Bagh Chal in Nepal

Op het houten bord staan twintig geiten die omsingeld worden door vier vraatzuchtige tijgers. Veel kunnen de geiten niet uitrichten tegen de roofdieren. Maar ze kunnen het wel slim spelen door dicht bij elkaar te blijven, op dusdanige wijze dat de tijgers niet over ze heen kunnen springen.

En als ze het door vernuftig samenspel voor elkaar krijgen om de tijgers in te sluiten waardoor deze geen kant meer op kunnen springen, zijn ze veilig.

Bewegende tijgers

Bewegende tijgers

Bagh chal staat voor ‘bewegende tijgers’ en is een gezelschapsspel in Nepal. Het vindt zijn inspiratie in de Bengaalse tijgers die nog in het land leven. De populatie staat echter onder druk en je treft ze vaker op het bordspel dan in het wild. Ze vormen de op één na grootste tijgersoort in de wereld, na de Siberische, maar toch valt het nog tegen om ze te ontdekken in het hoge gras. Deze katachtigen staat dan wel bovenaan in de voedselketen, maar ze worden opgejaagd door stropers, waardoor ze schichtig zijn geworden.

Chitwan

In het Nepalese nationaal park van Chitwan sluipen de Bengaalse tijgers rond in een beschermde omgeving. Te voet is het te gevaarlijk om deze roofdieren tegemoet te treden maar de rug van een olifant biedt een relatieve veiligheid. Dan nog is het lastig om ze te vinden. Net als de andere dieren in het park schrikken de tijgers niet zo van deze kolossen die met veel gekraak tussen bomen en struiken stappen, maar om oog in oog te staan met deze dieren moet je ook veel geluk hebben.
Varen-en-rijden
Een olifantenrit is echter nooit voor niets, want er lopen meer dan genoeg andere interessante soorten rond. Zorg er echter wel voor dat je aan de voorkant zit en niet aan de achterkant. Voor zie je namelijk wat de ontdekkende en nieuwsgierige olifant ziet. Achter kijk je naar wat minder interessant is.

Axisherten

Moeder zwijn met jongen

Moeder zwijn met jongen

Chitwan biedt van alles. De olifant duwt zwiepende takken aan de kant en allerlei soorten herten verschijnen, groepen resusapen, een zwijn dat haar jongen melk aan het geven is en zelfs Aziatische neushoorns die welwillend en ogenschijnlijk onverstoord blijven staan terwijl ze aan het grazen zijn.

Een Aziatische neushoorn

Een Aziatische neushoorn

Kanotocht

De olifant is een populair vervoermiddel, maar minstens net zo spannend is de ondiepe kano die wordt voortgeduwd door een man met een vaarboom. Zachtjes en stil word je dan over het water geleid, terwijl ijsvogels en maraboes op korte afstand amper naar je omkijken.

IJsvogel

IJsvogel


Langs de oevers liggen krokodillen, en een kano iets verderop wordt aangevallen door een groot exemplaar. Ook wij krijgen de klap van een staart te verduren terwijl een krokodil vlak onder ons door zwemt, maar daar blijft het gelukkig bij. Chitwan is dan wel een park, maar het maakt de wilde dieren niet minder echt en dus gevaarlijk.

Krokodil op de loer

Krokodil op de loer

Tropisch Nepal

Naast het bekende, hoge en koude Nepal, verdient het tropische Nepal ook alle aandacht. Mooie lodges net buiten het park bieden de kans om een aantal dagen te genieten van de natuur in oerwoud en savanne. Voor mij persoonlijk was het na weken in de Himalaya ook nog eens de kans om het eindelijk eens gewoon lekker warm te hebben.
Maruni-sanctuary-lodge

 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Comments are closed.