Atomium in zilver en oranje

In 1851 vond in Engeland de allereerste universele wereldtentoonstelling plaats. Voor de deelnemende landen vormde zo’n tentoonstelling de kans om moderne ontwikkelingen en technieken te showen aan de rest van de planeet.

Het zilverkleurige Atomium

Het zilverkleurige Atomium

Nieuw vernuft werd zo wereldkundig gemaakt. Gebouwen werden opgetrokken met als doel om na enkele jaren weer te worden afgebroken, maar sommige daarvan verdwenen toch niet uit het straatbeeld. Dit is het geval van onder andere de Eiffeltoren (Parijs, 1889) en het Atomium (Brussel, 1958).

Vreemd ogend gebouw

Het Atomium is een wat vreemd ogend gebouw op het Expoterrein in de Belgische hoofdstad Brussel, pal tegenover de grote beursgebouwen. Het bouwwerk is 102 meter hoog en bestaat uit 9 sferen oftewel bollen die ieder een diameter hebben van 18 meter. Deze zilverkleurige bollen staan met elkaar in verbinding middels buizen met elk een lengte van 23 tot 26 meter en een doorsnede van iets meer dan 3 meter. Roltrappen, gewone trappen en een lift die zich verplaatst met een snelheid van 5 meter per seconde, geven de bezoekers de kans om 6 verschillende bollen te bezoeken.

Roltrap of escalator

Roltrap of escalator

Vaste trap in een buis

Vaste trap in een buis

Het imposante kunstwerk moet de kristalstructuur van ijzer uitbeelden, maar dan 165 miljard keer uitvergroot. In de loop der jaren is het link gerenoveerd en verstevigd omdat het aanvankelijk niet was bedoeld om de jaren en misschien ook wel de eeuwen te trotseren.

Exposities

In de laagste bol is een permanente expositie gevestigd, waarin te zien is hoe het Atomium is ontstaan. Foto’s uit die tijd herinneren aan de jaren ’50 van de vorige eeuw. In hogere bollen zijn tijdelijke en wisselende tentoonstellingen te bezichtigen, die op dit moment worden gedomineerd door de kleur oranje onder de titel ‘Orange dreams’. In de jaren ’60 en ’70 was oranje design helemaal in en voorwerpen, mode en futuristische meubels uit die tijd worden hier nog een keer en tot eind mei 2015 geëxposeerd voor het publiek. Vandaag de dag vinden de meeste mensen dit foeilelijk en weinig inspirerend maar het hoort absoluut bij die tijd.

Orange dreams

Orange dreams

 

 

Spannende buizen met uitdagende kleuren en lichteffecten verbinden de bollen onderling, maar voor het hoogste punt moet je eerst weer naar beneden om vervolgens in de rij te staan voor de lift. Helemaal bovenin bevindt zich een restaurant en je kunt hiervandaan onbelemmerd en panoramisch uitkijken over Brussel. Het expoterrein, het koninklijk paleis, moderne gebouwen in de verte… 360 graden rondom kun je de wijde omgeving ontdekken.

Roltrap naar beneden

Roltrap naar beneden

Panorama

Panorama

Eten

Eten kun je behalve bovenin ook wanneer je weer met beide benen op de grond staat, op een paar honderd meter lopen van de monumentale constructie vandaan. Hier is een dorpsbeeld nagebouwd met cafés en restaurants om de bezoekers van het Expoterrein te voorzien van een hapje of een drankje. Het ziet er heel knus en authentiek uit wanneer je tussen die pittoreske gebouwtjes doorloopt. Vanuit de hoogste bol van het Atomium echter zie je dat het gezellige dorpsmidden is opgetrokken tegen een groot en van buiten lelijk gebouw, waarin een bioscoop is ondergebracht.

Restaurants in dorpsmidden en Atomium

Restaurants in dorpsmidden en Atomium

 

 

Dorpsmidden vanuit Atomium

Dorpsmidden vanuit Atomium

Expo’s

De volgende universele wereldtentoonstelling vindt dit jaar nog plaats in Milaan. Nederland is nog niet de organisator geweest van zo’n universeel evenement, maar is wel regelmatig de gastheer voor specifieke wereldtentoonstellingen en dan met name op het gebied van de tuinbouw. Zo vond de laatste Floriade plaats in 2012 en staat de volgende gepland in 2022 (Almere).

Het is prachtig dat niet alles systematisch wordt afgebroken na zo’n groot evenement. Dankzij het publiek is een bijzonder architecturaal concept als het Atomium gewoon blijven (be)staan.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.