Bleu atlantique in Martinique

De Atlantische zijde van het Antilliaanse eiland Martinique is ruiger dan de westkant. Deze laatste wordt gestreeld door het warme water van de Caribische Zee. Oceanische watermassa’s in vele schakeringen blauw beuken in het oosten echter tegen het eiland aan, om vervolgens kapot te slaan op de rotsen en de stranden. Maar de oceaan kan ook mild zijn, en er zijn genoeg mensen op het eiland die haar aanbidden om al haar gunsten en kwaliteiten.

Bananenplantage langs de oceaan

Bananenplantage langs de oceaan

Het Atlantische noorden

Het Atlantische noorden van het eiland is bijzonder vruchtbaar. Je ziet opeenvolgende bananenplantages wanneer je over de smalle wegen rijdt en ze worden op sommige plaatsen afgewisseld door suikerriet. Deze wordt gebruikt voor de voortvarende en vermaarde productie van rum op het eiland. Tussen de verbouwde stukken land overleeft het dichte tropisch regenwoud ook nog, met hoge bomen in een vochtig klimaat en met allerlei diersoorten als vogelspinnen en mangoestes.

De kustdorpen in het noorden zijn niet heel erg groot. Sainte-Marie is er één van, met minder dan 20.000 inwoners. De zee is hier vaak onstuimig en gevaarlijk maar tegelijkertijd fascinerend. Een klein eiland voor de kust, îlet Sainte-Marie, wordt gedurende een aantal maanden van het jaar verbonden met het vasteland door een zandbank die op natuurlijke wijze ontstaat dankzij de stromingen. Het geheel wordt van bovenaf gedomineerd door de blauw en wit gekleurde 19e eeuwse kerk Notre-Dame de l’Assomption die een karakteristieke koloniale bouwstijl heeft. De foto van dit bouwwerk spreekt boekdelen.

Ilet Sainte-Marie

Ilet Sainte-Marie

Notre-Dame de l'Assomption

Notre-Dame de l’Assomption

Schiereiland

Wat verder naar beneden langs de kust, daar waar noord en zuid denkbeeldig van elkaar gescheiden worden, reikt het schiereiland la Caravelle naar de oceaan. Het herbergt een natuurreservaat met veel wandelpaden en is verder begroeid met suikerrietplantages. Het vissersdorp Tartane is een stop waard. De oceaan is rijk aan vis en de spectaculaire vangst wordt hier langs het strand schoongemaakt en verhandeld.

 

 

Tartane

Tartane

Weer verder en ietsje landinwaarts, bij le François, ligt de Habitation Clément, een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van dit stukje land in Midden-Amerika. De oude 19e eeuwse woning in koloniale stijl is nog steeds ingericht met de originele en luxueuze meubels van weleer. Het was ooit eigendom van Homère Clément, een arts en politicus die op het grote terrein een rumstokerij oprichtte. Woning, park en stokerij zijn iedere dag te bezichtigen en vormen de grootste culturele trekpleister van Martinique.

Habitation Clément

Habitation Clément

Meer dan 200 soorten zand

Zuidelijker wordt het zand geleidelijk witter dan in het noorden. Martinique kent meer dan 200 soorten zand, in allerlei kleurennuances en van grof naar fijn. In het zuiden aan de Atlantische kust ligt de grootste vissersplaats van het eiland, ook al wonen er nog geen 10.000 mensen: Vauclin. Dit is ook één van de hot-spots waar je volop kunt genieten van populaire windsporten als windsurf en kite-surf. De gekleurde zeilen en vliegers die op het tropische water en in de warme wind boven de golven lijken te dansen zorgen voor een vrolijk tafereel waar je niet snel genoeg van krijgt, of je nu toeschouwer of beoefenaar bent.

Kite-surfen

Kite-surfen

Kokosstranden

De ware paradijselijke stranden beginnen bij Cap Chevalier. Er staat daar een warme wind waardoor surfers zich er helemaal thuis voelen. De baaien met wit zand zijn gelukkig niet minder betoverend of minder aantrekkelijk voor de gewone zonaanbidders. Een genadeloze zon, een blauwe oceaan, hoge palmbomen en fijn zand zorgen hier voor het ultieme vakantiegevoel. Bij deze kaap, richting Anse Michel, bevindt zich een restaurant met een naam die goed weergeeft hoe het hier is: Paradisio. Het half-overdekte etablissement staat voor excellent en bijna decadent eten in een prachtige sfeer vlakbij de oceaan. De gegrilde langoest is de specialiteit van het huis, maar het restaurant biedt tevens lunches die worden geïnspireerd door zowel de Europese als de Creoolse keuken. De kaart kenmerkt zich vooral door een originele, smakelijke en uitdagende mix die is ontsproten uit het beste van verschillende culturen.

Anse Michel bij Cap Chevalier

Anse Michel bij Cap Chevalier

Niet ver hierna eindigt de Atlantische kust om abrupt over te gaan in de Caribische Zee. De zeeën zijn weliswaar verschillend maar welke kant nu mooier is hangt echt af van wat je zoekt. Hoge palmbomen en maagdelijke stranden vind je aan beide zijden van het eiland. Voor duiken en snorkelen is de Caribische kant het summum. Voor de wildere watersporten moet je meer naar de oostkant gaan. Heel groot en breed is het eiland echter niet, dus je kunt keer op keer het mooiste en het fijnste van twee werelden uitzoeken om de optimale vakantie te beleven.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.