Kerstmarkt in Parijs

Met het einde van het jaar in zicht dienen de kerstmarkten zich weer aan. De lichtstad Parijs is er helemaal klaar voor.

Kerstmarkt Champs-Elysées

Kerstmarkt Champs-Elysées

Op 14 november 2014 opent de kerstmarkt langs de Champs-Elysées in Parijs haar denkbeeldige deuren met zo’n honderd houten chalets waar van alles te verkrijgen is: eten, drinken, handwerk en lokale producten uit heel Frankrijk. Ook zijn er tal van animaties voor jong en oud. De boulevard wordt weer feestelijk verlicht en voor het eerst breidt de kerstmarkt zich dit jaar ook uit naar het winkelgedeelte van de Champs. Het kerstdorp dat ieder jaar 15 miljoen bezoekers trekt eindigt op de Place de la Concorde bij het traditionele grote rad.

Kerstgevoel

Als je er ooit van gedroomd hebt om op de Champs-Elysées te schaatsen, biedt de kerstmarkt je de kans om daadwerkelijk de ijzers onder te binden en je op glad ijs te begeven. Daarna kun je genieten van een wafel, een pannenkoek of warme wijn bij één van de uitbundig versierde kramen. Toeristen en Parijzenaars flaneren langs de kersstalletjes op zoek naar een kadootje, een snuisterij, iets lekkers, of gewoon voor de gezelligheid. De warmte die overal vandaan komt evenals de vrolijke muziek geven je ook ruim voor de feestdagen al een echt kerstgevoel.

Schaatsen in Parijs

Schaatsen in Parijs

Kerstman in de lichtstad

Kerstman in de lichtstad

Het grote rad, dat opgesteld staat tussen de Obélisque en de tuinen van de Tuileries, geeft je de kans om voor 10 € dit alles van boven te bekijken. Je bevindt je dan op een unieke locatie, met om je heen de Arc de Triomphe aan het einde van de boulevard, het Louvre aan de andere kant, voor je uit de Madeleine en achter je het Parlementsgebouw. Vanaf een hoogte van 65 meter zie je dan boven de vele daken de gouden koepel van de Invalides uitsteken, met daaronder het graf van Napoleon. Ook de Notre-Dame en de Eiffeltoren dienen zich aan. Een strategischere plaats kun je je amper wensen.

De Champs naar de Concorde

De Champs naar de Concorde

La Grande Roue

La Grande Roue

Kerstmarkt Eiffeltoren

Er zijn nog veel meer kerstmarkten in de stad, waaronder bij de Eiffeltoren. Deze opent op 13 december. Het biedt de kans om behalve de kerstsfeer te proeven, ook naar de recente vernieuwingen van deze meesterlijke constructie uit 1889 te kijken. De eerste verdieping, op een hoogte van 57 meter, is gerenoveerd en er zijn glazen vloeren aangebracht zodat de dapperste bezoekers de diepte in kunnen kijken. Toegangskaartjes kun je vooraf online al bestellen hetgeen wachtrijen scheelt. Kosten: 9 € tot aan de 2e verdieping en 15 € tot aan de top. voor 5 € kun je ook lopend met de trap tot aan de 2e verdieping (en terug). Het zijn wel iets meer dan 700 treden.

 

 

In de tuinen van Trocadéro, het park met de vele fonteinen tegenover de Eiffeltoren, komt ook dit jaar weer ‘Trocadéro on Ice’. Hier kun je schaatsen of een parcours afleggen met langlaufski’s of sneeuwschoenen onder je voeten. Ook hier zorgen de vele kerststalletjes na afloop van de sportieve inspanning voor de inwendige mens.

Eten en drinken

Eten en drinken

Reveillon

Op 31 december in de avond wordt het druk bij de Eiffeltoren. Het lijkt wel of een groot deel van Parijs zich dan hier verzamelt om het nieuwe jaar in te luiden. Tussen de vleugels van het paleis van Chaillot in is het echt té druk. Je kunt er amper nog lopen door de mensenmassa. De tuinen van Trocadéro, iets lager, of zelfs de Champ de Mars aan de overkant van de Seine, bieden meer ruimte. In een gemoedelijke sfeer wordt hier door zo’n 60.000 mensen hardop afgeteld tot het nieuwe jaar. De Eiffeltoren is dan prachtig verlicht en om middernacht knipperen alle lampen van het 324 meter hoge gevaarte. Wanneer het nieuwe jaar ingaat wordt er geen vuurwerk afgestoken maar hoor je wel overal om je heen het geknal van champagnekurken. Er wordt samen geproost en getoost op het nieuwe jaar, met vrienden en familie maar ook met willekeurige onbekenden.

Aftellen bij Trocadéro

Aftellen bij Trocadéro

In de ochtend op 1 januari slaapt vervolgens de hele stad. Boulevards zijn leeg en je ontdekt dan een ander Parijs. Geen opstoppingen, geen getoeter. Het betekent niet dat de kerstmarkten ook al voorbij zijn. Later die dag gaan ze gewoon weer open, en dat tot 4 januari 2015.

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Met de trein naar Parijs?

Wil je met de trein naar Parijs en zelf de kerstmarken ervaren? Met NS International ben je in minder dan 3,5 uur in hartje Parijs met de Thalys.

Comments are closed.