De lupa capitolina

De bronzen wolvin van Rome staat al eeuwenlang bovenop een zuil op het Campidoglio oftewel het Capitool, de belangrijkste van de zeven heuvels van Rome. Naar hoe lang ze daar al staat wordt slechts gegist. Ze prijkt er al meer dan 500 jaar, dat is zeker, maar ze is nog ouder dan dat. De wolvin wordt afgebeeld terwijl ze Romulus en Remus zoogt. Deze twee jongetjes die in de oudheid de vrucht waren van een verkrachting door de god Mars, werden in de rivier de Tiber gegooid en door de wolvin gered. Toen de broers volwassen waren, stichtten zij de stad Rome.

Castor

Castor

De wandeling van de wolvin

Soms springt de wolvin van haar hoge kolom af om wat meters rond te lopen bovenop deze heuveltop. Haar territorium is weliswaar niet zo groot als dat van haar wilde soortgenoten, maar vanaf deze plek overziet ze heel wat grootheden in deze fenomenale en legendarische stad. De tijd is dan wel voorbij geslopen maar niet alle sporen van duizenden jaren beschaving zijn uitgewist.

Lupa capitolina

Lupa capitolina

 

ZIE OOK: 5 keer een middagje Rome

 

Forum Romanum

Pal tegenover de zuil van de wolvin ligt het Forum Romanum, het antieke centrum van Rome. Ruïnes van gebouwen, vloeren met mozaïeken, nog immer overeind staande colonnades en triomfantelijke bogen domineren een landschap dat voor een deel weer in het bezit is geraakt van de natuur. Hier leefden de oude Romeinen, hier hielden keizers audiënties en hier kun je zelf ook urenlang doorbrengen terwijl je het vroegere Romeinse leven ontdekt.

Het Forum Romanum

Het Forum Romanum

In een rechte lijn achter het Forum staat al 2000 jaar lang het Colosseum, de grootste Romeinse arena waar in die tijd de spelen en de gladiatorengevechten werden gehouden. Duizenden en duizenden Romeinen drongen samen binnen de hoge muren om te genieten van het spektakel dat hen aangeboden werd en dat behalve vertier ook veel wreedheid kende.

Het Colosseum

Het Colosseum

Victor Emmanuel II

Naast de standplaats van de legendarische wolvin werd aan het eind van de 19e eeuw een immens groot monument voor koning Victor Emmanuel II gebouwd. Het witte gebouw is weliswaar veel nieuwer dan de oude stad, maar doet door de architectuur en dankzij de beelden van strijdwagens en paarden toch authentiek Romeins aan. De vereerde koning was de eerste vorst van een verenigd Italië.

Victor Emmanuel II monument

Victor Emmanuel II monument

Castor en Pollux

Bovenop de heuvel kan de wolvin in alle vrijheid ronddwalen over het door Michelangelo ontworpen plein met daaraan grenzend het oude Senatorenpaleis en twee paleizen waarin de Capitolijnse musea zijn gehuisvest. In het midden staat een beeld van keizer Marcus Aurelius te paard. De grote brede trap die naar beneden voert is eveneens door de vermaarde beeldhouwer gecreëerd en wordt aan de bovenkant geflankeerd door de enorme en prachtige witte beelden van Castor en Pollux, zonen van Zeus in de Griekse mythologie. Onderaan staan beelden van antieke leeuwen die de toegang lijken te bewaken.

Trappen naar het Capitool

Trappen naar het Capitool

 

 

Marcus Aurelius en het Senatorenpaleis

Marcus Aurelius en het Senatorenpaleis

Panorama

Vanuit de hoogte kijkt de wolvin soms uit over die stad die door haar beschermelingen is gesticht en van waaruit het Romeinse Rijk is ontstaan. Veel koepels steken uit boven de daken, waarvan de bekendste en de verste die van de Sint-Pietersbasiliek is. Rome is groot en elk stukje is een eeuwenoud museum. Om de geschiedenis van het glorieuze Romeinse Rijk te voelen en zelfs te beleven, is de heuvel van de wolvin en wat binnen haar gezichtsveld valt wanneer ze enigszins stram rondwandelt, een prima uitgangspunt. Het beeld dat je er krijgt is weliswaar niet compleet maar in ieder geval overweldigend. En wanneer de wolvin weer op haar eigen plek is gesprongen, is het ook veilig om daar op ontdekking te gaan.

Uitzicht van de wolvin

Uitzicht van de wolvin

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *