De highlights van Puglia

Italië staat bekend om het mooie landschap in Toscane, de Margherita pizza in Napoli en de kunstgeschiedenis in Perugia, stuk voor stuk plekken die het bezoeken waard zijn. Toch vergeten we vaak de regio Puglia, in de hak van de laars. In het zuiden van Italië vind je vele wijngaarden en olijfbomen en daarnaast heeft Puglia maar liefst 315 kilometer aan kust. Ook op cultureel gebied zijn er veel plekken te ontdekken met de bijbehorende, gezellige Italiaanse restaurantjes.

Afgelopen zomer ben ik afgereisd naar de regio Puglia, gelegen in het zuiden van Italië in de hak van de laars. Tijdens mijn trip stonden een aantal dingen centraal. Ik wilde de Italiaanse cultuur ontdekken en veel activiteiten ondernemen op het gebied van zee, sport en natuur.

De stad Bovino

Ik begin mijn week in een klein stadje in het noorden van Puglia genaamd Bovino. De stad is gelegen op een berg en vanaf hier kun je de regio Campania zien liggen. De grote weg, beneden in het dal achter de stad, heeft een belangrijke rol gespeeld voor het leger en daar werd vroeger veel gebruik van gemaakt. Ik breng een bezoek aan de Kathedraal van Bovino, die lager ligt dan de stad zelf en wat ervoor zorgt dat je een prachtig uitzicht hebt over de witte huizen met de rode daken. Het naastgelegen gebouw was vroeger een klooster en dient tegenwoordig als museum waar de geschiedenis van de stad terug te vinden is.

Het uitzicht vanaf de kathedraal over de stad Bovino

Het uitzicht vanaf de kathedraal over de stad Bovino

Isole di Tremiti

De volgende dag vertrek ik met de auto naar de haven van Termoli, in het noorden van Puglia. Ik pak de boot naar de Tremiti eilanden, een archipel bestaande uit vijf eilanden. Het eiland San Nicola is het enige eiland dat het hele jaar door is bewoond. Ik huur een gids in die mij een rondleiding aanbiedt over het eiland. We moeten een stuk omhoog klimmen maar eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht.

 

 

Het is inmiddels middag en ik neem de boot naar het eiland hier tegenover, San Domino. Hier lunch ik en reserveer ik mijn snorkeluitrusting. Als alles is geregeld stap ik met mijn uitrusting op de boot en varen we naar een plek genaamd I Pagliai. Een betere plek om te snorkelen is er niet volgens mijn gids. Je hebt hier helder blauw water en prachtige rotsen. Onder water is het nog veel mooier. Je ziet verschillende soorten vissen in de mooiste felle kleuren onder je langs zwemmen.

I Pagliai, dé plek om te snorkelen

I Pagliai, dé plek om te snorkelen

Gravina di Laterza

Vannacht heb ik geslapen op een boerderij, hier ook wel een masseria genoemd. Ik word gewekt voor het ontbijt en de rondleiding over het land die ik met de eigenaar zal maken. Na de rondleiding wordt ik verleid om zelf mozzarella klaar te maken voor de lunch. Wat ik natuurlijk niet afsla. Na de instructie en het voordoen is het mijn beurt. Na wat geknoei is het ook mij gelukt om zelf mozzarella te maken. Een unieke en leuke ervaring. Na de lunch besluit ik afscheid te nemen en de auto te pakken naar het nabij gelegen Gravina di Laterza. Dit is een beschermd natuurgebied wat is opgericht in 1999. Het ravijn bestaat uit veel steile rotsen die bedekt zijn met bomen en struiken. Er loopt een wandelroute om het ravijn heen wat zorgt voor een indruk vanaf verschillende kanten.

Gravina di Laterza, een groot ravijn aan de rand van de stad

Gravina di Laterza, een groot ravijn aan de rand van de stad

Fietstocht langs de Trulli

Vandaag staat in het teken van fietsen. Ik maak een fietstocht van 3 uur door de Valle d’Itra. Samen met een gids rijden we een stuk langs de snelweg en slaan we vervolgens een weg in. We stoppen bij verschillende plekken en de gids geeft dan wat uitleg. Wanneer we halverwege zijn, stoppen we bij een boeddhistische gemeenschap en mag ik een ritueel bijwonen. Met mijn schoenen uit en mijn fotocamera in mijn handen sta ik langs de zijkant het ritueel te bewonderen. Wanneer we de fietstocht vervolgen zijn we al bijna aan het eind. De laatste paar kilometers van de tocht gaan langs de bekende Trulli. De onverharde wegen slingeren door het landschap en op deze manier krijg je een schitterend beeld van de omgeving.

De bekende Trulli in het landschap Valle d'Itra

De bekende Trulli in het landschap Valle d’Itra

Zelf je lunch vangen

Vanuit de haven van Galipoli vertrek ik met een vissersboot naar zee. Het is de bedoeling dat ik vandaag mijn eigen lunch ga vangen. Na een uitgebreide instructie over het vangen van vis in dit beschermde zeegebied is het mijn beurt. Na een aantal mislukte pogingen begint het toch ergens op te lijken en is de lunch bijna compleet. Ik help met het voorbereiden en zet een grote schaal met toastjes op tafel. De flessen wijn komen ook tevoorschijn en wanneer de boot stil is gelegd kunnen we allemaal gaan eten. Na de heerlijke lunch lig ik op de boot te zonnen en neem voordat we vertrekken nog een laatste duik. Eenmaal aan wal pak ik de auto terug naar het hotel om me even snel op te frissen voordat ik naar het plaatsje Galentina vertrek. Hier aangekomen wordt ik warm onthaald door de eigenaar van de bakkerij Eros. Ik ben uitgenodigd om zelf een plaatselijk recept klaar te maken, de Pasticiotti. Dit is een klein ovaalvormig gebakje gevuld met een vanille crème. Na het maken van de gebakjes mag ik ze proeven en mee nemen.

 

 

Ik bewaar ze echter voor na het diner. In de hoofdstraat van Galentina ga ik vanavond dineren. Ik loop een groot hek door en een goed geklede ober brengt me naar het dak. Hier staan chique gedekte tafels in de openlucht en wordt het dak sfeervol verlicht. Ik geniet van een lekker diner met wijn en als toetje de zelfgemaakte pasticiotti.

Luigi Derniolo in de keuken van Eros Bar in Galatina

Luigi Derniolo in de keuken van Eros Bar in Galatina

Paardrijden op het strand van Ugento

Deze dag staat volledig in het teken van zon, zee en strand. Ik rijd naar het strand van Ugento waar vlakbij een manege is. Samen met de instructeur maken we een wandeling over het strand. Het is nog niet zo heel warm en er staat weinig wind. We maken een grote tocht door de duinen en een stuk over het strand waarbij we ook de mogelijkheid krijgen om in galop te gaan. Het is een heerlijk rustgevende ervaring en het geeft een gevoel van vrijheid om dit te kunnen doen. Na een heerlijke lunch met verschillende visgerechten heb ik de rest van de middag op het strand gelegen en gezwommen.

Lekker een stukje rijden op het paard Silver langs de kust van Ugento

Lekker een stukje rijden op het paard Silver langs de kust van Ugento

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


&nbsp:

Comments are closed.