Texel by air

Wanneer je over de lange stranden wandelt of door de duinen fietst, lijkt het waddeneiland Texel eindeloos groot. Vanuit de lucht gezien komen die afstanden heel anders over. En wanneer je naar de kop van Noord-Holland reist om daar met de veerboot over te steken, lijkt het eiland ontzettend ver weg. Al vliegend valt dat best wel mee. Bekijk het eens anders, en benader Texel van boven.

Texel van boven

Texel van boven

Texel in de herfst

Ook wanneer de herfst zijn intrede doet blijft Texel een heerlijk eiland. Je kunt er fantastisch uitwaaien op het strand, genieten van de natuur en de rust, maar ook de gezelligheid opzoeken. Opvallend bij het aanvliegen van Texel zijn de enorme Noordzeestranden, de zeehonden die je als zwarte stipjes in groepen bij elkaar ziet liggen op de zandplaten, en de dit jaar 150 jaar oude rode vuurtoren aan de noordzijde van het eiland. Het gevaarte torent maar liefst 45 meter boven de zeespiegel uit en het is te bezoeken wanneer je toch in de buurt bent van het nabijgelegen De Cocksdorp. Verder naar het zuiden ligt Den Burg, met 7.000 inwoners het grootste dorp van het eiland, dat vanuit de lucht oogt als een middeleeuws vestingstadje.

Vuurtoren in het noorden

Vuurtoren in het noorden

Den Burg

Den Burg

International airport

Texel international airport, met een grasbaan van 1.100 meter, is het hele jaar door geopend. Als het weer niet al te slecht is, kun je hier dus moeiteloos landen om vervolgens in de verkeerstoren kennis te maken met de gastvrijheid van vader Ed en zoon Mike die het vliegverkeer in de gaten houden.

 

 

Daarna ligt het eiland voor je klaar om ontdekt te worden. Soms is het de moeite waard om gewoon op het vliegveld te blijven, om vliegtuigen te spotten bijvoorbeeld. De Texel airshow is inmiddels uitgegroeid tot een legendarisch evenement en de volgende wordt gehouden op 1 augustus 2015.

Ed in de toren

Ed in de toren

Een goed restaurant op het veld met een prachtig terras dat uitzicht biedt op de landende, taxiënde en vertrekkende vliegtuigen, is populair bij zowel vliegers als bezoekers. De menukaart is veelzijdig, met volop mogelijkheden voor een lunch, een diner of een tussendoortje. Op het terras hoef je je geen moment te vervelen. Sinds het begin van dit jaar waren hier al zo’n 25.000 vliegtuigbewegingen en ook is het parachutistencentrum hier actief, hetgeen bij elkaar zorgt voor veel actie.

Luchtvaart & Oorlogsmuseum

Luchtvaart & Oorlogsmuseum

Geschiedenis

Meteen naast het restaurant ligt het Luchtvaart & Oorlogsmuseum. Het heeft een kleine entree die bijna onopvallend is, maar deze verbergt een onverwacht grote ruimte en een indrukwekkende, gevarieerde collectie. Texel wordt ook wel Europa’s laatste slagveld genoemd, hetgeen bij de gemiddelde Nederlander totaal onbekend is. Bij een bezoek aan het museum realiseer je je dat de tweede wereldoorlog en de gevechten hier nog twee weken hebben geduurd na de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitsers in mei 1945. Ook zie je hier dat vlak voor deze oorlog op Texel een marinevliegkamp gevestigd was met watervliegtuigen. Een maquette geeft vliegkamp De Mok weer terwijl vanuit luidsprekers de geschiedenis wordt verteld. Ook echte vliegliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en genieten van de zalen die gaan over de luchtvaarthistorie.

Collectie museum

Collectie museum

In de lucht

Via de luchtcorridor vanuit Den Oever richting Oosterend benader en verlaat je Texel op een hoogte die varieert tussen de 300 en de 500 meter. Deze hoogte geeft een prima idee van hoe het eiland erbij ligt en bij goed weer zie je ook andere eilanden en zandplaten in het oosten liggen. Om het nog eens heel anders te bekijken is een sprong vanuit het vliegtuig een bijzonderheid om te ervaren op Texel. Het paracentrum Texel organiseert tandemsprongen waarbij je vastgekoppeld aan een jumpmaster op een hoogte van minstens 3 kilometer het vliegtuig mag verlaten. Als je met een initiële valsnelheid van 200 kilometer per uur je ogen open durft te houden, verschijnt het meest prachtige uitzicht onder je.

In the air

In the air

Hoe dan ook, vliegend of vallend, Texel is wel heel erg dichtbij en heel erg leuk als je het via de lucht aandoet. En zo anders. Je komt er nooit voor niets.

 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 
 

Comments are closed.