5 tips voor een geslaagde reis naar Gambia

Wie aan Gambia denkt, denkt aan stranden en resorts. Of misschien wel nergens aan. Toen Grietje de kans kreeg naar dit land te reizen, moest ze stiekem wel even googlen. Waar ligt dat precies?! Opzich niet gek, Gambia is immers het kleinste land van Afrika. Maar er valt veel te ontdekken!

Struin over de vismarkt, stap op de boot om nijlpaarden te spotten en bovenal: ontmoet de mensen. Ze noemen dit land niet voor niets ‘the smiling coast of Africa’!

Gambia-tips-kinderen

Over de ligging van Gambia in Afrika

Voor we aan de tips beginnen, nog even kort iets over Gambia. Zodat je goed beslagen ten ijs komt! Gambia is een smalle strook land rondom rivier de Gambia in het uiterste westen van Afrika. Het is een uitgestrekt land, 250 kilometer lang en slechts een paar kilometer breed. Het wordt volledig omringd door Senegal. Beide landen combineren in 1 reis is zeker mogelijk, maar denk niet dat je in een klein land als Gambia snel klaar zult zijn! Als je echt de cultuur wilt proeven en de mensen wilt leren kennen, kan je het beste minstens een week rondtrekken. Zelf had ik na een dag of drie pas echt het gevoel dat ik was aangekomen en de ritmes van het land begon te voelen, dus neem je tijd. Ik vloog met Corendon naar Gambia.

 

 

Bossen zul je hier vinden, bergen niet. Sterker nog: met het hoogste punt op 40 meter is Gambia nog platter dan Nederland!

Het land kent twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt van half oktober tot en met half juni, wat Gambia een zeer geschikt land maakt om aan de Nederlandse winter te ontsnappen. Maar net buiten het hoogseizoen gaan heeft ook zo z’n voordelen! Ik was er eind september, wanneer het regenseizoen in volle gang is. Dat betekent zeker niet dat het de hele dag regent, maar het betekent wel dat er een stuk minder toeristen zijn. Je komt sneller en directer in contact met het land. En als het dan keihard regent, kan dat ook weer hilarische situaties opleveren. Voor je het weet sta je te schuilen onder de grote parasol van een straatverkoopster, tussen de Gambianen, terwijl de kinderen naast je in de regen dansen. Te gek!

Buiten de spontane ontmoetingen die het land zo bijzonder maken, zijn er ook een paar plekken en evenementen die je zeker niet mag missen! Ontdek mijn persoonlijke favorieten:

Gambia-strand-reflectie

Visdorp Tanji

Tanji is een klein vissersdorpje ten zuiden van de hoofdstad Banjul. Rond een uur of 4 komen de boten terug van de zee, vol met vis en andere zeedieren. Er ontspint zich een schouwspel van rijen boten – klotsend op de golven – en mannen en vrouwen die vanaf het strand met grote bakken op het hoofd de vis komen halen. Op het strand wordt handel gedreven, of de vis wordt meteen naar een van de rokerijen gebracht. Met de ondergaande zon op de achtergrond een bijzondere ervaring!

Tip: trek goede schoenen aan. Er valt nog weleens een vis langs de emmer en als je daar met blote voeten in beland, voelt dat niet zo lekker. Alhoewel, als je een beetje local-stoer bent zoals het jongetje hier beneden, kan je daar natuurlijk wel tegen!

jongetje op Tanji vismarkt in Gambia

Bootsafari: nijlpaarden en apen spotten

Gambia heeft niet de grote verscheidenheid aan dieren die andere Afrikaanse landen hebben. Maar dat betekent niet dat je niet op safari kan! Als je het binnenland in trekt, rond Janjanbureh, kan je met gids en boot de rivier op om chimpansees en nijlpaarden te spotten. Je moet een beetje mazzel hebben wil je ze zien, want het blijven natuurlijk wel wilde dieren. Maar dat maakt het ook weer spannend! Wij hadden inderdaad geluk en zagen nijlpaarden zwemmen in de rivier, fantastisch mooi en heel bijzonder!
In Gambia blijven veel mensen aan de kust hangen, dus plaatsen als Janjanbureh worden minder druk bezocht. Hoe verder je de rivier af vaart, hoe minder toeristen je tegen zal komen. Hoe klein het land ook is, er valt dus echt nog wel wat te ontdekken!

mensen op makt in Gambia

Margie’s lodge in Bansang

Als je dan toch ver van de hoofdstad en het strand bent, vergeet dan ook niet Bansang te bezoeken! Hier ligt een klein guesthouse, Margie’s Lodge. Vanuit daar kan je de lokale markt bezoeken en zien hoe het dorpse leven van alledag eruit ziet. Er zijn hier geen grote attracties, alleen het gewone leven van de gewone mens. Een oprechte kennismaking met de lokale cultuur ligt hier dus op de loer.

Vogels spotten, Tendaba tentenkamp

Wie gek is van vogels, weet het al lang: Gambia is een paradijs voor vogelspotters. In de winter trekken veel Europese vogels weg van de kou hier, en ook tijdens het broedseizoen in juli en augustus valt er genoeg te zien! Je kan hier meer dan 500 soorten vogels vinden, uitheems en inheems. Vanuit het Tendaba tentenkamp worden tochten over de rivier georganiseerd. Vanuit een klein houten bootje heb je een prachtig zicht over alles wat er op de kant gebeurt.

En als je dan toch bij Tendaba bent, loop dan ook even het dorpje in! Hier kan je zien hoe de visnetten gemaakt worden of met handen en voeten contact maken met de nieuwsgierige kinderen.

offerfeest-tabaski-Gambia

Offerfeest Tabaski

In Gambia is de grote meerderheid van de bevolking moslim, en ook hier wordt dus het offerfeest gevierd. Iedereen haalt een schaap of geit in huis, vaak aan paaltjes voor de deur vastgezet. ‘s Morgens wordt er gebeden. Van heinde en verre komen de mensen samen bij de moskee, waardoor de straten overstromen van de mensen in prachtige klederdracht. Want naar het offerfeest ga je op je mooist! Na het bidden, is het tijd voor het offeren. Het schaap of de geit wordt in drie porties verdeeld. Een voor gezin, een voor vrienden en familie en een deel voor de mensen die zich geen schaap of geit kunnen veroorloven. De kinderen krijgen wat kleingeld van de volwassenen, om snoep of een ijsje van te halen. Vier het feest met de locals in een klein dorpje, een echte aanrader! Je proeft dan echt de sfeer van het feest.

Tabaski vindt ergens rond september plaats, maar het verschilt per jaar wanneer het precies is. Doe je research online voor je gaat! Want als dit feest er is, wil je het zeker niet missen.

Gambia-fotografie-mensen

Bonustip: fotograferen

In Gambia zal je veel mooie, lieve, lachende mensen ontmoeten. Het is een heel fotogeniek land! Maar pas wel op. Niet iedereen is er blij mee als je zomaar een foto maakt. De ouderen kunnen geloven dat het een stukje van de ziel wegneemt, de jongere generaties kunnen denken dat jij met hun foto geld gaat verdienen. Hoe het ook zij: even vragen of je een foto mag nemen is natuurlijk altijd netjes! Sommigen zullen weigeren, sommigen zullen een bedragje vragen, en weer anderen zullen het geen probleem vinden. Kinderen komen vaak zelfs naar je toe gelopen om op de foto te gaan! Als je langer in het land verblijft, zal je steeds beter aanvoelen wat wel en niet kan. Laat je fototoestel in elk geval niet thuis! Want als mensen het goed vinden dat je ze fotografeert, heb je ook wel echt prachtige plaatjes!

Video

Ik legden mijn reis niet alleen vast met de fotocamera, maar ook in bewegend beeld. De volledige afleveringen komen er binnenkort aan, maar de 1-minuut inspiratietrailer is al te bewonderen! Droom je even mee weg?

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *