De grote Grote Muur

Bij de naam ‘Muur’ wordt in eerste instantie vaak gedacht aan die van Berlijn. Maar die valt in het niet bij de echte Grote Muur, die in China. Tussen de twee is overigens een wezenlijk verschil: de één moest de mensen binnen houden, de ander juist buiten.

Slingerend door het landschap

Slingerend door het landschap

Twintig eeuwen

Vanaf ongeveer driehonderd voor Christus werd er gebouwd aan deze muur die China moest behoeden tegen aanvallen uit het noorden. Twintig eeuwen lang werd er aan gewerkt. De muur was ooit zo’n achtduizend kilometer lang, waarvan driekwart ongeveer daadwerkelijk muur was. De rest bestond uit geulen of natuurlijke hindernissen als water of rotspartijen. Op sommige plekken was de muur ook niet hoger dan twee meter: net genoeg om naderende troepen de kans te ontnemen om te zien wat er achter het obstakel lag. Gemiddeld zou de muur zo’n zeven meter hoog zijn geweest met een breedte van vijf meter.

Startpunt en het drukke gedeelte

Startpunt en het drukke gedeelte

Drukte op de muur

Er zijn in de omgeving van de Chinese hoofdstad Beijing van die typisch toeristische punten waar je de muur op kunt. Na het kopen van een toegangskaartje hadden wij de keuze uit een stuk muur aan de ene kant van de weg of aan de andere kant. Die ene kant was goed begaanbaar maar heel druk. Die andere was duidelijk minder druk maar moeilijker te beklimmen, werd er gewaarschuwd. We kozen voor het laatste om in ieder geval de kans te hebben om muurfoto’s te kunnen maken waar geen wandelaars op voorkomen.

Pad over de muur

Pad over de muur

In het harnas

Hoe konden de kleine Chinezen in die vroegere tijd over de muur lopen? Er zijn weliswaar paden over de muur maar ook heel veel trappen. De treden zijn bijzonder onregelmatig. Het ene moment moet je heel kleine stapjes maken en meteen daarna moet je letterlijk naar boven klimmen zo hoog als de treden zijn. Ik stelde me de Chinese ridders in harnas voor die maar met moeite naar boven wisten te komen. Zelfs zonder uitrusting was het al vermoeiend.

 

 

De bewakers van toen verbleven waarschijnlijk in de vele wachttorens die we tijdens onze tocht tegenkwamen. We gingen naar binnen, stonden op de uitkijkposten, helemaal alleen in het grote China. Van daaruit bekeken we de muur in de verte terwijl hij slingerend en onverstoorbaar tegen de berg opging. Het is een ongelooflijk groot en indrukwekkend bouwwerk dat heel wat mensenlevens heeft gekost tijdens de bouw. Men beweert dat het er miljoenen zijn geweest. De genoemde gemiddelde hoogte van zeven meter valt dan wel mee, maar op de plaatsen waar wij liepen was de muur toch aanzienlijk hoger. Als vijand denk je wel 2 keer na voordat je daar tegenop durft te klimmen.

Van wachttoren naar wachttoren

Van wachttoren naar wachttoren

De tand des tijds

De Grote Muur verdwijnt echter beetje bij beetje. Enerzijds door erosie en zure regen, of de tand des tijds. Aan de andere kant door menselijk handelen. Stukjes worden onrechtmatig verwijderd door toeristen of door handelaars in souvenirs. Het zou doodzonde zijn als dit immense wonder op een dag in zou storten. Koop dus geen stukje van de muur.

Een verdedigingslinie

Een verdedigingslinie

Ontdek meer van China

Contributor Royan schreef een boek over zowel het uiterlijk als de geschiedenis maar daarbij vooral ook zijn persoonlijke ervaringen in Tibet. Het is een reis door de tijd. Bestel het boek Landen in Opspraak. Indien je bij de bestelling aangeeft lezer te zijn van Verkeersbureaus.info bedraagt de prijs inclusief verzending binnen Nederland slechts € 10.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *