Dit is waarom je Reykjavik overslaat en Akureyri bezoekt

IJsland. Het land roept een bijzondere sfeer op. Gedachtes aan ijs, kou, sneeuw, geisers, lavalandschap, watervallen en het Noorderlicht dringen zich op. Het lijkt zelfs een beetje mystiek. We willen er allemaal heen, maar ja, die kou hè? Als we dan gaan, wordt het een dagje Reykjavik en een rondje Golden Circle. Even snel langs de toeristische highlights, want dan heb je dat maar gezien. Zonde! IJsland heeft zoveel moois te bieden in veel minder toeristische gebieden, zoals Akureyri vindt Contributor Judith.
myvatn-nature-baths-ijsland

Je zet voet op IJslandse bodem op het vliegveld van Keflavik. De meeste mensen nemen een taxibusje naar Reykjavik, maar beter pak je meteen een binnenlandse vlucht (bijvoorbeeld met Air Iceland) naar Akureyri. Dit duurt minder dan een uur en op een heldere dag heb je bovendien een spectaculair uitzicht over de fjorden. Op het vliegveld van Akureyri regel je een transfer naar je hotel en dan kan het avontuur beginnen.

Skipret in Hlidafjall

In Hlidarfjall ga je op de ski’s. Je leeft je uit op de berg en sjeest naar beneden via een van de tracks. Je mengt je tussen de locals, want toeristen zie je hier weinig. Misschien neem je skilessen bij de Nederlandse skileraar?

 

ZIE OOK: IJsland zoals je het nog niet kent

 

Vinir-Hlidarfjalls-ijsland-skigebied

Ontmoet de Kerstman

In de buurt van Akureyri zit de Christmas Garden. Deze ietwat hysterische kerstwinkel is een walhalla voor de echte kerstliefhebber. Proef er gedroogd rendier, eet Christmas Cake, geef de eigenaar (die sprekend op de Kerstman lijkt!) een hand en vergeet ook niet het winkeltje ernaast te bezoeken en wat lekkernijen in te slaan. Heel bijzonder: deze kerstwinkel is het hele jaar geopend.

christmas-garden-akureyri-ijsland

Oneindig mooie landschappen

Vanuit Akureyri boek je een tour richting Lake Myvatn of je huurt een auto en gaat op eigen gelegenheid. Dit meer is werkelijk prachtig. Waar je ook kijkt, je ziet vergezichten die iedere seconde veranderen. Het wolkendek is in IJsland constant in beweging, waardoor elke foto die je maakt er bijzonder uitziet. Neem dus voldoende geheugenkaartjes mee, want je blijft fotograferen.

lake-myvatn-ijsland-akureyri

Bruisend water en harde wind

IJsland is òòk het land van de meest schitterende watervallen. De meest bekende is de Seljalandfoss (foss betekent waterval), want die zit langs de Golden Circle. Toeristisch dus, en dat willen we vermijden. In plaats daarvan maak je onderweg naar Myvatn een stop bij de Goldafoss. Bij deze waterval kun je foto’s maken zonder andere mensen er op. Dat geeft unieke plaatjes. Er staat vaak een harde wind, dus pas op bij de rotsrand. Voor je het weet waai je er af.

 

 

godafoss-ijsland

Stinkende solfatarenvelden

Trotseer de stank en maak fenomenale foto’s van de omgeving bij Namafjall Hverir. De pastelkleurige omgeving geeft een totaal ander uitzicht dan je tot nu toe zag. Er is niets gelogen als mensen zeggen dat IJsland zulke diverse landschappen heeft! Durf je in een stoompluim te staan? Dat voelt warm, maar ga niet te dicht bij de bron staan, want voor je het weet heb je een natte broek.

rookpluim-hverir-ijsland

Relaxen in een thermaal bad

Aan het einde van je trip ben je natuurlijk moe van alle indrukken. Tijd om, zoals IJslanders dat doen, te relaxen in een thermaal bad. Dat kan nergens beter dan in het Myvatn nature baths. Hier tref je bijna alleen locals, die er haast elke dag te vinden zijn. Ondanks dat is het er niet druk. Wen eerst aan de temperatuur in de sauna en ren dan (want, koud!) het heerlijk warme water in. Voel de temperatuurverschillen tussen de verschillende plekken, geniet van het uitzicht en kom helemaal tot rust.

 

 

Magisch en spectaculair Noorderlicht

Met een beetje geluk verrast IJsland je met het Noorderlicht. Op een heldere dag, als het goed donker is (in de winter kan dat al aan het einde van de middag zijn), kijk je voortdurend de hemel in tot je die bijzondere lichtstralen in de lucht ziet verschijnen. Op de foto zie je pas de kleuren van dit magische natuurverschijnsel. Dat meemaken is heel speciaal, want hoe vaak ben je nou in de gelegenheid om dit unieke poollicht met eigen ogen te aanschouwen?

noorderlicht-akureyri-ijsland-2015

Foto credits: Leonie ter Velde

Intens gelukkig reis je na een paar dagen Akureyri in Noord-IJsland naar huis. Je raakt niet uitverteld over alle prachtige natuur die je zag en je verzekert je vrienden en familie: IJsland mòet je zien! Icelandair vliegt dagelijks vanuit Schiphol en 3 tot 7 keer per week vanuit Brussels Airport.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *