Echte vissen kijken in Lissabon

Je kunt van vis houden, het leuk vinden om naar vis en visjes te kijken, en dat kan dan overal wel zo’n beetje. Maar indien je op zoek bent naar Vissen met een hoofdletter V, vissen die respect inboezemen en bij de aanblik waarvan je spontaan vergeet te ademen, dan is Lissabon echt de beste plek van Europa.

Het Oceanário in Lissabon

Het Oceanário in Lissabon

Oceanário

In Lissabon, in het moderne stadsdeel Parque das Nações, waar in 1998 de Wereldtentoonstelling werd gehouden, is in datzelfde jaar het Oceanário geopend: het grootste zeeaquarium van Europa. Het is gebouwd aan de oever van de rivier de Taag, niet ver van de plek waar deze uitmondt in de Atlantische Oceaan. De zeeën en de oceanen hebben altijd al een belangrijk thema gevormd in Portugal, niet in de laatste plaats dankzij de vele ontdekkingsreizigers die het land heeft gekend. Die passie voor het zoute water komt in het Oceanário goed tot uiting.

Haai in het bassin in Lissabon

Haai in het bassin in Lissabon

De grote oceanen

Een fenomenaal centraal bassin in het pand bevat maar liefst 5.000 m³ aan zeewater. Op verschillende niveaus kun je er als bezoeker omheen lopen, alsof je een kijkje neemt in de grote oceanen van deze planeet. Enorme roggen komen op nog geen meter afstand sierlijk voorbij zweven en lijken je aan te kijken met hun bolle ogen. Indrukwekkende haaien patrouilleren door het bassin en komen regelmatig recht op je af zwemmen, alsof ze aan willen geven dat hun territorium toch echt begint bij het dikke glas. Twee maanvissen, ook wel mola mola genoemd, die vele honderden kilo’s wegen, zwemmen onhandig en snel met hun twee vinnen door dit kunstmatige maar onwaarschijnlijk echt ogende ecosysteem.

Patrouillerende barracuda's

Patrouillerende barracuda’s

Kleine scholen barracuda’s houden de zeebewoners in de gaten en lijken op een ordedienst. Alles leeft, alles beweegt, alles is betoverend. Dicht bij de oppervlakte zwemt een jonge hamerhaai en dan verschijnt er een manta, misschien wel het meest majestueuze dier op aarde. Hij zwemt niet maar vliegt en scheert langs je heen, groot en groots tegelijk, rustig en gecontroleerd.

Een Majestueuze mantarog

Een Majestueuze mantarog

Vanuit het donker kun je dit alles aanschouwen, staand of zittend, en wanneer je opstaat om verder te gaan, is het alsof je moet ontwaken uit een droom. Het leven in het bassin, de rust en de sierlijkheid zijn bijna onwezenlijk. Even, heel even heb je de kans om een andere wereld te bekijken, en er bijna deelgenoot van te zijn.

Andere zeegebieden

Buiten het centrale deel om worden ook andere zeegebieden voorgesteld. In het deel van de noordelijke Atlantische Oceaan staan papegaaiduikers brutaal op de rotsen, waarbij ze de bezoekers uitdagend aankijken met hun oranjezwarte ogen.

Papegaaiduiker

Papegaaiduiker

De zuidelijke IJszee wordt vertegenwoordigd door speelse pinguïns. Fascinerend en vertederend is het schouwspel van de zeeotters in de Stille Oceaan, zeker wanneer ze gevoerd worden. Het deel van de Indische Oceaan uiteindelijk brengt een kleurenpracht en rijkdom aan vissen die kenmerkend zijn voor de tropen.

Etende zeeotter

Etende zeeotter

Deze aquariumervaring zou je eigenlijk niet moeten missen wanneer je in de Portugese hoofdstad verblijft. Met de metro is het maar een klein stuk reizen vanuit het centrum. En de ervaringen aldaar overtref je slechts door zelf met perslucht onder water te gaan in al die wereldzeeën.
 
 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.


 

Comments are closed.