Andros een groen wandelparadijs

Het Cycladen-eiland Andros is om vele redenen een aantrekkelijke bestemming voor wandelvakanties. Het ligt dicht bij Athene en is makkelijk bereikbaar per boot. Net als alle Griekse eilanden heeft het natuurlijk leuke strandjes en gezellige dorpen en havenstadjes met gastvrije inwoners, maar er is meer!

Blik op Ormos Korthiou vanaf wandelroute 4

Blik op Ormos Korthiou vanaf wandelroute 4.

Het Griekse eiland is groen en waterrijk, ook in het najaar, met een bloemrijke natuur en een afwisselend landschap. Je vindt er allerlei cultuur-elementen: oude wind- en watermolens, dorsvloeren, een spannende druipsteengrot, klassieke stenen bruggen, een hooggelegen burcht én een op een eilandje in zee, wachttorens, duiventorens, woontorens, een olijvenpersmuseum, fraaie bewoonde kloosters, enkele opgravingsterreinen en veel kerken en kerkjes.

En heel belangrijk voor wandelaars: er ligt een prachtig onderhouden en goed bewegwijzerd netwerk van paden, gedocumenteerd middels een wandelkaart en een informatief boekje.

Voor wie graag via een organisatie op reis gaat, heeft AnnaHiking diverse individuele en een begeleid arrangement.

Andros Routes en de wandelpaden

Andros Routes is een vrijwilligersorganisatie op Andros onder leiding van Olga Karagiannis. Hun doel is om de 300 kilometer aan klassieke verbindingswegen van het eiland weer geheel toegankelijk te krijgen. Ze hebben nu 18 wandelroutes gemarkeerd en beschreven, vaak met ommetjes en alternatieven. Op hun uitstekende website houden ze bij wat de status van de verschillende routes is.

Andros Route is een doorgaande wandelroute van noord naar zuid Andros. Ze loopt door de hoogste bergketens (tot bijna 1000m hoogte) en komt langs de mooiste natuurlijke en culturele monumenten van het eiland. De route is 100 km lang en kan in tien (opeenvolgende) etappes gelopen worden, waarbij je in verschillende plaatsen kunt overnachten. Dit is allemaal duidelijk vindbaar op de site. De Andros Route heeft hetLeading Quality Trail/Best of Europe’ certificaat van de Europese wandelorganisatie ERA; een erkenning voor de bijzondere kwaliteit van paden en natuur op Andros.

Veel van de paden zijn zogenoemde ‘stenés’ (enkelvoud: ‘stení’) ofwel ‘steegjes’, omdat ze tussen muurtjes doorlopen. Oorspronkelijk waren ze geheel geplaveid, en soms wel 3 meter breed, zodat er ook met karren kon worden gereden. In de dorpen zijn het vooral geplaveide straatjes, vaak met trapjes, omdat daar het vervoer met muilezels geschiedde.

Een van de vele ‘stenès’.

Versierde straat in Anemokliou.

Uitstekende bewegwijzering!

Wandelkaart en wandelboekje

Andros Routes heeft samen met uitgeverij Anavasi een gedetailleerde wandelkaart gemaakt waar alle wandelroutes op zijn aangegeven. De schaal is 1:27.000, hij is trekvast en waterafstotend, zoals je gewend bent van de Anavasi kaarten. De opbrengst komt ten goede aan het project.
Daarbij hoort een boekje met de beschrijving van de wandelroutes en veel achtergrondinformatie. Het boekje is verkrijgbaar in Nederlands en Engels, als ‘echt’ boekje en als e-book. De Nederlandse versie heeft het ISBN-nummer 978-618-81245-2-3.

Het boekje kun je bestellen bij uitgeverij hèt-boekje of bij reisboekhandel Pied à Terre in Amsterdam.

De wandelkaart is verkrijgbaar bij reisboekhandel Zwerver in Groningen.

Het wandelboekje Hiking op Andros.

De wandelkaart van Andros Routes.

Molens en torens

Op allerlei plaatsen kom je restanten van water- en windmolens tegen; er zijn ruim 200 watermolens en 69 windmolens geteld! In het noorden, in de Frousei vallei, loopt route 14 langs een groot aantal watermolenruïnes: een aanrader!. De windmolens vind je vooral op de hoogvlakten.

In de tijd van de piraten trokken met name de rijken zich terug in goed verdedigbare woontorens. Enkele van deze oude woontorens staan nog overeind, zoals de Bistis-Mouvelas toren bij Steniès. De Gianoulis-Dimitriou toren bij Bliometi is zelfs opgeknapt en wordt weer bewoond.

Restant windmolen tussen Batsí en Gávrio.

Restant windmolen tussen Batsí en Gávrio.

De Gianoulis-Dimitriou toren bij Bliometi.

De Gianoulis-Dimitriou toren bij Bliometi.

Naast de molens zijn er indrukwekkende restanten van wachttorens, zoals bij Agios Petros.

Overal in het land vind je kunstige duiventorens.

De toren van Agios Petros.

Een van de vele duiventorens.

