Ons militair erfgoed

Contributor Royan ging naar het Nationaal Militair Museum dat langs de voormalige start- en landingsbaan van vliegbasis Soesterberg ligt. Het museum werd in december vorig jaar geopend. Royan ontdekte het verhaal van de krijgsmacht en beschrijft zijn indrukken.

Nationaal militair museum

Nationaal militair museum

Ons militair erfgoed wordt goed bewaard. De verschillende krijgsmachtdelen worden vertegenwoordigd in een enorm groot gebouw en tonen hun geschiedenis en hun heden. Het is niet zomaar een gebouw, want zware tanks en grote vliegtuigen hebben er zelfs hun plekje gekregen

Het verhaal van de krijgsmacht

Het verhaal van de krijgsmacht

Het verhaal van de krijgsmacht

Het verhaal van de krijgsmacht is ouder dan je zou denken. Het museum brengt je met taferelen terug naar de 80-jarige oorlog, en met vitrines terug naar oude sabels en zwaarden, kleurrijke uniformen, antieke pistolen en geweren. Vervolgens word je meegenomen in een reis door de tijd, naar de tweede wereldoorlog, de politionele acties en de vredesmissies waar de krijgsmacht tegenwoordig voor staat. Uitrustingsstukken, uniformen, wapens en voertuigen zijn nu stille getuigen uit die tijden. Ze worden levend gehouden door de vele verhalen van zowel bezoekers als medewerkers van het museum. Onder die bezoekers zijn veel oud-militairen. Het zijn veteranen, gepensioneerden, of voormalig dienstplichtigen die nu aan hun kinderen laten ontdekken wat gedurende een periode van hun leven hun wereld was. Bij al die stukken worden heel wat anekdotes gedeeld en herinneringen opgehaald.

Vitrines vol met collecties

Vitrines vol met collecties

Oude pistolen

Oude pistolen

Tweede wereldoorlog

Tweede wereldoorlog

Groot materieel

De collectie groot materieel in het Arsenaal is indrukwekkend. Vliegtuigen hangen in de lucht, kanonnen en vuurmonden staan opgesteld, tanks van vlak na de tweede wereldoorlog als de Sherman en van deze eeuw zoals de Leopard 2 staan geparkeerd voor de bezoekers. Van welke generatie militairen je ook was, er staat genoeg om je even terug te brengen naar de tijd dat je het uniform droeg. Een witte YP 408 doet terugdenken aan de VN missie in Libanon, terwijl modernere voertuigen rechtstreeks uit Irak lijken te komen. Sommige vliegtuigen staan op de grond, zoals de F-16, groot en imposant. Maar het gaat veel verder terug, naar de paardentijd, en in een hoek staan gewondentransportwagens opgesteld van het begin van de 19e eeuw. Ze zijn achtergelaten door paarden en koetsier.

Het Arsenaal

Het Arsenaal

YP 408 van UNIFIL

YP 408 van UNIFIL

Gewondentransport te paard

Gewondentransport te paard

Thema’s

Verschillende zalen verwonderen de bezoekers wanneer ze deze betreden. Zo wordt het berichtenverkeer nog eens belicht, wordt camouflage gedemonstreerd in oerwoud, woestijn en sneeuwvlakte, of wordt de persoonlijke standaarduitrusting over de laatste decennia getoond. Ook bajonetten en schouderwapens worden breed uitgestald. Op de twee grote verdiepingen kom je ogen tekort. Je kunt zelfs in beeld en geluid ervaren hoe militairen hun tijd bij de krijgsmacht hebben beleefd.

Camouflage

Camouflage

Schatkamer

De schatkamer op de eerste verdieping draagt niet voor niets die naam. Portretten, schilden, de mooiste uniformen en onderscheidingen, vaandels en antieke zwaarden worden hier getoond in een fraai gedecoreerde ruimte. Eerlijk gezegd vormt het hele museum een schat en het liefst zou je alles willen aanraken en voelen om het te beleven. Dat kan echter niet. Het blijft immers een museum waar zaken geconserveerd worden.

De schatkamer

De schatkamer

Iedereen

Het museum is er echt voor iedereen, om herinneringen op te halen of om de krijgsmacht te ontdekken. Kinderen kunnen zien en meemaken, en de interactieve speelzone Xplore maakt ook hun dag onvergetelijk. Het gebied buiten het gebouw is deels opengesteld voor het publiek en daar kun je wandelen of fietsen. Daar ligt ook Belvédère oftewel Gebouw 45, het uit 1911 stammende en oudste luchtvaartgebouw van Nederland. De lange runway, de bunkers en de ronddraaiende radar geven je nog even het gevoel dat je op een echte vliegbasis rondloopt. Je stapt even in de krijgsmacht.

Belvédère of Gebouw 45

Belvédère of Gebouw 45

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *