Bon biní natuurlijk

Volgens Royan is Bonaire het duikeiland bij uitstek. De nummerplaten op de auto’s getuigen ervan: Divers Paradise. De Caribische zee die zich rondom in vele tinten blauw manifesteert heeft een uitnodigende en aanlokkelijke uitwerking op al die duikers die naar het eiland komen en maar één ding willen: koraalriffen en zowel grote als kleine zeedieren bekijken.

Divers paradise

Divers paradise

Kraamkamers

Langs die tropische blauwe zee ligt een beschermd gebied waar het mangrovebos van Lac Bay gedijt. Dit bos dat leeft op een zoute bodem is onderdeel van het natuurreservaat Stinapa op Bonaire. Een deel van de dieren die de duikers graag zien groeit op in deze reusachtige kraamkamer voor vissen en broedplaats voor vogels. Het wemelt er van het jonge leven. Eén van de welkome bijzonderheden van deze mangrove is dat het water er helder is en dat je zonder al te veel moeite en onder begeleiding van een gids ook een kijkje kunt nemen onder de oppervlakte. Tussen de boomwortels schuilen vele vissoorten in allerlei kleuren, wachtend tot ze groter worden en het ruime sop kunnen kiezen. Daarvoor moeten ze wel een lichtblauwe lagune oversteken die is afgesloten door een koraalrif. Hierin leven onder meer de beschermde koninginneschelp en de groene zeeschildpad. Bij de doorgang naar open zee liggen roofvissen te wachten zoals tarpons, barracuda’s en zelfs haaien, met als gevolg dat slechts weinig jonge vissen ook daadwerkelijk de open zee halen. Het is de wet van de natuur.

Het mangrovebos

Het mangrovebos

Het mangrovecenter

Het mangrovecenter

Mangrove tours

Het mangrovecenter op Bonaire organiseert trips door het mangrovebos, waarbij je de keuze hebt tussen een actieve variant met kano’s en een wat meer rustige variant, gezeten op door zonne-energie aangedreven en geluidstille motorbootjes. Het is al varend prachtig om de watervlaktes over te steken, onder de takken van de mangrovebomen door te varen, langs de vele boomwortels te glijden, en onderwijl al onderzoekend en ontdekkend te genieten van de rijkdom van de natuur in dit gebied. Niet het hele mangrovebos is toegankelijk, maar de tour van ruim 2 uur is compleet genoeg. De begeleidende gidsen zijn tevens biologen en verklaren het leven zowel onder als boven water. Het is mooi om zo te leren dat het mangrovebos niet alleen een kraamkamer is, maar ook regenwater dat van het eiland afkomt filtert en het eiland ook nog eens beschermt tegen erosie en de vernietigende werking van een eventuele tsunami. De tour wordt onderbroken door een snorkeltochtje in het ondiepe water waarbij er letterlijk een wereld voor je opengaat. Onder die boomwortels zit zoveel onverwacht leven, kleur en vis!

De mangrove

De mangrove

Duiken

Wanneer je de kinderkamer hebt gezien is het tijd om ook de grote zee in te duiken. In Bonaire kun je veel kantduiken maken, hetgeen de logistiek sterk vereenvoudigt. Heb je een auto en je duikuitrusting, dan rijd je zo naar een met een gele steen gemarkeerde duikstek waar je het water in kunt. Eerst dien je wel een Stinapa vergunning te kopen die het hele jaar geldig is en je ook toegang verschaft tot het Washington Slagbaai nationaal park of de mangrove. Bonaire is voor 80% afhankelijk van het toerisme en onder die toeristen zitten vooral duikers. In totaal zijn er bijna 90 geregistreerde duikstekken.

Een van de vele duikstekken

Een van de vele duikstekken

Een pijlstaartrog laat zich verrassen

Een pijlstaartrog laat zich verrassen

De oostkust van het eiland is wat ruiger en onstuimiger dan de westkust maar is op dagen dat er minder wind is goed te doen. Hier heb je meer kans op groot wild, zoals adelaarsroggen en pijlstaartroggen die majestueus voorbij zwemmen. Maar beide kusten bieden een pracht aan koraalriffen, vissen en zeeschildpadden. Je raakt er gewoonweg niet op uitgekeken en indien je een wrak wilt zien, is de bekende en in 1984 gezonken Hilma Hooker op iets minder dan 30 meter diepte inmiddels the place to be.

Grote scholen vis

Grote scholen vis

Zeeschildpad fotograferen

Zeeschildpad fotograferen

Waar het begint

Duiken op Bonaire is uniek, evenals snorkelen, dit vanwege de diversiteit maar ook dankzij de eenvoud. Het hele eiland is erop ingericht. Maar vergeet niet om ook te kijken naar waar het begint: onder en tussen die boomwortels in het mangrovebos!

Bon biní na Boneiru, oftewel: welkom in Bonaire. En ze zeggen er niet voor niets: you come as a visitor, you leave as a friend.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *