Zuid Limburg is op en top in kerstsfeer

Toen zijn vrouw hem een aantal weken geleden uitnodigde om mee te gaan naar een aantal kerstmarkten in Zuid-Limburg moest Contributor Cor even slikken voordat hij impulsief een antwoord kon geven.

DSC_4239

Ik was niet zo zeer van de kerstmarkten. Toen ik echter wat verder had gelezen wat er allemaal op de kerstmarkten in met name Valkenburg en Sittard te doen was, heb ik schoorvoetend het verzoek van mijn vrouw gehonoreerd.

Nu ik terug ben van een weekend in het diepe zuiden van Nederland moet ik bekennen dat ik er geen spijt van om de kerstmarkten te bezoeken. Het weer had iets beter gekund maar dat kunnen we helaas niet regelen. Wij begonnen onze tocht door Valenburg bij Santa ‘s Village. Deze is gesitueerd rondom het Th Dorrenplein. Midden op dit plein troffen wij een zingende kerstboom aan. Het verhaal gaat dat dit de grootste zingende kerstboom van Europa is. Ik heb ze niet geteld maar kenners hebben het over meer dan 5.000 lichtjes in deze boom. Ook zijn er een aantal kaarsen in de boom aanwezig. Na inworp van een klein bedrag klinken er allemaal bekende kerstliedjes. De opbrengst gaat naar een goed doel. De Kerstman is ook in de buurt van deze kerstboom aanwezig, waarbij het voor de kinderen mogelijk is om met hem op de foto te gaan.

Muzikale kerstboom In Valkenburg

Een volgend bezoek brachten wij aan de Kerstmarkt in de Gemeentegrot. Deze kerstmakt pretendeert de grotste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa te zijn. Dit jaar wordt deze kerstmarkt voor de 30ste keer georganiseerd. We troffen er mooie decors aan met de vele stands waar ontelbare kerst – en cadeauartikelen kunnen worden aangeschaft. De Kerstmarkt in de Gemeentegrot is nog te bezichtigen tot en met woensdag 23 december 18.00 uur.

Wat ook beslist niet mag worden overgeslagen bij een bezoek aan Valkenburg is Magic Sand. In de Wilhelminagroeve bevinden zich betoverende zandsculpturen die het thema A Christmus Story weergeven. Ik kreeg de indruk dat ik lopend langs de inmense sculpturen midden in het kerstverhaal liep. Met name de combinatie van beelden, sfeervolle verlichting en de muziek zorgen voor een magisch kerstgevoel.

DSC_4242

Niet alleen in de grotten maar ook op straat talloze kerstkramen

Naast de door ons bezochte markten in Valkenburg moet ik ook nog vermelden dat er aktiviteiten worden verzorgd, zoals een Route d’Amuse, een markt in de Fluwelengrot, een aantal avonden per week een Magic Parade door de straten van Valkenburg en een bezoek aan MergelRijk. Voor een uitgebreide informatie over alle hierboven beschreven aktiviteiten kijk je op http://www.kerststadvalkenburg.nl.

Na het bezoek aan de kerstmarkt in Valkenburg werden wij verrast op een bezoek aan een stukje Rome in Valkenburg. Wat veel mensen niet weten is dat in de mergelgroeven van Valkenburg kopieen zijn aangebracht van ondergrondse catacomben die nagebootst zijn uit de originele catacomben in Rome. De catacomben zijn aangebracht in de mergelgroeve in Valkenburg  in het jaar 1910. De in totaal 14 catacomben doen niet onder voor de catacomben zoals deze in Rome zijn aangetroffen. Ik kreeg de gelegenheid om onder leiding van een zeer betrokken gids een wandeling te maken door de gewelven en een indruk te krijgen hoe de mensen eeuwen geleden werden begraven in Rome. Ik denk dat dit gedeelte van Valkenburg veel meer aandacht verdient. Ik wil dan ook iedereen die dit leest aanraden om bij een bezoek aan het toeristische stadje ook eens binnen te lopen bij dit museum. Voor meer informatie over het museum kijk je op www.katakomben.nl.

 

ZIE OOK: Dit zijn de leukste Kerstmarkten in Nederland

 

Na ons bezoek aan Valkenburg was het de beurt aan Sittard. Daar waar Valkenburg over het algemeen wordt gezien als de stad waar je voor de kerst heen moet gaan voor een bezoek aan de kerstmarkt, probeert Sittard zich op dat gebied ook op de kaart te zetten. Ze doen dat met Wentjerdruim. Dit gebeuren speelt zich af in een byzonder grote tent die de gehele markt van de stad in beslag neemt. In de tent is een heuse ijsbaan neergelegd, waar iedereen de ijzers onder kan binden.  Naast het schaatsen kan men ook genieten van een aantal amuse tochten waaraan restaurants in de stad meedoen. De plaatselijk bekende Marco van der Bol heeft op een aantal ramen in de Misbroekstraat een prachtig winterlandschap aangebracht. Deze betoverende winterse landschappen zijn tot en met 3 januari 2016 te bewonderen. Gedurende de openingsperiode van Wentjerdruim kun je op gezette tijden genieten van live muziek in de tent op de Markt.

