingen begraven te worden. Aan boord waren allerlei schatten gebracht, waaronder een kar, sleden en houtsculpturen. Deze waren bestemd voor de overledenen en verkeren in ontzettend goede staat. Ze liggen nu achter glas naast de schepen.

Het Oseberg schip

Het Oseberg schip

 

 

Het meest indrukwekkende schip van de drie is het Oseberg schip, dat werd gebouwd rond het jaar 820. De bemanning van dit opmerkelijk goed geconserveerde vaartuig bestond uit zo’n 30 man. Het Gokstad schip is iets langer en is gebouwd rond het jaar 900. Het Tune schip stamt ook uit deze periode en het eerste dat ontdekt werd, 150 jaar geleden al. Dit schip verkeert in de slechtste staat en is tentoongesteld zoals het is gevonden: als een oud maar historisch wrak. De schepen, ook wel drakars genoemd, hadden opmerkelijk weinig diepgang waardoor ze zowel op oceanen als op rivieren konden varen. Voor die tijd was dit een unicum.

Het Gokstad schip

Het Gokstad schip

Vitrines vol met schatten, wapens en gebruiksvoorwerpen maken dit museum nog rijker dan het al is. Hier kun je onderduiken in de geschiedenis van de mannen en de vrouwen die een deel van Europa en ver daarbuiten terroriseerden. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat zij en niet Columbus degenen waren die Amerika ontdekten in hun snelle en sterke boten met fraai houtsnijwerk aan de voor- en achtersteven.

Slede uit het graf

Slede uit het graf

Kar uit het graf

Kar uit het graf

De oorsprong van Noorwegen

Een entreekaartje geeft je toegang tot zowel het Historisch Museum als het Vikingschepenmuseum, op voorwaarde dat je beide musea binnen 48 uur bezoekt. Eerlijk gezegd wil je deze geen van twee missen. In de tijd van de Vikingen kwamen de Scandinavische koninkrijken tot stand en ontstonden de eerste steden. In deze musea vol met heroïek sta je even stil bij de oorsprong van Noorwegen en de ongelooflijke geschiedenis van de bloeddorstige maar toch ook weer heel ontwikkelde Noormannen.

Vikingwapens

Vikingwapens

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.