De eeuwen van Dinant

Het feit dat het land België pas sinds 1830 bestaat, betekent niet dat de huidige steden geen geschiedenis hebben die veel verder terug voert dan dat. Dinant, gelegen in de Ardennen, in de provincie Namen, is daar één van de vele voorbeelden van. De oorspronkelijke citadel van Dinant, die vanaf een hoogte van 100 meter de Maas domineert, is al bijna 1000 jaar geleden gebouwd.

Oorlogen en verwoestingen hebben dit grote bouwwerk eeuwenlang meedogenloos geteisterd en de huidige aanblik stamt uit de Hollandse tijd, nu twee eeuwen terug.

Dinant-en-de-Maasvallei

Citadel

Om de citadel in België te bezoeken kan gekozen worden uit een lange trap en een kabelbaan. Eenmaal boven wordt er een interessante rondleiding gegeven. Daarbij hoort het cellenblok onder de fortificatiën, taferelen van de oude Hollandse bakkerij, de oude smederij, een ingerichte kamer waar de soldaten verbleven en stukken geschut. De citadel biedt voorts een prachtig uitzicht over het stadje en de Maasvallei.

Rondleiding-in-de-citadel

Hollandse-bakkerij

In 2014 is het een eeuw geleden dat de eerste wereldoorlog begon, en een hele galerij in de citadel herinnert aan deze zwarte tijd middels beelden en geluiden. In het halfdonker hoor je het schieten en het roepen van soldaten in de strijd, terwijl illustraties en teksten uitleggen wat hier in 1914 gebeurde. 10% van de bevolking van Dinant werd standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitsers en 1100 gebouwen werden in brand gestoken. Dat vertegenwoordigde toen twee derde van de totale bebouwing.

Eerste-wereldoorlog

Charles de Gaulle

In Dinant vochten Franse soldaten tegen de Duitsers en één van de jonge officieren die daarbij gewond raakte, was luitenant Charles de Gaulle, de latere général de Gaulle uit de tweede wereldoorlog en nog later de president van Frankrijk. De brug over de Maas is naar hem vernoemd. Langs het water staat zijn standbeeld, met op de achtergrond de hoge rots met daarboven de citadel. Voor het gesteente is in de 13e eeuw de kerk Collégiale Notre-Dame gebouwd.

Luitenant-de-Gaulle-voor-de-citadel-en-de-Notre-Dame

Collégiale-Notre-Dame

Saxofoons

De brug zelf is bijzonder om nog een reden, en wel om de vele beelden van saxofonen die aan weerszijden in allerlei kleuren zijn opgesteld. Deze muziekinstrumenten zie je in het hele stadje terug: als verlichting in de straten en van glas voor het gemeentehuis. Het is namelijk precies twee eeuwen geleden dat hier Alfred Sax werd geboren, de uitvinder van de saxofoon.

Saxofoons-op-de-brug

Verrassend stadje

Het stadje van 13.000 inwoners is verrassend. Het zijn niet alleen de vele terrasjes en restaurants die er een trekpleister van maken, maar zeker ook de geschiedenis en de cultuur. Tot die cultuur behoort ook het Leffe huis dat is ondergebracht in een voormalig klooster, en de Leffe brouwerij iets buiten de stad. Leffe wordt tegenwoordig op moderne wijze gebrouwen in Leuven, maar in het Leffe huis wordt het bier gepresenteerd als in een museum. Bij de toegangsprijs hoort ook een kleine proeverij.

Dinant is bij uitstek geschikt voor een dagje weg, en nog beter voor een weekend. Voor degenen die naast stad ook natuur willen proeven, liggen de Ardennen overal om je heen met de mogelijkheid om te wandelen, te kanoën of de druipsteengrot La Merveilleuse te ontdekken. En voor de culinaire genieters: de Belgische Ardennen zijn beslist bourgondisch te noemen!

Comments are closed.