Voor meer informatie over Wentjerdruim kijk op www.wentjerdruim.nl.

DSC_4250

Podium in de tent van Wentjerdruim Sittard

Na een heerlijke overnachting in Hotel de Limbourg in Sittard werd de weg gevonden richting Kerkrade. Hier is sinds mensenheugenis, dat wil zeggen vanaf 1104 gevestigd de Abdij Rolduc. Deze abdij, zoals al gememoreerd is gesticht in 1104. Het grootste gedeelte van zijn bestaan is dit gebouw in gebruik geweest als klooster en opleidingscentrum voor priesters. Sinds 1970 is dit gebouw eigendom van de Stichting Rolduc. Het gebouw wordt nu grotendeels gebruikt als conferentiecentrum en luxe hotel. Er is echter ook nog een gedeelte van het complex in gebruik als opleidingsinstituut voor  priesters. Op dit moment huizen er 41 studenten. Een van de studenten is afkomstig uit Nederland, terwijl de andere 40 vanuit de hele wereld naar deze opleiding zijn gekomen om hun priesteropleiding te volgens. De buitenlandse studenten volgen deze opleiding gratis. Er is echter een regel voor deze aanstaande priesters en dat is dat zij na het voltooien van hun studie minstens 10 jaar verbonden blijven aan het bisdom van Limburg.

DSC_4262

Bibliothheek in de AbdijRolduc in Kerkrade

Tijdens ons verblijf in Abdij Rolduc werd er een kerstmarkt georganiseerd waar meer dan 50 kraampjes aanwezig waren waar uiteraard allerlei kerstartikelen aangeschaft konden worden. De kerstmarkt is mede georganiseerd door de Rotary van Kerkrade. Ook in het weekend van 19 en 20 december is er een kerstmarkt in de Abdij. De opbrengst van de kerstmarkt wordt besteed aan de laaggeletterdheid onder vluchtelngen en de stichting Shelterbox.

Voor meer informatie over de Abdij Rolduc, zoals tijdstippen van rondleidingen en openingstijden van de kerstmarkt 2015 verwijs ik graag naar www.rolduc.com

DSC_4267

 

 

Abdij Rolduc Kerkrade

Wat tijdens de kerstmarkt van Valkenburg ook niet vergeten mag worden is een treinrit met het zogenaamde Miljoenenlijntje tussen Simpelveld en Valkenburg. Het miljoenenlijntje wordt ook wel aangeduid als het langste museum van Nederland. De stoomtrein zorgt voor een onvergetelijke rit langs de mooiste plekjes in het Zuid Limburgse Heuvelland. De oosprong van de Miljoenenlijn voert terug naar begin jaren twintig van de vorige eeuw. De term miljoen heeft betreking op de aanlegkosten van deze spoorlijn. Het verhaal gaat namelijk dat deze spoorlijn meer dan 1 miljoen gulden per kilometer heeft gekost. Het was een spoorlijn tussen Kerkrade en Simpelveld en vooral bedoeld voor het vervoer van kolen.

Abdij Rolduc Kerkrade

Pullman coupe in de beroemde Wagon Lits trein

De spoorlijn en de wagons worden in goede staat gehouden door ongeveer 200 vrijwilligers. Ik kreeg de mogelijkheid om samen met mijn vrouw de rit te mogen maken in een restauratie wagon van de beroemde Wagon Lits. Tijdens de rit werden wij getrakteerd op een English High Tea. Volgens typisch Engels gebruik werden wij voorzien van sandwiches, muffins en een aantal soorten thee.

Voor uitgebreide informatie over vertrektijden, kosten, speciale arrangementen over het Miljoenenlijntje kijk je op www.zlsm.nl

Na twee volle dagen kan ik iedereen die nog wil proeven van de kerstsfeer aanraden om naar Zuid Limburg te gaan. Zoals ik al als onderwerp voor mijn blog heb aangegeven is deze streek in op en top kerstsfeer. De komende 2 weken voor kerstmis verwachten de organisatoren van de verschillende kerstmarkten dat je bij hen langs komt om de unieke sfeer te proeven.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *