De gendarme van Saint-Tropez

Het is precies 50 jaar geleden dat de acteur Louis de Funès als gendarme zijn opwachting maakte in het mondaine Saint-Tropez en daar het stadje jarenlang onveilig maakte. Dat duurde tot in 1980, toen het zesde en laatste deel van deze serie films uitkwam.

Kijkers uit de hele wereld hebben schaterlachend voor de buis gezeten terwijl de gendarme zijn kapriolen uithaalde. Dit jaar zou Louis de Funès 100 jaar oud zijn geworden. Redenen en jubilea genoeg voor Saint-Tropez om tot 18 september een tentoonstelling te wijden aan deze wel heel bijzondere man die de rol speelde van rechtsdienaar adjudant Ludovic Cruchot.

Louis de Funès

Louis de Funès

De gendarmerie, oftewel het politiebureau waar de adjudant zijn plicht vervulde, bestaat nog steeds maar is al vele jaren gesloten. Het is ongewild een attractie geworden. Op vrijwel ieder moment van de dag staan er toeristen te poseren bij de ingang die de gendarme gebruikte. Zelfs veel jongeren blijken de films te kennen en de avonturen komen nog steeds met regelmaat voorbij op de Nederlandse TV.

Gendarmerie

Gendarmerie

Jachthaven

Het werkterrein van de dolle adjudant lag in het gekleurde stadje zelf, in de decadente haven, en aan de stranden. In die binnenhaven liggen, met de achtersteven naar de kant gericht, de mooiste en grootste jachten afgemeerd. Loopplanken verbinden de luxe schepen met een boulevard waar ook het gewone volk mag komen en zich mag vergapen aan de rijkdom die hier wordt tentoongesteld.

Het havengeld liegt er niet om en de boten en hun opvarenden schreeuwen erom om vooral gezien te worden. Dat bekijken kan al flanerend langs het water maar ook zittend vanaf één van de vele terrasjes, waarvan het meer dan 100 jaar oude Sénéquier toch wel het meest bekende is. Voor even zitten en een colaatje tot je nemen ben je dan toch tegen de 10 euro kwijt, maar een moment heb je dan het gevoel dat je dicht bij de jet-set staat.

De jachthaven van Saint-Tropez

De jachthaven van Saint-Tropez

Sénéquier

Sénéquier

Papagayo

Om dat gevoel door te zetten kun je wanneer de avond valt naar de Papagayo, een exclusieve club aan de jachthaven waar Brigitte Bardot ooit kwam dansen. Zij woont nog steeds in Saint-Tropez in Frankrijk. Ook in de nachtclub zijn de prijzen niet mis, maar je hebt dan wel een aantal uren doorgebracht in dé discotheek met daarbij de kans om wat celebrities tegen het lijf te lopen.

Papagayo

Papagayo

Vogelvlucht

De rijkdom krijgt een andere dimensie wanneer je vanuit het naastgelegen vliegveldje La Môle een Cessna huurt om over de stad en de baai te vliegen. Grote schepen lijken kleiner, de stad zelf wordt onbetekenender en de bergen lijken steiler en hoger wanneer je aan het einde van je vlucht op zoek bent naar de landingsbaan. Op dat moment maken de hele omgeving van bossen en bergen, de uitgestrekte Middellandse Zee en de verder gelegen eilanden van Hyères de meeste indruk.

 

 

Saint Tropez in vogelvlucht

Saint Tropez in vogelvlucht

Do you Saint-Tropez?

De dochter van de gendarme zong het al in 1964: do you, do you, do you Saint-Tropez? En inderdaad, wanneer je in de buurt bent, moet je dit oude vissersdorp gewoon eens gezien, geproefd, gevoeld en gedaan hebben. Al was het maar om heel luxe te winkelen.

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

Comments are closed.