Kids Climate Conference levert topideeën op

“Stel je voor dat je een slimme dolfijn bent, die samen met andere waterdieren een brief schrijft naar de koning. Je wijst hem op de gevolgen van onder andere vervuiling, visserij en olieboringen, maar je probeert ook oplossingen aan te dragen.”

Met die opdracht konden Vlaamse en Nederlandse kinderen van 8 tot 14 jaar een plaatsje veroveren op de Kids Climate Conference 2014. Nadat de beste flessenpost was uitgezocht, verzamelden zich op vrijdag 19 september ruim 150 kinderen op Center Parcs Het Heijderbos om drie dagen samen in actie te komen voor het milieu en ideeën te bedenken om het klimaat weer in evenwicht te brengen.

Jonge mensen, frisse blik

Jonge mensen hebben soms de beste ideeën. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben: juist eenvoud is soms heel effectief en zonder een overvloed aan theoretische kennis kom je soms tot verfrissende plannen. Dat bewees Boyan Slat wel, die op zijn zestiende een machine bedacht die de plastic soep in de oceanen kan opruimen. Zijn ‘The Ocean Cleanup’ mocht natuurlijk niet ontbreken op de Kids Climate Conference 2014, die helemaal draaide om het thema ‘Zorg voor water’. Maar ook organisaties als het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, Klimaatverbond Nederland en de Missing Chapter Foundation deden mee, net als Center Parcs, dat de locatie voor de klimaattop verzorgde.

Een gloedvol begin

Op de eerste avond van de kinderklimaattop verzamelden alle 150 deelnemers zich met hun gezin rond het kampvuur. Burgemeester De Koning van Gennep en hoofdingenieur-directeur Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat Jannita Robberse openden de klimaattop samen met presentatoren Cilla Niekoop van CH!PZ en Arne Vanhaecke van vtmKzoom. De huisbioloog van Center Parcs, Jean Henkens, moedigde alle kinderen aan om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Want er is meer water dan land op onze aardbol, we hebben het voor van alles nodig en toch zorgen we er niet goed voor. We vervuilen het water en bedreigen alles wat erin leeft. Er moet dus echt iets veranderen.

Opening Kids Climate Conference

Opening van de Kids Climate Conference

Workshops en koninklijk bezoek

Om tot de beste ideeën te komen, gingen de deelnemers zaterdag de hele dag aan de slag met allerlei workshops. In zeven groepen gingen de kinderen als mossel, zeehond, dolfijn, schildpad, zeepaardje, koraal of orka enthousiast aan de slag. Ze mochten zelf glasblazen, maakten kunst met groene voetstappen en vuil uit het water, voelden wat een walvis allemaal voor troep kan binnenkrijgen en konden prijzen winnen met een vogelquiz. En natuurlijk stapten ze allemaal in de luchtballon van het Wereld Natuur Fonds en speelden ze op de strobalen en de reusachtige opblaaspanda. Intussen bedachten ze de beste ideeën, die op zeesterren aan een boom werden gehangen. Bijzonder was de inspiratiesessie met prinses Laurentien van Oranje, die ook kwam luisteren naar de ideeën en duidelijk onder de indruk was van wat de kinderen vertelden.

Workshop Kids Climate Conference

Groene voetstappen tijdens de workshops

Moe maar vol energie

De dag werd afgesloten met spetterende optredens. Hoewel de kinderen na zo’n dag vol denken en doen best moe waren, bracht The Voice Kids-winnaar Ayoub ze weer in beweging met nummers als cupsong en Titanium. Ook toen Radio Oorwoud kwam zingen over dieren en het milieu werd er flink gedanst. Daarna wensten Cilla en Arne iedereen welterusten en liepen alle deelnemers door het Heijderbos naar hun cottages.

Kinderen maken het verschil

Zondag was het na een laatste gemeenschappelijke maaltijd rond het kampvuur tijd om aan de meegekomen gezinsleden en vertegenwoordigers van WNF, Center Parcs en Ouders van Nu te laten zien wat er allemaal was bedacht en gemaakt. Maar liefst 580 ideeën waren er verzameld en de jury had er al een hele klus aan om daar een selectie van zeventig uit te halen, die op het podium door de kinderen werden gepresenteerd. Er zaten inspirerende plannen bij, zoals:

  • Woningen onder de grond, op palen, in bomen of op drijvers, om het water en de dieren meer ruimte te geven
  • Milieukunde als verplicht vak op school
  • Plaatselijke producten kopen of je eigen groente en fruit telen voor minder CO2-uitstoot
  • In elk land een Kids Climate Conference organiseren
  • Veerboten en mondingen van rivieren voorzien van plasticzeven om de oceanen schoon te houden
Wensboom Kids Climate Conference

Een boom vol klimaatideeën

De kracht van de natuur

Uiteindelijk koos de jury uit alle ideeën twaalf aanbevelingen, die als flessenpost werden verstuurd naar beleidsmakers. Die moeten ervoor zorgen dat er daadwerkelijk iets met deze ideeën gaat gebeuren. Want, zo benadrukte Jean Henkens, we moeten de moed niet verliezen. Niets is zo sterk als de natuur: één berk kan zaadjes leveren voor duizenden nieuwe bomen en één vis kan al net zoveel eitjes produceren voor nieuwe vissen. Er is dus nog een weg terug.

 

 

Hij sloot de klimaattop daarom samen met de kinderen af door eerst een hand zand in de zee te gooien om af te rekenen met de fouten die volwassenen hebben gemaakt, en daarna duiven los te laten als teken van hoop dat de kinderen het weer goed kunnen maken. Zo gingen de 150 deelnemende kinderen milieubewuster naar huis met het voornemen hun ouders, broers en zussen, vriendjes en vriendinnetjes, klasgenootjes en speelkameraadjes te inspireren om ook bewuster met het milieu om te gaan. En zo zouden de ideeën van deze Kids Climate Conference uiteindelijk wel eens heel ver kunnen komen.
 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 
 

Comments are closed.