Beleef romantisch Frankrijk vanaf het water

Frankrijk is al jaren één van de meest populaire vakantielanden bij Nederlanders en zeker bij Nederlandse gezinnen. Frankrijk is ook één van de meest romantisch landen op aarde. Parijs en de liefde is niet voor niets een geliefd onderwerp voor vele films. Nu gaan een gezinsvakantie en een romantische vakantie niet zo vaak samen, maar het kan wel als je kiest voor Frankrijk vanaf het water.

Frankrijk vanaf het water

Frankrijk wordt doorkruist door waterwegen zoals rustige rivieren en lieflijke kanaaltjes. Eén van de bekendste regio’s voor een vaarvakantie is Canal du Midi in het zuiden van Frankrijk maar er zijn ook andere opties zoals de rivier de Lot of Camargue.

Tijdens onze vaarvakantie met Le Boat kozen we voor de Elzas, een gebied dat vaak wisselde tussen Duitsland en Frankrijk. Dat is misschien nog wel het beste te zien in de kleine dorpen waar de boulangerie in een vakwerkhuis zit. Naar welke regio van Frankrijk je ook gaat, met een boot kom je door dorpjes en gehuchtjes die je anders niet aan zou doen en zijn juist die kleine verassingen niet het mooist?

 

 

Neem bijvoorbeeld het dorpje Boofzheim met zijn kleurrijke huizen en centrale pleintje. Of Hochfelden waar overal rozenstruiken tegen de huizen opklimmen en waar het hele dorp ruikt naar de lokale bierbrouwerij. Zonder grote attracties komen er bijna geen toeristen en misschien dat de bewoners hier daarom wel extra vriendelijk zijn.

hochfelden

Het Canal de la Marne au Rhin heeft langs de kant af en toe wat vissers die vrolijk zwaaien en soms komt er een hardloper of fietser voorbij. Verder is er vooral rust. Enorme groepen ooievaars, een hertje langs de bosrand en (brrrr) enorme muskusratten. In Frankrijk zit heel wat dierenleven wat je tijdens een gewone vakantie niet zo snel tegenkomt. Omdat de vaarroutes weg van de drukke wegen lopen, zit je midden in de natuur, zonder dat je in hoeft te leveren op comfort. Tijdens een vaarvakantie heb je een aantal eigen badkamers, indien gewenst WiFi en in de goed uitgeruste keuken kan je niet alleen koken maar ligt de wijn ook lekker koud.

kasteel saverne

Dan vaar je Straatsburg binnen en de natuur maakt plaats voor een grote stad. Met moderne bouwwerken van het Europese parlement, hippe winkels en terrasjes langs het water maar ook een enorme kathedraal die meer dan 200 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld was. In Strasbourg is er ook de wijk “la Petit-France” een van de meest romantische en fotogenieke plekjes van Frankrijk. De naam van de wijk komt niet van “het kleine Frankrijk” maar heeft een heel wat minder poëtische oorsprong. Het komt namelijk van het het hier eens gevestigde ziekenhuis tegen syfilis en de Duitse naam voor deze ziekte: “Franzosenkrankheit”.

Straatsburg

Straatsburg
Het mooie van een vaarvakantie is dat je kunt kiezen wat bij jou past. Blijf je wat langer in de grote stad of ga je er snel aan voorbij? Buiten de grote stad is de rust weer terug. Dan ga je de bocht om en opeens is daar een kasteel. Sommige intact, andere een ruïne waar je wat fantasie nodig hebt om je voor te stellen waar hier de ridders en jonkvrouwen woonden. Je ziet de zon ondergaan vanaf het dek en met een wijntje kijk je naar het spel van licht en kleuren. Dit is vakantie in Frankrijk maar dan net even anders.

frankrijk vanaf het water

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.