Van Mare nostrum tot Grote Blauwe

Contributor Royan bezocht de o-zo-fijne-Middellandse-Zee. Hij zag barracuda’s en bezocht het eiland Port-Cros dat deel uit maakt van de eilandengroep Hyères in Frankrijk. Geniet van een prachtige duiktocht vanuit de haven bij Port-Cros en breng een bezoek aan Fort de l’Estissac dat een tentoonstelling over het natuurreservaat herbergt.

Middellandse Zee

Middellandse Zee

Nu de zomer weer in aantocht is, begint ze te lonken onder een stralende zon die haar dan weer blauw doet lijken en vervolgens in zilver doet weerkaatsen. De Romeinen noemden haar liefkozend ‘Mare nostrum’ en in Frankrijk geniet ze de bijnaam ‘Grote Blauwe’. Vanuit de vele landen die haar omringen is ze zowel betoverend, fascinerend, uitgestrekt als toch ook grillig. Langs al die stranden, langs die vele rotsen ligt ze: de azuurblauwe Middellandse Zee.

Onder het blauw

Onder de blauwe oppervlakte leeft een hele wereld die aan het oog onttrokken is. Op amper een paar meter diepte trekken scholen van honderden langwerpige, zilvergrijze vissen voorbij. Van bovenaf gezien ogen ze donker omdat ze opgaan in hun omgeving en ze lijken op te lossen in het diepere water. Van onderaf gezien echter glinsteren ze, zilver afstekend tegen het blauwe water, soms verblindend onzichtbaar in de schitteringen van de oppervlakte. Ze kijken je aan en laten hun lange en gemene tanden zien, meebewegend in een immense groep, draaiend in spiraalvorm soms, totaal niet gehinderd door de stroming. Barracuda’s! Soms wel duizend in een school. Ze zien er dreigend uit, maar zijn volkomen ongevaarlijk. En je kunt onder water met ze meezwemmen. Ze staan soms zelfs toe dat je hun patroon doorbreekt en dat je deel wordt van de groep. Zolang je ze maar bij kunt houden en genoeg lucht hebt.

School barracuda's

School barracuda’s

Barracuda's en bezoeker

Barracuda’s en bezoeker

Het eiland Port-Cros

Wanneer je geen lucht meer hebt en je aan de oppervlakte je duikbril afdoet, zie je de Zuid-Franse eilandengroep van Hyères liggen. Port-Cros is het middelste eiland en vormt al jaar en dag een natuurreservaat boven en onder water. Zeldzame vogels komen hier in alle rust broeden, terwijl vooral de natuur onder water een veilig onderkomen biedt. Flora en fauna hebben in dit water hun evenwicht teruggekregen en worden niet meer gestoord of bedreigd, maar vormen tijdelijke en welkome metgezellen voor de vele duikers die hier verwonderd onder water gaan. Er zijn niet veel plekken waar je net als hier oog in oog staat met een grote bruine tandbaars die je uit lijkt te dagen om stiller en langer dan hij te blijven zweven. Vroeger leefden er enkele tientallen exemplaren van deze soort rond het eiland, tegenwoordig zijn het er honderden. Veel daarvan zijn nieuwsgierig naar die bellen makende duikers. Dichter bij de natuur zul je niet snel geraken.

Oog in oog met een tandbaars

Oog in oog met een tandbaars

Bruine tandbaars

Bruine tandbaars

Onderwaterleven

Het onderwaterleven in dit reservaat is fenomenaal. De Middellandse Zee is veel rijker dan je zou vermoeden. Het blauw herbergt talloze soorten met evenveel kleuren. Het ene dier is nog sierlijker dan het andere en ooit bijna uitgestorven vissen gedijen hier weer in alle vrijheid. Van kleine naaktslakjes, girelles, zwaluwstaartvisjes en steenvissen tot aan roggen, inktvissen, dolfijnen en reusachtige maanvissen: je maakt overal kans op. De vele gorgonen zien eruit als planten, maar het zijn dieren en ze groeien kleurrijk op de vele wanden om met de zachte stroming mee te deinen. Port-Cros biedt in ieder geval een garantie op veelzijdigheid.

Gorgonen

Gorgonen

Hervia naaktslakjes

Hervia naaktslakjes

Duikschool

Op het eiland Port-Cros zijn voornamelijk veel wandelpaden die door de bossen of langs steile en scherpe rotsen lopen. Er zijn drie stranden en er staan een viertal oude forten waarvan er één geopend is voor publiek. Dit Fort de l’Estissac herbergt een tentoonstelling over het natuurreservaat in het zuiden van Frankrijk. In de kleine baai waar de haven ligt bevinden zich wat restaurants en comfortabele kleinere hotels. Wanneer de dagtoeristen met de laatste boot zijn vertrokken, wordt het er rustig en stil. Dan zijn de eilandgasten en de booteigenaren weer een avond onder elkaar.

Fort de l'Estissac

Fort de l’Estissac

In de haven is de enige duikschool van het eiland gevestigd, Sun-Plongée , en iedere dag worden er prachtige boot duiken georganiseerd. Maar ook vanaf het vasteland kun je met een boot oversteken om even onder te duiken in dit geliefde gebied dat keer op keer wordt genoemd als één van de tachtig mooiste duikspots ter wereld. Vooral de rotspunt La Gabinière aan de zuidkant van het eiland wordt erg gekoesterd.

Sun-plongée

Sun-plongée

Overboord

Tropische taferelen hoef je niet altijd heel ver te zoeken. Het water van la Grande Bleue is weliswaar niet tropisch warm, maar in de zomermaanden is het desalniettemin zeer aangenaam. De variëteit van het leven onder water kan makkelijk concurreren met heel wat exotische bestemmingen over de wereld. Je hoeft alleen maar overboord te springen om jezelf ervan te overtuigen.

Vlaggenbaarsje

Vlaggenbaarsje

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *