De mooiste tips voor Toscane!

Contributor Aniek is een fervente Italië reiziger. Zij bezoekt vele mooie regio’s, van Venetië tot aan Puglia, in de hak van de laars. En van steden als Rome en Florence tot aan kleine gehuchten, waar amper een toerist lijkt te komen. Toscane blijft voor haar bijzonder. Reis met Aniek mee, want ze zal je de beste tips geven over Toscane.

Wijnranken in Toscane, foto door Francesco Sgroi via Flickr

Wijnranken in Toscane, foto door Francesco Sgroi via Flickr

Ik keer het vaakst terug naar Toscane. Want ja, het is er toeristisch, maar daar is ook een reden voor! In de middeleeuwse stadjes lijkt de tijd stilgestaan te hebben en in de steden bezoek je de mooiste musea. En dan het eten, mamma mia, dat is er heerlijk! Ik geef je mijn beste tips voor Toscane:

De beroemdste wijnroute van Italië

Wijnliefhebbers denken bij Toscane al snel aan de bekende wijnstreek Chianti Classico. De belangrijkste stad in deze regio is Greve in Chianti en hier start ook de Chiantigiana. Beter bekend als de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico kronkelt deze route, van het zuiden van Florence tot Siena, door het hart van de Chianti Classico. Een korte autorit vanaf Florence of Pisa kijk je je ogen uit wanneer je door de glooiende Toscaanse heuvels rijdt. Om je heen overal wijngaarden die worden afgewisseld door pittoreske dorpen en kleine steden. En het mooiste van dit alles; de wijn die er wordt verbouwd kan je er ook proeven! Langs de Chiantigiana liggen namelijk talloze wijnhuizen en kastelen, waar je de wijnkelders kan bezoeken en de wijnen kan proeven. In september vindt de druivenpluk plaats, vergezeld door talloze wijnfeesten, maar het hele jaar door staat er een glas Chianti voor je klaar! Maar er is meer te ontdekken vanaf Florence of Pisa.

Een verborgen passage over de Ponte Vecchio in Florence

Wie Florence bezoekt, loopt minstens eenmaal over de Ponte Vecchio, zo simpel is het. Omdat het een prachtige brug is, volgebouwd met middeleeuwse huisjes waar juweliers zijn gevestigd, of om de Arno over te steken naar de leuke wijk Oltrarno. Maar hoeveel mensen zouden er ook even omhoog kijken, als ze over il Vecchio lopen, zoals de brug in Florence bekend staat? Ik zou het wel aanraden, want wie goed kijkt ziet een geheime gang over de brug lopen.

In 1565 gaf de groothertog van Florence Cosimo I de’ Medici aan de kunstenaar en architect Giorgio Vasari de opdracht om een passage te bouwen die door de hele stad liep; van het Palazzo Vecchio aan de ene kant van de Arno naar het Palazzo Pitti, aan de andere kant van de rivier. De passage staat bekend als de Corridoio Vasariano en loopt deels boven de winkeltjes op de Ponte Vecchio.

De adellijke Medici familie was blij met de passage; ze wilden zich namelijk niet onder het normale volk begeven en nu konden ze ongezien op en neer reizen tussen de twee gebouwen. Er was echter nog één probleem; de brug was het domein van leerlooiers, vishandelaren en slagers, die hun afval direct in de rivier stortten. Zeker in de zomer rook het rondom de brug niet al te fris! Cosimo gaf hierom opdracht alle handelaren weg te sturen en hun plaats werd direct ingenomen door juweliers.

In Florence kan je de passage nog steeds zien, boven de Ponte Vecchio en langs de Arno, maar wist je dat er in Florence nog veel meer verborgen verhalen te ontdekken zijn?

De Corridoio Vasariano loopt deels boven de winkeltjes op de Ponte Vecchio.

De Corridoio Vasariano loopt deels boven de winkeltjes op de Ponte Vecchio.

 

 

Een Moors paleis in het midden van Toscane

Ik moest even in mijn armen knijpen, toen ik de afbeeldingen tegenkwam op Pinterest. Is dit écht in Toscane? Iets ten zuiden van Florence ligt nabij het gehucht Leccio namelijk een extravagant paleis in Moors/Islamitische stijl. Het Castello di Sammezzano werd in 1605 gebouwd voor Ximenes d’Aragona en is een ware genot voor de zintuigen; kleurrijke mozaïeken in adembenemende patronen en kleuren, Moorse motieven op de plafonds, Marokkaanse vloeren en talloze nissen, zuilen en gewelven. Er zijn 365 kamers, dus één kamer voor iedere dag van het jaar. Het wonderbaarlijke is dat iedere kamer ook anders is; waar de ene kamer helemaal wit is, hangt de ander vol met spiegels. De Pauwenkamer heeft daarentegen weer talloze ingewikkelde geometrische patronen in alle kleuren van de regenboog. Helaas is het Castello di Sammezzano in Toscane bijna altijd gesloten voor publiek, maar wie weet heb je geluk, en mag je een blik werpen in deze wonderbaarlijke wereld!

Castello di Sammezzano, Toscane.

Castello di Sammezzano, Toscane.

Een laatste stukje echte wildernis

In het Zuidwesten van Toscane en deels in Lazio ligt aan de Tyrreense Zee een verborgen paradijs; De Maremma. In de badplaatsen aan de kust kan je heerlijk flaneren over de boulevards en in het binnenland ontdek je oude tradities en verblijf je in authentieke agriturismi. De regio wordt geroemd als een van de meest ongerepte gebieden in Toscane, met uitgestrekte stranden en adembenemende natuur. Het grootste deel van de Maremma is namelijk een nationaal park of beschermd reservaat en het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het mooiste is om een wandeling te maken langs de kust of door de bossen en je te verwonderen over de dieren die je tegenkomt; modderbadende wilde zwijnen, roofvogels die hoog in de lucht zweven, een zwart-wit stekelvarken dat in de struiken rondscharrelt. En kijk niet op als je bij Orbetello een blik werpt over de laguna en ineens een roze flits ziet; het zijn de “fenicotteri”, de roze flamingo’s van de Maremma!

Flamingo's in Parco Maremma

Flamingo’s in Parco Maremma

En, wie durft er na mijn tips voor Toscane nog te zeggen dat Toscane platgetrapt is door toeristen en dat er niets leuks te beleven valt?

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *