De skyline van Casablanca

De skyline van het Marokkaanse Casablanca wordt gedomineerd door minaretten. Dat zou je althans verwachten bij een grote stad in een islamitisch land. Een ook al torent de minaret van de fabuleuze Hassan II moskee met een hoogte van meer dan 200 meter overal boven uit, toch is niets minder waar. Tussen de moskeeën en de moderne en oudere hoge gebouwen staan ook twee torens van een katholieke kerk, de Sacré-Coeur. Ze lijken weliswaar op de torens van een moskee maar zijn toch echt katholiek van oorsprong. Wanneer je daar zelf bovenop staat, heb je het gevoel dat je boven de stad zweeft.

Eglise du Sacré-Coeur

Eglise du Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur op

Of je er daadwerkelijk op wilt staan, moet je jezelf afvragen voordat je een paar dirham betaalt en aan de klim naar boven begint. De kerk is niet zo heel oud. De bouw startte in 1930 en het gebouw wordt tegenwoordig niet meer als kerk gebruikt. Incidenteel wordt de grote ruimte ingericht voor tentoonstellingen. De kerk, die onterecht ook wel kathedraal wordt genoemd vanwege haar pracht, is opgericht in een stijl die gotiek en art-déco met elkaar verweeft. De buitenkant is fraai wit afgewerkt. Aan de trappen naar het dak en de toren daarentegen is minder aandacht besteed. Het beton van de treden ziet er versleten er vervallen uit en de muurtjes die de bezoekers voor valpartijen moeten behoeden, zijn laag en gehavend. Heb je enige vorm van hoogtevrees, waag je er dan niet aan!

Trappenhuis

Trappenhuis

Eenmaal aangekomen bij het dak kun je naar buiten. Dit is echt een uitdaging voor de bezoekers die niets met hoogtes hebben. Je kunt dat dak moeiteloos op via een verraderlijk uitnodigend geopende deur. Het probleem hierbij is dat je er ook moeiteloos weer af kunt. Er is geen enkele vorm van beveiliging aanwezig waardoor een misstap eindigt in de diepgelegen tuinen rondom de kerk. Het is echter wel uniek om dit doen en om van het bezoek een acrobatisch avontuur te maken.

Op het dak

Op het dak

Nog hoger

Eenmaal terug in het ineens veilige trappenhuis gaat de trap verder naar boven, naar één van de torens. Daar bovenin is het weliswaar nog hoger, maar toch minder eng. Buiten, op een smal stuk beton en met de bescherming van een muurtje, doet het vergezicht over de stad in Marokko met veel witte gebouwen je al snel de angsten van de beklimming vergeten. In de panoramische verte ligt de uitgestrekte en blauwe Atlantische oceaan met de haven, aan de kust is de enorme moskee duidelijk te onderscheiden, en tussen de gebouwen door liggen straten en parken.

Panorama vanuit de toren

Panorama vanuit de toren

Hassan II moskee

Ook van boven zie je dat Casablanca een opvallend moderne stad is. Er wordt veel gebouwd, zeker langs de zee, en het bruist er van leven en activiteit. De grote aandachtstrekker blijft evenwel de gigantische moskee aan het water die vaak gevangen lijkt te zijn in het zonlicht. Er kunnen maar liefst 25.000 mensen plaats nemen in deze moskee uit 1993. Het dak kan opengeschoven worden om tijdens het gebed frisse lucht en zuurstof binnen te laten en ook de grote deuren aan de oceaanzijde kunnen geopend worden. Zowel van binnen als van buiten straalt het luxe en rijkdom uit, hetgeen zich mede vertaalt in de bouwkosten: een half miljard euro.

Hassan II moskee

Hassan II moskee

Binnenin de moskee

Binnenin de moskee

Het is een stad om van boven en van opzij te zien voor een eerste indruk. De vervolgindrukken doe je op in de oude en de nieuwe medina, in trendy restaurants als Sqala of in wat meer traditionele eethuisjes voor een goed vullende couscous. Het is in ieder geval een stad waar je de tijd voor moet nemen en die het waard is om te ontdekken!

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.