Fort-de-France

Na 7000 kilometer vliegen over de Atlantische Oceaan verschijnt er eindelijk weer een stukje land onder de vleugels. Boven een grote baai met helderblauw water maakt het vliegtuig nog wat omwentelingen, waardoor je veel van het omliggende landschap te zien krijgt.

Van downwind draait het toestel naar base leg en vandaar naar final. In de verte zie je mangrovebossen, stranden en ook bergen en regenwouden. Grenzend aan de Caribische zee ligt de landingsbaan voor je en even later voel je hoe het landingsgestel de drie kilometer lange baan raakt. Op een steenworp afstand van dit stuk beton ligt de hoofdstad van het eiland Martinique: Fort-de-France. Een tropische vakantie kan beginnen.

Landingsbaan TFFF

Landingsbaan TFFF

De oude hoofdstad

Fort-de-France is niet altijd de hoofdstad geweest van dit Franse overzeese departement. In 1902 barstte de vulkaan Montagne Pelée uit en vernietigende de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre in het noorden en doodde al haar inwoners. Vanaf dat moment telde het noorden minder mee en werd het eiland bestuurd vanuit Fort-de-France. In de 17e eeuw werd hier het Fort Saint-Louis gebouwd. In 1674 probeerde de Hollandse admiraal Michiel Adriaanszoon de Ruyter het eiland Martinique te veroveren op de Fransen, maar hij werd verslagen vanuit dit fort. Martinique leek onoverwinnelijk te zijn.

Fort Saint-Louis

Fort Saint-Louis

Door de eeuwen heen werd de stad wel degelijk veroverd door de Britten maar uiteindelijk toch weer onderdeel van Frankrijk, die de stad verder ontwikkelde. In de 19e eeuw werd de Saint-Louis kathedraal gebouwd, die evenals het fort werd vernoemd naar koning Lodewijk IX, die tijdens zijn levensdagen al heilig werd verklaard. Hij werd onder meer bekend van de kruistochten en zijn banden met de Tempeliers.

Kathedraal Saint-Louis

Kathedraal Saint-Louis

Eveneens in de 19e eeuw werd in de stad de Schoelcher bibliotheek opgericht, een imposant gebouw met een karakteristieke en typische architectuur. Zowel art-nouveau als klassiek als byzantijns hebben hun stempel gedrukt op dit bouwwerk. Victor Schoelcher was een staatsman die zich altijd hard had gemaakt voor de afschaffing van de slavernij, en deze bibliotheek moest zijn 10.000 boeken herbergen, die bestemd waren voor de opvoeding van de voormalige slaven.

Schoelcher bibliotheek

Schoelcher bibliotheek

De huidige hoofdstad

Heden en verleden komen bij elkaar in een stad die veel authenticiteit te bieden heeft. De zee is alom aanwezig en de kleuren in het straatbeeld doen tropisch en vrolijk aan. Het centrum is klein en alles is echt op loopafstand. Je kunt er rond etenstijd genieten van de Franse keuken, van Creoolse gerechten of van iets dat even vertrouwd is als de McDonald’s of de KFC.

Straatbeeld van Fort-de-France

Straatbeeld van Fort-de-France

De overdekte markt in de stad met allerlei specerijen en lokale rumsoorten is letterlijk adembenemend. De geuren komen je tegemoet wanneer je de hal betreedt. Hier kun je kruiden kopen, alsmede ingrediënten voor plaatselijke sauzen, maar ook vers fruit. Achterin de hal hebben standhouders een plaats ingenomen om allerhande souvenirs aan de man te brengen.

 

 

Overdekte markt

Overdekte markt

Modernisme en traditioneel, koloniaal en Europees gaan allemaal heel goed samen onder de tropenzon, hetgeen blijkt wanneer je de skyline vanaf de oceaan gadeslaat. Culturen en stijlen versmelten met elkaar. De lokale zouk muziek klinkt uit luidsprekers wanneer je door de stad flaneert, en benadrukt nogmaals dat je je in de Caribbean bevindt.

Skyline

Skyline

Tropische tuinen

En wanneer je even genoeg hebt van al het urbanisme, van de gebouwen en de auto’s in de hitte, is het slechts een paar kilometer rijden richting het noorden om in de meest prachtige botanische tuinen van het eiland terecht te komen: de Jardin de Balata. Het betreft hier een paar hectare vol met tropische planten, waar kolibries zonder enige angst nectar opzuigen uit bloemen terwijl je op korte afstand mee kunt kijken. Je hebt er de gelegenheid om tussen de exotische beplanting te wandelen maar je kunt er ook voor kiezen om op tien meter van de grond middels een touwbrug van boomtop naar boomtop te gaan en alles van bovenaf te ontdekken. Je krijgt hierdoor een iets andere invalshoek op het eiland.

Jardin de Balata

Jardin de Balata

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.