Cultuur

Een aanrader is een bezoek aan het Olijfmuseum, gevestigd in de oude olijfpers in Ano Pitrofos. Dimitris Chelmis is de zoon van de laatste molenaar en geeft graag een rondleiding met uitleg in goed Engels. Gratis, een bijdrag wordt gewaardeerd. Contact: +30 6932 731776.

De Foros druipsteengrot van Aladinou is een speleologische beleving. Het is het eindpunt van wandeling 18a vanaf Agia Triada. Contact: +30 6939 696835. De bus vanaf Chora heeft een halte bij het begin van deze wandeling.

Het  bewoonde Panachrandou klooster boven Aladinou ligt prachtig op de helling en is een rustpunt in je wandelingen of doel van een bezoek. De kapel met relikwieën wordt geopend door een monnik tijdens openingstijden (globaal tot 14 uur en vanaf 17 uur). Bereikbaar per auto of taxi. Decente kleding vereist.

Tussen Apíkia en Vourkotí ligt het bewoonde Agios Nikolaos klooster. Openingstijden: 8-13 en 17-20 uur. Decente kleding vereist.

Tussen Batsí en Gavrio ligt het Agias of Zoodochos Pigi klooster. Decente kleding vereist.

Het archeologisch museum van Paliopolis is open op donderdag van 9 tot 16 uur. De opgravingen liggen onder het dorp in de richting van de zee.

De opgraving van Ypsili is van mei tot medio oktober open op zondag van 8 tot 15 uur.

De opgraving van Zagora is altijd open, en alleen bereikbaar te voet (zie wandelroute 7 van Andros Routes).

Meer activiteiten

Je kunt dagtochten maken met Andros Routes of Trekking Andros. Een betrouwbaar autoverhuurbedrijf is Escape in Andros van de familie Tridima (gevestigd in Gavrio).

Bereikbaarheid van Andros

Andros benader je het beste via de luchthaven van de Griekse hoofdstad Athene. Neem vanaf de luchthaven de bus naar Rafina. Deze gaat minimaal een keer per uur van 5:40 tot 22:30 en doet er globaal 3 kwartier over. Het eindpunt is de haven van Rafina.

Daar neem je de boot. Meestal zijn er twee boten tussen 7 en 8 uur ’s morgens, en weer twee in de namiddag tussen 16 en 18 uur. Je kunt dit het beste opzoeken op de site van de Greek Travel Pages onder ‘Ferry Schedules’; kies dan de route van Rafina naar Andros.

Je komt aan in de haven van Gávrio, waar de lijnbussen klaarstaan voor de belangrijkste bestemmingen Batsí, Órmos Korthiou en Chóra. Taxi’s zijn natuurlijk ook present als er een boot aankomt!

De belangrijkste dorpen en overnachtingsmogelijkheden

Je komt aan in Gávrio, een leuk havenstadje met een gezellige boulevard. Je vindt er allerhande faciliteiten als cafées, loungebars, goede bakkers, winkels en goede horeca. Er zijn 4 hotels (Galaxy, Andros Holiday Hotel, Ostria Hotel & Apartments (het hele jaar open) en Perrakis) en  kamerverhuur.

Onderweg naar Batsi in het zuiden kom je langs Agios Petros strand. In het hoogseizoen tref je hier wat winkels, horeca en kamerverhuur open.

Vijf kilometer vanaf Gavrio ligt Batsí, een strandplaatsje aan een charmante baai. Hier heb je een keur aan horeca, winkels en overnachtingsmogelijkheden, b.v. Karanasos hotel, Likio Studios (het hele jaar open), Maistrali studio’s, Anemos studio’s, het wat luxere Chryssi Akti hotel en het grote complex Mare e Vista (wat buiten het dorp).

Verder rijdend naar het zuiden kom je door een aantal kleinere dorpjes en Paleópoli met het archeologisch museum. Op kruispunt Stavroupéda splitst de hoofdweg. Links ga je direct naar Chóra, rechts voert naar Korthí en Ormos Korthíou.

Chóra is de hoofdstad van het eiland, met een fraaie oude binnenstad en een oude burcht op een klein eilandje, bereikbaar via een boogbrug over zee, de ‘kamara’. De klassieke gebouwen en gezellige straatjes nodigen uit tot een stadswandeling. Hier is ook het ziekenhuis en diverse musea. Je vindt er veel horeca en kamerverhuur. Goede accommodatie is b.v. Anemomiloi Andros Apartments (aan de rand van het centrum) en hotel Niki (middenin het centrum met uitstekende lunchroom).

Ten noorden van de oude stad ligt de wijk en het strand van Niborió. Hier vind je o.a. Myrto Studio’s (hele jaar open) met grandioos uitzicht over de baai. Ten oosten van Chóra ligt het zandstrand van Parapórti.

Ormos Korthíou ligt aan de baai van Korthí. Ook hier is strand. Het is een rustig plaatsje met horeca en accommodatie, b.v. Villa Mina en Akrogiali appartementen (hele jaar open), hotel Korthi en hotel Nicolas.

In Apíkia is sinds 2016 is het klassieke hotel Sariza Springs heropend.

In Árni is sinds 2016 accommodatie beschikbaar in een klassieke olijfpers. Eigenaresse Sandy heeft ook een dierenopvang en verhuurt kamers via AirBNB: The Stone House (losstaand) en The Magic Room.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *